Bούληση της κυβέρνησης είναι «να γυρίσουμε στην πλήρη κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
Στη σκιά των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών και της κυκλοφορίας του της υποπαραλλαγής της Όμικρον, του κορωνοϊού συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξετάσει την περαιτέρω απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων.
Στο τραπέζι βρίσκεται σταδιακή άρση των περιορισμών σε πρώτη φάση αποκλειστικά για τους πλήρως εμβολιασμένους και με χρονικό ορίζοντα το Πάσχα.
Την επιτροπή θα απασχολήσει η αύξηση του αριθμού θαμώνων στα μουσικά κέντρα και δη να επιτραπεί η παρουσία όρθιων στα μπαρ, όπως επίσης και το να επιτραπούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις οι οποίες έχουν απαγορευτεί τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Θα εξεταστεί επίσης και το θέμα της πληρότητας στα γήπεδα.
«Γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα»
Η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, στους κόλπους της Επιτροπής των Ειδικών με συνεχή αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων αν και σε υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία “δείχνουν” το δρόμο προς ένα πιο ανέμελο “Πάσχα στο χωριό” αρκεί να υπάρξει προσοχή κατά τα καρναβάλια. Οι ειδικοί παρατηρούν μια ύφεση της πανδημίας ωστόσο ο αριθμός των νεκρών δεν υποχωρεί. Μέσα σε ένα 24ωρο οι θάνατοι ξεπέρασαν και πάλι τους 100 φθάνοντας τους 108.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη βούληση της κυβέρνησης είναι “να γυρίσουμε στην πλήρη κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”.
Τι θα γίνει με τα καρναβάλια
Ο ίδιος ανακοίνωσε πως εντός των ημερών θα έχουμε αποφάσεις για τις καρνιβαλικές εκδηλώσεις.
Ξεκαθάρισε πάντως πως ο συνωστισμός στις αποκριάτικες συγκεντρώσεις δημιουργεί μεγάλες επιφυλάξεις στους ειδικούς, δεδομένου ότι το Σύστημα Υγείας είναι σταθερά επιβαρυμένο για να δεχτεί την αύξηση των κρουσμάτων που θα πυροδοτούσαν μαζικές γιορτές.
Επιπλέον είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, στην τελική ευθεία για τις απόκριες, η επιδημιολογική εικόνα θα είναι επιβαρυμένη.
Επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να προχωρήσουν ελεύθερα τα καρναβάλια, καθώς θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, αλλά και περιστατικά ασυμπτωματικά, τα οποία θα μεταδίδουν τον ιό.
Πάσχα στο χωριό;
Τονίζουν δε ότι με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με πάνω από 100 νεκρούς σχεδόν κάθε μέρα, με τις εντατικές γεμάτες αλλά και με την πίεση στο ΕΣΥ να είναι μεγάλη και να μένουν πίσω ακόμα και τακτικά χειρουργεία, δεν είναι ακόμα καιρός για να πιστέψουμε ότι η κανονικότητα είναι κοντά.
Επισημαίνουν ότι αν τηρήσουμε έως τον δεύτερο μήνα της Άνοιξης τα μέτρα έτσι όπως τηρούνται σήμερα, είναι πιθανόν να ζήσουμε ένα Πάσχα που θα θυμίζει τα παλιά.
Υπό αυτό το πρίσμα φέτος είναι ορατό το ενδεχόμενο να κάνουμε Πάσχα στο χωριό. Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας ως τότε, σε συνδυασμό με την ανοσοποίηση του πληθυσμού – είτε μέσω των εμβολίων ή λόγω της νόσησης – αλλά και τα φάρμακα, εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τον δρόμο τον Απρίλιο για επιστροφή σε κανονικότητα.