«Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει διαφορές σε ό,τι αφορά στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια»
Δεν πρόκειται για νέο στέλεχος αλλά για μια υποομάδα της Όμικρον, τόνισε ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ στην ΕΡΤ αναφορικά με τα δύο πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον 2, που εντοπίστηκαν στη χώρα μας και πρόκειται για δύο ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση.
«Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει διαφορές σε ό,τι αφορά στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια» εκτίμησε και σημείωσε πως «μένει να δούμε εάν θα έχει και διαφορετική μολυσματικότητα».
«Με αυτή την υποομάδα δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα διάγνωσης. Δουλεύουν εξίσου αξιόπιστα τόσο τα μοριακά τεστ όσο και τα τεστ αντιγόνου. Τα μοριακά τεστ μας δίνουν τη δυνατότητα να ταυτοποιούμε για το εάν πρόκειται για στέλεχος Όμικρον ή κάτι διαφορετικό» εξήγησε.
«Αναμενόμενο να έχουμε υποομάδες»
«Το γεγονός ότι έχουμε υποομάδες ή ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται, είναι κάτι αναμενόμενο» σημείωσε και ενδεικτικά ανέφερε ότι «το στέλεχος Δέλτα, είχε δεκάδες τέτοιες υποομάδες και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, τα ποσοστά τους παρουσίαζαν διακύμανση ανά την υφήλιο».
«Αυτό που έχει σημασία είναι να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού και να αυξήσουμε την προστασία μέσω του εμβολιασμού, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την υπάρχουσα απειλή και να αποκλιμακωθεί η πίεση που υπάρχει στο σύστημα Υγείας, ώστε να εξομαλυνθεί η όλη κατάσταση» υπογράμμισε. «Οι σκληροί δείκτες – θάνατοι, διασωληνωμένοι – είναι αυτοί που καθορίζουν τη στάση μας και στους οποίους πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση».
«Η αναλογία των νοσηλειών που οφείλονται στην Όμικρον, αλλά και των διασωληνώσεων, είναι σημαντικά μικρότερη από την Δέλτα» ενημέρωσε.
«Από την έναρξη του κύματος της Όμικρον, είχαμε ήδη μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων σημείωσε. Ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός, αλλά εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες» κατέληξε.