Κάθε μέρα χάνονται 33.500 ευρώ από τις ηλεκτρονικές απάτες

Κάθε μέρα χάνονται 33.500 ευρώ από τις ηλεκτρονικές απάτες

Οι επιτήδειοι καταφέρνουν να αποσπάσουν πολλά ποσά από τους ανυποψίαστους καταναλωτές.

Τις τελευταίες ημέρες πριν τις γιορτές κάποιοι «αετονύχηδες» είχαν βρει μια νέα μέθοδο απάτης. Έστελναν mail με το λογότυπο της τράπεζας και ενημέρωναν κάποιους ανυποψίαστους ότι θα ελάμβαναν ένα ποσό. Για να το λάβουν όμως θα έπρεπε να τους στείλουν στο συγκεκριμένο mail, το username και το password που είχαν για τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μέσα σε λίγα λεπτά οι λογαριασμοί όσων έκαναν το λάθος να απαντήσουν στο mail, άδειαζαν. Σε σχέση με το περυσινό πρώτο εξάμηνο, φέτος το ίδιο εξάμηνο έχει μια αύξηση του 4% στις ηλεκτρονικές απάτες, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια έκθεση αυτό μεταφράζεται για τη συγκεκριμένη ημερομηνία σε 6 εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν σε ένα εξάμηνο από ηλεκτρονικές απάτες ή 33.500 ευρώ κάθε μέρα. Πιο συγκεκριμένα σε συναλλαγές αξίας άνω των 37 δισ. ευρώ τα περιστατικά απάτης αφορούσαν σε συναλλαγές, ύψους πάνω από έξι εκατ. ευρώ.

Οι «επικίνδυνες» συναλλαγές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, «Από την ανάλυση των περιστατικών απάτης ανά δίαυλο συναλλαγής με κάρτες πληρωμών, δηλαδή α) συναλλαγές σε τερματικά ΑΤΜ, β) πληρωμές σε τερματικά POS και γ) εξ αποστάσεως συναλλαγές χωρίς την φυσική παρουσία της κάρτας (card not present – CNP), προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό απάτης αφορά στις τελευταίες»

Όλο και περισσότερα θύματα

Οι επιτήδειοι έχουν βρει τον τρόπο να αποσπούν από τον κόσμο μικρά ή και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, μέσω διαδικτύου. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που οι καταναλωτές έχουν έρθει σε σκληρή αντιπαράθεση με τις τράπεζες τους για μια συναλλαγή που εκείνοι δεν έκαναν αλλά έγινε (ηλεκτρονικά) κανονικά και από ασφαλές περιβάλλον.

Πώς να προστατευτείτε

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει ο καταναλωτής να «φυλάει» σαν κόρη οφθαλμού είναι οι κωδικοί πρόσβασης τα passwords. Ένας χάκερ ή κάποιος κακόβουλος απατεώνας έχοντας τους κωδικούς μας μπορεί να:

-Κλέψει προσωπικές πληροφορίες χρηστών και μετά να τις πουλήσει σε άλλους εγκληματίες.

-Πουλήσει απευθείας τους κωδικούς πρόσβασης, καθώς ιστοσελίδες του «σκοτεινού διαδικτύου» (dark web) εμπορεύονται αδρά αυτές τις πληροφορίες.

-Χρησιμοποιήσει τους κωδικούς πρόσβασης για να ξεκλειδώσει άλλους λογαριασμούς με τον ίδιο κωδικό πρόσβασης. 

Στο χέρι μας είναι να προστατεύσουμε αυτούς τους κωδικούς και να ακολουθούμε «ασφαλή» βήματα στο διαδίκτυο. Έτσι μπορούμε να προστατευτούμε ως εξής:

-Χρησιμοποιείτε μόνο ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης ή φράσεις πρόσβασης σε όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς, ιδίως στους τραπεζικούς, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-Μη χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε διαφορετικούς λογαριασμούς.

-Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) σε όλους τους λογαριασμούς.

-Χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, ο οποίος θα αποθηκεύει ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε ιστοσελίδα και κάθε λογαριασμό.

-Αλλάξτε αμέσως τον κωδικό πρόσβασης, εάν ένας πάροχος σας ενημερώσει ότι τα δεδομένα σας ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί.

-Να επισκέπτεστε μόνο ιστοσελίδες https://

-Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

-Κατεβάζετε εφαρμογές μόνο από επίσημα καταστήματα εφαρμογών.

-Επενδύστε σε λογισμικό ασφαλείας από έναν αξιόπιστο πάροχο για όλες τις συσκευές σας.

-Βεβαιωθείτε ότι όλα τα λειτουργικά συστήματα και οι εφαρμογές είναι αναβαθμισμένα στην τελευταία έκδοση.

-Προσοχή στους λαθραναγνώστες σε δημόσιους χώρους.

-Ποτέ μη συνδέεστε σε έναν λογαριασμό, αν βρίσκεστε σε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο δίκτυο, χρησιμοποιήστε ένα VPN.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ