Αυγενάκης: «O αθλητισμός είναι ζωή και όχι αρένα εγκληματιών»

Αυγενάκης: «O αθλητισμός είναι ζωή και όχι αρένα εγκληματιών»

Στη σκιά της δολοφονίας του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη συνεδρίασε η αρμόδια για ζητήματα αθλητισμού επιτροπή της Βουλής

Υπό τη βαριά σκιά της εν ψυχρώ δολοφονίας του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη, συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα, η διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με αντικείμενο τη συζήτηση δύο μνημονίων συνεργασίας και κατανόησης στον τομέα του αθλητισμού, με την Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στη δολοφονία του 19χρονου και υπογράμμισε ότι ο αθλητισμός είναι ζωή και όχι αρένα εγκληματιών.

«Τα ξημερώματα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη συνέβη ένα αποτρόπαιο περιστατικό. Η εν ψυχρώ δολοφονία ενός νεαρού παιδιού, εξαιτίας, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία, της ποδοσφαιρικής ομάδας που συμπαθούσε. Το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός, η κοινωνία θρηνεί για το θύμα, για τον Άλκη Καμπανό που δεν προκάλεσε κάποιον, δεν αναμείχθηκε σε οποιαδήποτε οπαδική διαφορά, δεν βρέθηκε καν εντός ή πέριξ ενός αθλητικού γεγονότος. Περπατούσε αμέριμνος με τους φίλους του», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε:

«Ως πολιτεία έχουμε κάνει σαφές και έχουμε νομοθετήσει επ΄ αυτού, αυστηροποιώντας το θεσμικό πλαίσιο, ότι καμία πράξη βίας δεν είναι ανεκτή και φυσικά δεν μένει ατιμώρητη. Ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Ο αθλητισμός είναι ζωή και όχι αρένα εγκληματιών».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2021 σε όλη την επικράτεια πραγματοποιήθηκαν 2.530 αθλητικές εκδηλώσεις και σημειώθηκαν 118 περιστατικά οπαδικής βίας. Τα 72 περιστατικά έχουν να κάνουν, όπως είπε, με κάποιες από τις αθλητικές εκδηλώσεις, και είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν 30. Τα υπόλοιπα 46 περιστατικά βασίζονται σε οπαδικά κίνητρα. «Ο αθλητισμός, το ξαναλέω είναι χαρά, είναι ζωή και απορρίπτει εκείνους που δεν έχουν θέση ανάμεσά τους», υπογράμμισε.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στο Ν. 4639/2019 και τις διατάξεις για την οπαδική βία, την ασφάλεια, τις κάμερες, τα αποδεικτικά στοιχεία και στο Ν. 4809/2021 για το ιδιώνυμο. «Και στις δύο πρωτοβουλίες που πήραμε, εσείς ήσασταν αρνητικοί και καταψηφίσατε», είπε ο κ. Αυγενάκης απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τόνισε ότι απαιτείται αυτή την ώρα σοβαρότητα και συνεργασία για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε βελτιωτικές κινήσεις στα τρία ζητήματα που πονάνε τον αθλητισμό διεθνώς, δηλαδή βία, ντόπινγκ, χειραγώγηση, αν και όπως είπε η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες. Αναφέρθηκε δε στις διατάξεις για τις λέσχες φιλάθλων, σημειώνοντας ότι «και εκεί έχουν γίνει εξαιρετικά σημαντικά βήματα και η ΕΛΑΣ που έχει τον εκτελεστικό ρόλο, έχει φέρει αποτελέσματα». Και αυτές τις διατάξεις, όπως είπε, τις είχε καταψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα.

«Η βία δεν έχει χώρο ούτε στον αθλητισμό, ούτε στα πανεπιστήμια και τους χώρους πολιτισμού και εκπαίδευσης», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Βασίλης Διγαλάκης και πρόσθεσε: «προφανώς οι χώροι του αθλητισμού δεν είναι χώροι εκτόνωσης, αλλά χώροι που οι θεατές πάνε για να ψυχαγωγηθούν και να απολαύσουν τον αθλητισμό».

«Όλοι μας σοκαριστήκαμε με την εν ψυχρώ δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, ενός 19χρονου παιδιού στη Θεσσαλονίκη. Το δρεπάνι του τυφλού οπαδικού μίσους του στέρησε τη ζωή», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος και πρόσθεσε: «Τα συλλυπητήρια μας δεν αρκούν, οι ευχές μας να μην ξαναγίνει αυτό δεν φτάνουν. Ως πολιτεία και ως κοινωνία, πρέπει να επιδείξουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, ώστε ο Άλκης, που τον σκότωσαν μόνο και μόνο επειδή ήταν μια συγκεκριμένη ομάδα, να είναι το τελευταίο θύμα αυτής της βαρβαρότητας».

«Μια τέτοια δολοφονία είναι τραγικό γεγονός που αναδεικνύει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που οφείλει να μας προβληματίσει και να αποτελέσει αφορμή για να μπει ένα οριστικό τέλος», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μάρκου που πρόσθεσε: «περιοριζόμαστε κάθε φορά σε κάποιες ωραίες λέξεις και θεωρητικές εκφράσεις για τη βούληση αντιμετώπισης του προβλήματος και την επόμενη ημέρα είμαστε στον ίδιο παρονομαστή». Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε «σχέση του χουλιγκανισμού με τους ιδιοκτήτες των ομάδων». «Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι ιδιοκτήτες ομάδων οικοδομούν προσωπικό στρατό για να ασκήσουν εξουσία, πολιτική την οποία έχουμε δει πολλές φορές να εκδηλώνεται και σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα να το ανατρέψει, αλλά πολλές φορές εμφανίζει μια συνένοχη ουδετερότητα», είπε ο κ. Μάρκου και τόνισε πως η κυβέρνηση και ο κ. Αυγενάκης έχουν την κύρια ευθύνη, διότι μόνο η έκφραση της πολιτικής βούλησης δεν επαρκεί και η κυβέρνηση δεν έχει κινηθεί ώστε να αρθούν αυτές οι σχέσεις ιδιοκτητών και χουλιγκάνων.

«Ένας 19χρονος, που περπατούσε παρέα με τους φίλους του, βρέθηκε σφαγμένος στη Θεσσαλονίκη, επειδή έδωσε τη λάθος απάντηση στο «τι ομάδα είσαι»», ανέφερε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου και πρόσθεσε ότι η πολιτεία έχει νομοθετήσει την αυστηροποίηση των ποινών για την αθλητική βία και την επαναφορά του ιδιώνυμου αδικήματος, «όμως ούτε αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες στάθηκαν ικανές για να αποτρέψουν ένα τόσο βίαιο και ακραίο επεισόδιο, επιβεβαιώνοντας πόσο σύνθετο και ανεξέλεγκτο είναι το πρόβλημα της αθλητικής βίας».

Η βουλευτής είπε ότι ενώ οι νόμοι αλλάζουν, η οπαδική βία έχει εξελιχθεί σε μια μορφή οργανωμένου εγκλήματος με σταθερή δομή, με διάρκεια στο χρόνο και στόχο την τέλεση κακουργημάτων, συμπεριλαμβανομένων και ανθρωποκτονιών. Στο κλίμα αυτό ζήτησε εκτός από τη σύλληψη των δραστών και την απόδοση της δικαιοσύνης, να αναβαθμιστεί ο σχεδιασμός για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και στον τομέα της πρόληψης και στον τομέα της καταστολής αυτού του φαινομένου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε ότι τα αίτια της αθλητικής βίας είναι κοινωνικά. «Φαινόμενα αθλητικής βίας αναπαράγονται στο γήπεδο και εκτός αυτού, με την επιχειρηματική δράση να εντείνει και να πολλαπλασιάζει αυτά τα φαινόμενα και ενώ όλες οι κυβερνήσεις μεριμνούν, θωρακίζουν και επεκτείνουν τον στοιχηματισμό», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης που κατήγγειλε και την κατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με τις υποδομές σε εγκατάλειψη, τους αθλητές εκτεθειμένους χωρίς ιατρική περίθαλψη.

«Για ποια μέτρα και αντιμετώπιση της διαφθοράς και της βίας συζητάμε όταν οι ενέργειες αυτές δεν συνοδεύονται με παράλληλα μέτρα του λαϊκού αθλητισμού. Κανένα από τα νομοσχέδια που έχει έρθει δεν ασχολήθηκε με την ανάπτυξη του αθλητισμού στα σχολεία, στις γειτονιές, πως θα ενισχυθεί η συμμετοχή της νεολαίας, ως τρόπου ζωής», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι σκοπίμως η κυβέρνηση αποσυνδέει τα μέτρα για την αποτροπή της βίας και της χειραγώγησης των αγώνων από τα μέτρα που επιβάλλεται να παρθούν για τη στήριξη του λαϊκού αθλητισμού.

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία Χάιδω Ασημακοπούλου ευχήθηκε ο Άλκης, θύμα αυτού του αποτρόπαιου και άδικου εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη, να είναι το τελευταίο θύμα.

«Έχω υπηρετήσει τον αθλητισμό από όλα σχεδόν τα επίπεδα και ως αθλήτρια του ιστορικού γυμναστικού συλλόγου Τρικάλων και ως αθλήτρια της εθνικής ομάδας, σε παγκόσμιο επίπεδο και ως εκπαιδευτικός στη μέση εκπαίδευση, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Το πρώτο μάθημα που μου έμαθε ο αθλητισμός είναι ότι η βία δεν έχει θέση στον αθλητισμό», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα και τόνισε πως ο αθλητισμός είναι χαρά, είναι ζωή, ενώνει και δεν χωρίζει και κυρίως προάγει αξίες και ιδανικά που είναι μάλιστα επίκαιρη στην εποχή της κατάρρευσης των αξιών.

«Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση εμείς, εκτός από τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια τα οποία δεν αρκούν, να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης των νέων, ώστε να απαλείψουμε αυτά τα φαινόμενα από το χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο», είπε η κ. Σακοράφα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στο μητρώο των σωματείων και την προσπάθεια «νοικοκυρέματος» που, όπως είπε, θα ξαναγίνει σε λίγες ημέρες, ώστε να εγγραφούν όσο το δυνατό περισσότερα αθλητικά σωματεία.

«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που μετά από πάρα πολλά χρόνια ενισχύει, μέσα από το νέο τρόπο φορολόγησης των παικτών των στοιχηματικών εταιρειών, απευθείας τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», είπε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται με 31.000.000 ευρώ εκ των οποίων τα 21 έχουν ήδη κατατεθεί στα 5.000 ερασιτεχνικά σωματεία και 10 εκατομμύρια κατατίθενται τις επόμενες ημέρες για τις ομοσπονδίες για τα ενισχύσουν τα μέλη των εθνικών ομάδων, την ολυμπιακή και παραολυμπιακή επιτροπή.

Όπως δε υπογράμμισε, συνολικά το 2021 «έπεσαν» στον αθλητισμό περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση ενισχύει άμεσα τόσο τις ομοσπονδίες, τον επαγγελματικό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ