Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι πως παρ΄ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο ήπια, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από την Όμικρον, ειδικά οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα. Για τον λόγο αυτό δεν τίθεται ζήτημα λήξης συναγερμού ακόμη.
Σε ισχύ για ακόμη μία εβδομάδα θα παραμείνουν τα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά την εορταστική περίοδο και αφορούν την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης.
Οι επιδημιολογικοί δείκτες της πανδημίας αλλά και η «ύπουλη» Όμικρον δεν άφησαν δεύτερες σκέψεις σε κυβέρνηση και ειδικούς.
Συγκεκριμένα το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι πως παρ΄ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο ήπια, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από την Όμικρον, ειδικά οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα. Για τον λόγο αυτό δεν τίθεται ζήτημα λήξης συναγερμού ακόμη.
Επομένως εφόσον τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι βρίσκονται ακόμη ψηλά, οι συγκεκριμένες ομάδες παραμένουν σε κίνδυνο από την παραλλαγή.
Την ίδια ώρα περίπου 870 χιλιάδες ενήλικες δεν έχουν κάνει ακόμη αναμνηστική δόση, η οποία αυξάνει την προστασία από την μεταδοτική παραλλαγή.
Η γενική εικόνα είναι πάντως πως τα ραντεβού για αναμνηστική δόση είναι πάρα πολλά καθημερινά, καθώς μέχρι στιγμής 4,93 εκατ. έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν.
Από την άλλη, το σκεπτικό των ειδικών επικεντρώνεται στην αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έκρινε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει μήνυμα εφησυχασμού, καθώς η Δέλτα επιμένει, ενώ την ίδια στιγμή αποθαρρυντικός είναι ο αριθμός των θανάτων και το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται.
Παράλληλα, αν και παρατηρείται αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων μετά από τα αλλεπάλληλα τριψήφια ρεκόρ, δεν είναι δεδομένο το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το επόμενο διάστημα.