Ο κορωνοϊός έχει επιφέρει πάνω από 22 χιλιάδες θανάτους στην Ελλάδα. Πώς εξηγείται η εικόνα των τελευταίων ημερών, τι λένε οι ειδικοί.
Ένα από τα ερωτήματα που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες είναι γιατί ενώ παρατηρείται πτώση στα κρούσματα, δεν πέφτει και ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του κοροναϊού, αλλά αντίθετα χθες, για παράδειγμα, φτάσαμε στις 101 απώλειες συνανθρώπων μας.
Κορωνοϊός: Τα στοιχεία των τελευταίων επτά ημερών
Αν κάποιος κοιτάξει τους αριθμούς των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας, θα δει ότι υπάρχει σαφής μείωσή του, έστω κι αν δεν έχουμε πέσει καμία μέρα κάτω από τις 10.000 μολύνσεις. Πριν θυμίσουμε τα νούμερα που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, να τονίσουμε ότι ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης χαρακτήρισε πλασματικό τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.
«Η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάσει περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων. Αυτό συμβαίνει γιατί αν κολλήσουν Όμικρον ιδιαίτερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί επειδή έχουν πολύ ήπια ή έως καθόλου συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ» τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι η πτώση των κρουσμάτων από την εβδομάδα των εορτών με τα 50.000 κρούσματα ήταν η εβδομάδα που αντικατόπτριζε την πραγματικότητα. «Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000 – 45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50% – 60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους», τόνισε.
Ειδικά, δε, για τη σημερινή μέρα, προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα κυμανθούν μεταξύ 28.000 – 35.000. Μένουν μερικές ώρες για να δούμε αν αυτή η πρόβλεψη, θα επαληθευτεί. Ας δούμε τα νούμερα των τελευταίων επτά ημερών:
- 17 Ιανουαρίου: 18.834 κρούσματα – 101 νεκροί – 672 διασωληνωμένοι
- 16 Ιανουαρίου: 10.783 κρούσματα – 95 νεκροί – 680 διασωληνωμένοι
- 15 Ιανουαρίου: 17.447 κρούσματα – 78 νεκροί – 686 διασωληνωμένοι
- 14 Ιανουαρίου: 19.772 κρούσματα – 72 νεκροί – 679 διασωληνωμένοι
- 13 Ιανουαρίου: 20.409 κρούσματα – 80 νεκροί – 664 διασωληνωμένοι
- 12 Ιανουαρίου: 24.246 κρούσματα – 77 νεκροί – 670 διασωληνωμένοι
- 11 Ιανουαρίου: 32.694 κρούσματα – 80 νεκροί – 640 διασωληνωμένοι
Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Για το συγκεκριμένο παράδοξο, εκ πρώτης όψεως, φαινόμενο έχουν μιλήσει μια σειρά ειδικοί. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι το 90% όσων νοσηλεύονται λόγω κοροναϊού είναι ανεμβολίαστοι.
Επισήμανε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει ένας αριθμός εισαγωγών που πιέζει την κατάσταση, ωστόσο αυτό τόνισε ότι είναι δυσανάλογο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.
«Το 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι κι αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι πρόκειται για άτομα κυρίως άνω των 65 ετών με πολλά υποκείμενα νοσήματα» είπε μεταξύ άλλων.
Ο καθηγητής σημείωσε πάντως ότι, βάσει των έως τώρα επιδημιολογικών δεδομένων, υπάρχει μια αισιοδοξία ότι αν δεν υπάρχει άλλη μετάλλαξη, η παραλλαγή Όμικρον θα μολύνει πολύ κόσμο και θα εξασθενήσει κι αυτή, οδηγώντας στη μείωση των περιστατικών.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος από τη δική του μεριά επισήμανε ότι το θέμα ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί οι θάνατοι από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
«Πολυπαραγοντικό ζήτημα»
Ο καθηγητής έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και ανέφερε ότι, ανάμεσα σε άλλα, μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.
«Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια», τόνισε και παρότρυνε τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ή τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.
Εξήγησε πάντως ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου όταν ακόμη η μετάλλαξη Δέλτα βρισκόταν σε έξαρση που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση.
Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «λογικά θα εξαφανιστεί» εφόσον είναι πιο μεταδοτική η παραλλαγή Όμικρον. Προειδοποίησε ότι η Όμικρον μπορεί επίσης να προκαλέσει βαριά νόσο αλλά σε μικρότερο ποσοστό αλλά σίγουρα δεν είναι απλό κρυολόγημα.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των θανάτων, είπε ότι οι θάνατοι αυτοί προέρχονται από μολύνσεις που σημειώθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου κι ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ενώ η αναλογία μεταξύ των κρουσμάτων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα είναι 70%-80% Όμικρον και τα υπόλοιπα Δέλτα, στις νοσηλείες είναι το ακριβώς αντίθετο.
Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι διαχρονικά στις πανδημίες παρατηρείται κάθε νέα παραλλαγή να είναι πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο επικίνδυνη κι αυτό συμβαίνει μέχρι τώρα και με τον κορωνοϊό.
Θα δούμε επιβράδυνση της πτώσης των κρουσμάτων
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι εδώ και 10 μέρες παρατηρείται μια πτωτική πορεία στα κρούσματα. Πρόσθεσε όμως ότι τις επόμενες 2-3 μέρες θα δούμε μια επιβράδυνση της πτώσης.
«Αν θέλουμε όμως να δούμε τα κρούσματα να πέφτουν πολύ χαμηλά στις αρχές Φεβρουαρίου θα πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται τα μέτρα μέχρι το τέλος του μήνα και βέβαια να τα τηρούμε, αλλά και να διατηρηθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών που καταγράφονται αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο καθηγητής.