Μπορεί μεν να υπάρχει μια μικρή μείωση στις νοσηλείες και τις νέες εισαγωγές, όπως και στην πρώτη του ιικου φορτίου στα λύματα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΔΥ εντούτοις οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για χαλάρωση των μέτρων.
Προς νέα παράταση των μέτρων προσανατολίζονται οι επιδημιολόγοι καθώς ναι μεν διαπιστώνουν σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ωστόσο η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας είναι εξαιρετικά μεγάλη.
Αυτά τα δεδομένα θα κληθεί , άλλωστε να συνεκτιμήσει η Επιτροπή των Ειδικών που πιθανόν θα συνεδριάσει την Τετάρτη προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της για την μερική άρση των μέτρων.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η Επιτροπή προσανατολίζεται στην αύξηση των θεατών στα γήπεδα όχι όμως και στην άρση, στην παρούσα φάση, των υπόλοιπων μέτρων, όπως για παράδειγμα η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση.
Μπορεί μεν να υπάρχει μια μικρή μείωση στις νοσηλείες και τις νέες εισαγωγές, όπως και στην πρώτη του ιικου φορτίου στα λύματα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΔΥ εντούτοις οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για χαλάρωση των μέτρων.
Αλλωστε αυτό είχε επισημάνει τη Δευτέρα και ο καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζοντας ότι οι επιστήμονες βλέπουν μια επιπέδωση της πανδημίας.
«Αν παραμείνουμε σε αυτή την επιπέδωση και δεν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με αυτούς τους αριθμούς, λογικά θα δούμε σύντομα και μία αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας. Υπό αυτό το σενάριο, θα ήμουν θετικός για την χαλάρωση των μέτρων το επόμενο χρονικό διάστημα», όπως είπε.
Τα μέτρα που ισχύουν έως τέλη Ιανουαρίου
– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σουπερμάρκετ, από τους εργαζόμενους στην εστίαση και όπου υπάρχει συνωστισμός.
– Ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, χωρίς ορθίους και μουσική, με μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
-Η πληρότητα των εμβολιασμένων θεατών στα γήπεδα θα είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.
-Η επίσκεψη σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
– Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως και 50% , ενώ εξακολουθεί να ισχύει και το κυλιόμενο ωράριο.
Μείωση σε νοσηλείες και νέες εισαγωγές
Μικρή μείωση καταγράφει η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) όπως προκύπτει από τα στοιχεία της σημερινής και περασμένης εβδομάδας. Ειδικότερα, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κοροναϊό που ανέρχονταν σε 5.118 την Τρίτη 18 Ιανουαρίου (4011 σε απλές κλίνες, 1107 σε Μονάδες), σήμερα είναι 4.896 (3831 σε απλές, 1065 σε Μονάδες).
Πτώση καταγράφει και ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία που, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, διαμορφώθηκε για το επταήμερο στους 484 ασθενείς ενώ την περασμένη Τρίτη ήταν 552. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, 454 ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας, το 27% στην Αττική και το 21% στη Βόρεια Ελλάδα.
Σταθεροί παραμένουν οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες, ο αριθμός διασωληνωμένων ασθενών δηλαδή και θανάτων. Συγκεκριμένα, 653 ασθενείς σήμερα είναι διασωληνωμένοι και 98 ακόμα έχασαν τη ζωή τους, φτάνοντας τους 2.052 νεκρούς για τον τρέχοντα μήνα. Από την περασμένη Τρίτη έως σήμερα έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό 655 ασθενείς, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα οι απώλειες ανήλθαν στις 638.
Πτώση του ιού δείχνουν… τα λύματα
Ευχάριστα είναι τα νέα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται από τις μετρήσεις στα λύματα ελληνικών πόλεων. Την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζεται σημαντική μείωση στο ιικό φορτίο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Ο Ελ Αραμπί κάνει «πάταγο» και στην Κύπρο – Οι αριθμοί και η συνεργασία με τον Δώνη (vids)
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 17 έως 23 Ιανουαρίου 2022, παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 10 έως 16 Ιανουαρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έντεκα από τις δώδεκα (11/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.