Κοροωνοϊός: Αλλαγή στρατηγικής παρά τα «μαύρα» ρεκόρ του Ιανουαρίου – Μεγάλο το ρίσκο λένε οι ειδικοί

Κοροωνοϊός: Αλλαγή στρατηγικής παρά τα «μαύρα» ρεκόρ του Ιανουαρίου – Μεγάλο το ρίσκο λένε οι ειδικοί

Ο κορωνοϊός δεν υποχωρεί, αλλά διαφαίνεται μια ριζική αλλαγή στρατηγικής για την οποία ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της. Ο ρόλος της «Όμικρον» και της «Όμικρον 2».

Την ώρα που ο Ιανουάριος που έφυγε μας άφησε «μαύρα» ρεκόρ σε όλους τους πανδημικούς δείκτες, η συζήτηση για την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό έχει «φουντώσει» παρά τις ανησυχίες των ειδικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, υπάρχει συζήτηση για το αν φέτος θα επιτραπούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που δεν έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας. Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα συζητήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα άμεσα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Αργύρης Τζουβελέκης, ωστόσο, σε δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι μια τέτοια κίνηση, δηλαδή να δοθεί άδεια για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, μπορεί να αποδειχθεί «ολέθρια και για την κοινωνία και για το υγειονομικό σύστημα».

Από την άλλη υπάρχει η πίεση από τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τα πακέτα μέτρων των τελευταίων χρόνων, τις οποίες δέχεται η κυβέρνηση και σίγουρα δεν μπορεί να τις παραμερίσει με εύκολο τρόπο.

Το βασικό ερώτημα που διαμορφώνεται, λοιπόν, είναι αν η αλλαγή στρατηγικής για τον κορωνοϊό με την πλήρη άρση των μέτρων κάτω από αυτές τις πιέσεις θα γίνει πράξη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Star

Ένα εκατομμύριο κρούσματα σε δύο μήνες

Η παραλλαγή Όμικρον οδήγησε στην «έκρηξη» των κρουσμάτων του κορωνοϊού τους προηγούμενους δύο μήνες. Πιο συγκεκριμένα, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, περισσότεροι από όσους είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό στους 21 μήνες που προηγήθηκαν, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021.

Μια σοκαριστική σύγκριση. Δείτε τον πίνακα που δημοσίευσε το iatronet.gr και παρατηρήστε την «έκρηξη» στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και στον ημερήσιο μέσο όρο, με αυτόν του Ιανουαρίου να φτάνει τις 23.511 μολύνσεις ανά 24ωρο.

Όπως είναι γνωστό από τις καθημερινές ενημερώσεις του ΕΟΔΥ, Αττική και Θεσσαλονίκη είναι «πρωταθλήτριες» στα κρούσματα, όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα που επεξεργάστηκε ο ίδιος ιστότοπος.

Θυμίζουμε ότι στις 4 Ιανουαρίου καταγράφηκε το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, τόσο πανελλαδικά (50.126), όσο και στους δύο νομούς. Την ημέρα εκείνη η Αττική είχε 19.828 νέες μολύνσεις και η Θεσσαλονίκη 5.459.

Καμία υποτίμηση για την «Όμικρον» λέει η Λινού

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, εκτός από το ότι προειδοποίησε ότι δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, τόνισε ότι οι θάνατοι από την «Όμικρον» στην Ελλάδα μπορεί να φτάσουν τις 10.000.

«Δεν ξέρουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε, αφενός γιατί δεν έχουμε πραγματικά δεδομένα για το πόσοι νοσούν, αφετέρου, παίρνουμε μέτρα τα οποία είναι σπασμωδικά υπέρ του εμβολιασμού, χωρίς να έχουμε αποδείξεις ότι για την Όμικρον 1 και Όμικρον 2 ο εμβολιασμός είναι τόσο αποδοτικός όσο ήταν και για τις προηγούμενες μεταλλάξεις και δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί ο κορωνοϊός», είπε η καθηγήτρια.

«Αν δεν υπάρξει καινούργια μετάλλαξη στους επόμενες 2 – 3 μήνες θα υποχωρήσει, χωρίς να ξέρουμε με ποιο κόστος», σημείωσε.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που κάνουν στην Αμερική – που η Αμερική μοιάζει πολύ με την Ελλάδα – για τον αριθμό των θανάτων υπολογίζουν ότι μπορεί να έχουμε στην καλή περίπτωση ακόμα 2 με 3 χιλιάδες θανάτους λόγω της «Όμικρον» και στη χειρότερη περίπτωση, 8 με 10 χιλιάδες.

Η κ. Λινού εξήγησε πως «το κύριο λάθος είναι ότι δεν συνειδητοποιούμε πως μεταφέρεται με αεροζόλ και επομένως πρέπει να αποφύγουμε τον συνωστισμό και τους κλειστούς χώρους».

Για τη σταδιακή άρση των μέτρων, όπως η είσοδος ταξιδιωτών στη χώρα χωρίς τεστ, είπε ότι «δεν ωφελεί, διότι το πιστοποιητικό δεν είναι πάντα ακριβές, οι συνθήκες αλλάζουν από μέρα σε μέρα και οι πληροφορίες που έχουμε τώρα μας φέρνουν πίσω στην ανάγκη προστασίας, για να μειώσουμε τα κρούσματα».

Μία μελέτη που συγκρίνει τον αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο στην Ιαπωνία και την Αμερική δείχνει ότι η Αμερική έχει 20 φορές περισσότερους θανάτους όχι γιατί δεν έχουν εξαιρετική Ιατρική, αλλά γιατί δεν πείστηκε ο πληθυσμός στην τήρηση μέτρων για να μη νοσήσουν.

Φόβος για την «Όμικρον 2» και τη διασπορά της στην Ελλάδα

Εκτός από την παραλλαγή Όμικρον, υπάρχει και η «Όμικρον 2». Για τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή μίλησε ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, που ξεκαθάρισε ότι ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη νοσηρότητα που προκαλεί.

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά ύποπτα περιστατικά της «Όμικρον 2» στην Κρήτη τα οποία αναλύουν εις βάθος. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα δύο κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής, εκ των οποίων το ένα ήταν μέσα από την κοινότητα και όχι από κάποιον ταξιδιώτη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για διασπορά

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ «υποψιαζόμαστε ότι το νέο στέλεχος έχει ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή της Σητείας, όπου εντοπίζεται μία εστία μετάδοσης».

Το δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι το νέο στέλεχος εμφανίστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με την παραλλαγή Όμικρον. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφειρόπουλος, η «Όμικρον 2» εμφανίστηκε μόλις σε ένα μήνα από τον εντοπισμό της «Όμικρον», ενώ μέχρι τώρα τα νέα στελέχη χρειάζονταν περίπου πέντε μήνες για να εμφανιστούν. Αυτό οφείλεται όπως είπε στον ρυθμό μετάδοσης της νέας παραλλαγής που είναι πενταπλάσιος. Δυστυχώς όπως είπε θα προχωρήσουμε με αυτόν τον ρυθμό από εδώ και πέρα.

Αναφορικά με τα μέτρα που είναι σε ισχύ ο κ. Ζαφειρόπουλος είπε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη είναι να μειώνονται οι περιορισμοί, κάτι που δυστυχώς σημαίνει την ανεξέλεγκτη διασπορά των κρουσμάτων. Ο ίδιος, δε, εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει αυστηρότερα μέτρα.

Νέα ανησυχητική μετάλλαξη φοβάται ο Μαγιορκίνης

Από την άλλη, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα reader.gr, εξέφρασε την ανησυχία του για μια νέα μετάλλαξη του κοροναϊού μέσα στο 2022.

«Στο τέλος του 2020 είδαμε την έλευση τριών σημαντικών παραλλαγών ανησυχίας, Άλφα, Βήτα και Γάμμα, ενώ στο 2021 είδαμε την έλευση της Δέλτα και της Όμικρον. Είναι λοιπόν αναμενόμενο να περιμένουμε τουλάχιστον ακόμα μία μετάλλαξη ανησυχίας μέσα στο 2022», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ντορίτ Νιτζάν που επισήμανε -μιλώντας σε εφημερίδα του Ισραήλ- πως μπορεί να εξελίσσονται εν αγνοία μας νέες παραλλαγές κάπου, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας ο παγκόσμιος εμβολιασμός.

«Αυτό που πιθανότατα θα δούμε στην Ευρώπη είναι ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις και παραλλαγές στον ιό θα συμβαίνουν πλέον στα πλαίσια της Όμικρον. Ωστόσο την ίδια ώρα, κάτω από τη μύτη μας στην Αφρική και σε άλλες περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, μπορεί να έχουμε εντελώς διαφορετικά στελέχη που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι η Όμικρον δεν είναι τώρα το μεγαλύτερο ζήτημα, γιατί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο να προσφέρουμε εμβόλια σε άλλες περιοχές του πλανήτη», δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα.

Μεγάλο το ρίσκο

Με βάση τα προηγούμενα, είναι μεγάλο ρίσκο η αλλαγή στρατηγικής για την πανδημία. Από εκεί δηλαδή που λαμβάναμε αυστηρά μέτρα, να πάμε σε μια στρατηγική «ανοσίας της αγέλης», όχι με βάση τα υγειονομικά δεδομένα και παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, αλλά κάτω από την πίεση άλλων παραγόντων, όπως είναι η «κούραση» των πολιτών ή τα προβλήματα στην οικονομία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ