Όλη η επιστημονική κοινότητα ασχολείται, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με το ενδεχόμενο μιας ακόμη μετάλλαξης ενώ αίσθηση προκαλεί, ότι ακόμη δεν έχει καταλήξει ουδείς για την προέλευση της Όμικρον.
Με τον φόβο των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, άγονται και φέρονται οι επιστήμονες, οι οποίοι παρά τα χρόνια που περνούν, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αποκωδικοποιήσουν το στέλεχος αυτό που έχει προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.
Ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον η οποία αποδεικνύεται μέχρι στιγμής και η πιο μεταδοτική, όπως προκύπτει από την ραγδαία εξάπλωσή της, οι επιστήμονες ακόμη ψάχνουν την προέλευσή της.
Την ίδια ώρα όλη η επιστημονική κοινότητα ασχολείται, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με το ενδεχόμενο μιας ακόμη μετάλλαξης, την οποία κάποιοι αναμένουν σύντομα, κάποιοι άλλοι μέσα στο έτος που διανύουμε, ενώ όλοι συμφωνούν σε ένα. Στο στο ότι -μάλλον- θα είναι ανησυχητική.
Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι οι μάσκες ως μέσο προστασίας θα μας συντροφεύουν για πολύ καιρό ακόμη.
«Το ζήτημα είναι πόσο μεγάλα και θανατηφόρα θα είναι τα νέα πανδημικά κύματα»
Ειδικότερα, τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και άλλα πανδημικά κύματα εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Ωστόσο, επισήμανε ότι το ζήτημα είναι πόσο μεγάλα και θανατηφόρα θα είναι, γεγονός που δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι οι σκληροί δείκτες δε θα είναι για πολύ καιρό ακόμα σε υψηλά επίπεδα, εξηγώντας ότι η αποκλιμάκωση είναι δεδομένη, καθώς τόσο τα κρούσματα όσο και οι εισαγωγές έχουν υποχωρήσει. «Αυτό δε σημαίνει ότι ήρθε το τέλος της πανδημίας», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν θα γίνουν φέτος τις Απόκριες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, δε φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σημειώνοντας ότι «ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και επομένως και βαριά περιστατικά». Όπως είπε, υπάρχει μια πολιτική απόφαση σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν οι περιορισμοί όσο είναι δυνατόν, ωστόσο αυτό ενέχει έναν υγειονομικό κίνδυνο.
Για το Πάσχα, εκτίμησε ότι «φέτος θα καταφέρουμε να πάμε στο χωριό» και συμπλήρωσε ότι και το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο, δεδομένου ότι ανοσοποίηση του πληθυσμού είναι πολύ καλύτερη και υπάρχουν φάρμακα, ωστόσο τόνισε ότι δε θα πετάξουμε τις μάσκες. «Οι μάσκες θα είναι για αρκετό καιρό μαζί μας», κατέληξε.
Περιμένουμε νέα ανησυχητική μετάλλαξη το 2022
Στο ίδιο μήκος κύματος, η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισημαίνει πως μπορεί να εξελίσσονται εν αγνοία μας νέες παραλλαγές κάπου
Σε μια δήλωση που προκαλεί αίσθηση -δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουμε «ξεμπερδέψει» με τις μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα και επιστήμονες σε πολλές χώρες εκφράζουν αντιρρήσεις για τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας- προχώρησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε αφήνει «παράθυρο» για μία ακόμη μετάλλαξη που ενδεχομένως να προκαλέσει ανησυχία μέσα στο 2022.
«Στο τέλος του 2020 είδαμε την έλευση τριών σημαντικών παραλλαγών ανησυχίας, Άλφα, Βήτα και Γάμμα, ενώ στο 2021 είδαμε την έλευση της Δέλτα και της Όμικρον. Είναι λοιπόν αναμενόμενο να περιμένουμε τουλάχιστον ακόμα μία μετάλλαξη ανησυχίας μέσα στο 2022» λέει στην ιστοσελίδα Reader.gr.
Ερωτηθείς πότε θα κάνει την εμφάνισή της αυτή η μετάλλαξη, δεν μπορεί να κάνει κάποια ακριβή πρόβλεψη, ωστόσο εφιστά την προσοχή σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
«Το χρονικό σημείο αυτής της εμφάνισης είναι εξαιρετικά δύσκολο να το προβλέψουμε. Προς το παρόν φαίνεται ότι ο Δεκέμβριος είναι ο πιο «καυτός» μήνας, καθότι η Άλφα, η Βήτα, η Γάμμα και η Όμικρον παρουσιάστηκαν εκείνη τη χρονική στιγμή. Η Δέλτα παρουσιάστηκε πέρυσι τον Μάρτιο με Απρίλιο, οπότε είναι το δεύτερο πιθανό χρονικό σημείο εμφάνισης μιας νέας παραλλαγής» τονίζει.