Κραυγή αγωνίας από χιλιάδες υγειονομικούς για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, με χιλιάδες συναδέλφους τους να απειλούνται με απόλυση, επειδή εξακολουθούν να αρνούνται να εμβολιαστούν για να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους
Στους δρόμους βγήκαν την Τρίτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι υγειονομικοί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι οποίοι, με αφορμή τον αμείωτο ρυθμό των καθημερινών θανάτων από κορωνοϊό, ζητούν προσλήψεις αλλά και την επιστροφή των συναδέλφων τους που έχουν βγει σε αναστολή.
Γιατροί και εργαζόμενοι στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας ανταποκρίθηκαν στη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για την 1η Φεβρουαρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας, κάνοντας πορεία προς τη Βουλή.
Στα αιτήματά τους είναι οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και να επιστρέψουν όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με μέτρα προστασίας και συχνό testing, καθώς και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
ΠΟΕΔΗΝ: «Άλλοι 10.000 θα βρεθούν εκτός»
Με πανό και συνθήματα διαδήλωσαν υγειονομικοί και στη Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, ανέφερε πως εκτός από τους 5.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς, μετά το νέο τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, άλλοι 10.000 που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση θα δουν μετά τις 31 Μαρτίου την πόρτα της εξόδου.
Η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δείχνει εγκλωβισμένη στην επιλογή της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού και βρίσκεται πια σε πλήρη αδιέξοδο».
«Από Τρίτη 1/2/2022 εφαρμόζεται η διάταξη για τη χρονική διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού, που είναι 7 μήνες. Οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν πρώτοι και η συντριπτική πλειονότητα ξεπέρασε το επτάμηνο.
Πάνω από 10.000 συνάδελφοι δεν έχουν εμβολιασθεί με την αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να βγουν σε αναστολή με βάση το νόμο.
Διοικήσεις Νοσοκομείων ήδη συγκεντρώνουν πιστοποιητικά εμβολιασμού των υπαλλήλων για να εφαρμόσουν το νόμο και να θέσουν σε αναστολή όσους υπερέβησαν το επτάμηνο και δεν εμβολιάσθηκαν με την αναμνηστική δόση.
Πώς θα δουλεύουν τα Νοσοκομεία από Τρίτη 1/2/2022 με 10.000 ακόμη αποχωρήσεις συναδέλφων; Θα βουλιάξουμε!!!», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννακός, τόνισε μάλιστα πως «σε μία ημέρα που είχαμε 119 νεκρούς (31/1), θα περίμενε κανείς ο υπουργός Υγείας να ανακοινώσει την ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι απολύσεις. Εάν μαζί με τους εμβολιασμούς είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα στην πανδημία. Αποδείχτηκε ότι η υποχρεωτικότητα ήταν αδιέξοδο λάθος της κυβέρνησης, που έχει καταλήξει να είναι ένα καπρίτσιο».
Ο κ. Γιαννακός προσέθεσε πως η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα σε όλο το δημόσιο και εν τέλει «εφαρμόστηκε μόνο στο υγειονομικό προσωπικό».
Νοσούν 3.000 υγειονομικοί πλήρως εμβολιασμένοι
«Πολλοί συνάδελφοι εργάζονται ενώ νοσούν και 3.000 πλήρως εμβολιασμένοι απουσιάζουν επειδή νοσούν. Ως εκ τούτου, θεωρούμε λάθος 4.700 συνάδελφοι σε σύνολο 85.000 να βρίσκονται σε αναστολή, ενώ το προσωπικό είναι γονατισμένο».
«Ο εμβολιασμός δεν είναι κοροϊδία, σώζει ζωές και πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι από 1η Απριλίου όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ο εμβολιασμός θα είναι τυπικό προσόν για τη δουλειά τους στο ΕΣΥ. Άφησε ανοιχτό πως όσοι δεν κάνουν την αναμνηστική δόση κι αυτοί θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ».
«Εμείς πληρώνουμε βαρύ το τίμημα του κοροναϊού. Καλέσαμε και καλούμε τους συναδέλφους να εμβολιαστούν. Εάν φύγουν 10.000 άτομα που δεν κάνουν την αναμνηστική δόση και 5.000 που βρίσκονται σε αναστολή, τι θα γίνει το σύστημα υγείας από την 1η Απριλίου;».
Με τεστ όσοι δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση
Η καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για τους υγειονομικούς που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου και, άρα, θα μείνουν εκτός συστήματος υγείας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, δεν ευσταθεί.
Αντίθετα, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, αυτή η κατηγορία εμβολιασμένων υγειονομικών θα προσέρχεται στα νοσοκομεία, κάνοντας διαγνωστικούς ελέγχους.
Μάλιστα, αναμένεται να το ανακοινώσει εντός των ημερών ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ήδη δήλωσε ότι η αναμνηστική δόση «δεν σχετίζεται με την αναστολή εργασίας».
Το τελεσίγραφο Πλεύρη
Ωστόσο, «τελεσίγραφο» έστειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αναφέροντας πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί με πρώτη και δεύτερη δόση έως 31 Μαρτίου, θα δουν την πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως σύντομα θα ξεκινήσει η συζήτηση, ώστε να γίνει μόνιμη η διαδικασία του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, πράγμα που σημαίνει πως αν ισχύσει αυτό το πρωτόκολλο, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα μείνουν εκτός υπηρεσίας.
«Μέχρι τέλος Μαρτίου θα υπάρξει μία γενική ρύθμιση για το αν θα παραμείνουν στο σύστημα. Όσον αφορά την συμπληρωματική δόση, αυτή δεν σχετίζεται με την αναστολή εργασίας», ξεκαθάρισε.
ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή μετά από διαγνωστικό έλεγχο, όχι απολύσεις
Να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών ζητούν 55 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, με θέμα «Άμεση επιστροφή, με συστηματικό διαγνωστικό έλεγχο, όλων των υγειονομικών που είναι σε αναστολή εργασίας».
Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού και τη συνυπογραφή της γραμματέως της ΚΟ του κόμματος, Όλγας Γεροβασίλη, τονίζεται ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας επιμένουν στη γραμμή της στοχοποίησης των ανεμβολίαστων υγειονομικών ως το μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας της χώρας.
«Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, επειδή δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσει την τραγική αποτυχία της στη διαχείριση, εμμένει σε μια ακραία επιλογή τιμωρητικότητας και κοινωνικής αγριότητας, που δυναμιτίζει το εργασιακό κλίμα στο ΕΣΥ και υπονομεύει ακόμα περισσότερο τις αντοχές του», υπογραμμίζουν οι 55 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΚΚΕ: «Όχι στην αναστολή εργασίας – Στόχος της κυβέρνησης να μπουν ιδιώτες στο νέο ΕΣΥ»
Η αναστολή εργασίας των υγειονομικών που δεν δέχθηκαν να εμβολιαστούν, δημιουργεί κίνδυνο αναστολής λειτουργίας υπηρεσιών υγείας, υποστηρίζει το ΚΚΕ.
«Αφού η κυβέρνηση με την πολιτική και τις παλινωδίες της κατάφερε να υπονομεύσει τον μαζικό εμβολιασμό, τώρα προσθέτει κι άλλα εμπόδια στην προστασία της υγείας του λαού. Το πέταγμα χιλιάδων υγειονομικών έξω από το σύστημα υγείας, με την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα, θα επιβαρύνει κι άλλο την κατάσταση στο ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα, με ορατό κίνδυνο την αναστολή λειτουργίας κλινικών, εξειδικευμένων ιατρείων και άλλων υπηρεσιών», αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και καταλήγει ως εξής:
«Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ότι θα αναπληρώσει αυτά τα κενά με μετακινήσεις προσωπικού, άρση κανονικών αδειών και συμβάσεις με ιδιώτες, δείχνει ποιος είναι ο στόχος τους. Στο ‘νέο ΕΣΥ’ που ετοιμάζουν, ο κανόνας θα είναι εξουθενωμένοι υγειονομικοί και νέα κέρδη για τους επιχειρηματίες της υγείας. Ο λαός, μαζί με τον αγώνα του για την αναστολή των απολύσεων, να διεκδικήσει τον άμεσο, πλήρη και ασφαλή εμβολιασμό και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας».