Κορωνοϊός: Γιατί αποφασίστηκε η άρση των μέτρων, παρά τους 100 νεκρούς τη μέρα

Παρά το γεγονός ότι οι «σκληροί δείκτες» παραμένουν ψηλά η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό

Την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης επανέρχεται η μουσική και το κανονικό ωράριο λειτουργίας στην εστίαση, κάτι που ωστόσο θα συνεχίζει να αφορά καθήμενους πελάτες.

Παράλληλα, όπως είπε, ο αριθμός θεατών στα γήπεδα παραμένει ως έχει, ενώ το τι θα αλλάξει θα επαναπροσδιοριστεί την επόμενη εβδομάδα.

Η χαλάρωση των μέτρων αυτών έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη για την χώρα περίοδο, αφού τα κρούσματα έχουν μεν σταθεροποιηθεί, ωστόσο παραμένουν σε πολύ υψηλούς αριθμούς, αφού «αγγίζουν» τις 20.000 ημερησίως.

Ωστόσο, αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι οι περισσότεροι από 100 θάνατοι τη μέρα. Τη στιγμή που η Ελλάδα μετρά πάνω από 23.000 από τον φονικό ιό, από την αρχή της πανδημίας.

Τα παραπάνω στοιχεία γεννούν πολλά ερωτήματα ως προς την ορθότητα της απόφασης, καθώς και τα κριτήρια των ειδικών, θέμα που τέθηκε και στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κοροναϊό την Πέμπτη.

Γιατί αποφασίστηκε η άρση των μέτρων
Τους λόγους για τους οποίους η επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Παρακολουθώντας την εικόνα της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, βλέπουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων που οφείλονται στην Όμικρον, κι αυτό κυρίως οφείλεται στη συμπεριφορά όλων μας που συνειδητοποιήσαμε αυτό το μεγάλο πανδημικό κύμα της Όμικρον και όλοι τροποποιήσαμε τη συμπεριφορά μας, ο καθένας ξεχωριστά» είπε αρχικά.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, η οποία εμφανίζει σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα. Αναφορικά με τους σκληρούς δείκτες και κυρίως με τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων ξέρουμε ότι αυτά ακολουθούν. Βλέπουμε τις νέες διασωληνώσεις και τους ανθρώπους που χάνονται, ότι είναι άνθρωποι που είχαν νοσήσει πριν από τα Χριστούγεννα. Είναι λογικό να ξέρουμε ότι αυτοί οι δείκτες θα μειωθούν πολύ πιο αργά» συμπλήρωσε.

«Προφανώς σε καμία περίπτωση δεν έχουμε πρόθεση να δοθεί ένα μήνυμα ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα. Τα πράγματα πάνε όπως πάνε και στον υπόλοιπο κόσμο, έχουμε την επικράτηση μιας παραλλαγής Όμικρον, η οποία ελπίζουμε -με βάση αυτά που ξέρουμε- ότι τα νέα κρούσματα θα οδηγήσουν σε λιγότερες εισαγωγές και σε λιγότερη επιβάρυνση του συστήματος υγείας, όμως αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι άνθρωποι που νόσησαν προηγουμένως και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Είναι κατεξοχήν άνθρωποι ανεμβολίαστοι. Αυτό κάθε μέρα το επιβεβαιώνουμε ότι άνθρωποι που χάνονται είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Κι αν υπολογίσει κανείς και τους ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, φτάνουμε σχεδόν στο 100%» ανέφερε.

«Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για νέα εποχή και για πλήρη αποκλιμάκωση, συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα μας, συνεχίζουμε να έχουμε τοι νου μας, ο ιός είναι εδώ ανάμεσά μας, αλλά πρέπει και να ξεκινήσουμε λιγάκι να ζούμε ξανά διαφορετικά» κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από