Νέα συνεδρίαση των ειδικών εντός της εβδομάδας για το ενδεχόμενο χαλάρωση των μέτρων
Αυξημένη πίεση καταγράφεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τις μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα να κυριαρχούν στα κρούσματα και στις νοσηλείες. «Δεν αποσυμπιέστηκαν ποτέ οι ΜΕΘ, έχουμε σταθερά πάνω από 600 διασωληνωμένους εδώ και 2,5 μήνες», τονίζει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Η μετάλλαξη Όμικρον τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είναι αθώα. Στέλνει ανθρώπους στα νοσοκομεία, ειδικά τις ευπαθείς ομάδες», τόνισε από πλευράς της η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου μιλώντας στην ΕΡΤ.
Τάση σταθεροποίησης
Παρά το ότι τα κρούσματα εμφανίζουν τάση σταθεροποίησης, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 12.108 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, 84 θάνατοι και 665 διασωληνωμένοι ασθενείς.
Ανησυχία για την Κρήτη
Με 1.200 νέες μολύνσεις η Κρήτη ξεπέρασε τη Θεσσαλονίκη που κατέγραψε 1.100 κρούσματα τις τελευταίες ώρες.
«Το 90% των νέων εισαγωγών είναι Όμικρον, έχουμε περίπου το 20% στις μονάδες. Στις ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου είναι με Όμικρον, όλοι ανεμβολίαστοι», εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζακάκης.
Η 4η δόση
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε συνέντευξή του ανέφερε μεταξύ άλλων πως η 4η δόση του εμβολίου αφορά μόνο τους ανοσοκατεσταλμένους: «Με βάση τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα, δεν πάμε για την 4η δόση. Η 4η δόση άνοιξε για τους ανοσοκατεσταλμένους».
Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να αξιολογήσει αν είναι εφικτή μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να πάμε σε πιο μεγάλη κανονικότητα. Εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης θέλω να ανοίξουμε όσο γίνεται γρηγορότερα αλλά θα το αποφασίσει η επιτροπή των υγειονομικών», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.