Υπογράμμισε, δε, πως όταν "σβήσει" η πανδημία – κατά τη γνώμη του – δεν θα ισχύει η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ούτε το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών.
Την εκτίμηση ότι θα κάνουμε ένα καλό Πάσχα, χωρίς περιορισμούς, καθώς όλα τα δεδομένα από την παραλλαγή Όμικρον δείχνουν ότι οδηγούμαστε στο τέλος της πανδημίας, εξέφρασε ο Παθολόγος – Κλινικός Φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά θα επανερχόμαστε στην πραγματικότητα, αρκεί να μην είμαστε τόσο βιαστικοί να μην καταργήσουμε πολύ γρήγορα τα μέτρα τα οποία βοηθούν να μην μολύνονται ευαίσθητα και ευάλωτα άτομα, που τροφοδοτούν τα νοσοκομεία», επισήμανε.
Όταν σβήσει η πανδημία δεν θα ισχύει η υποχρεωτικότητα
Υπογράμμισε, δε, πως όταν «σβήσει» η πανδημία – κατά τη γνώμη του – δεν θα ισχύει η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ούτε το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών. «Πάμε προς χαλάρωση των μέτρων. Πιστεύουμε ότι από Φεβρουάριο Μάρτιο θα αρχίσουν να χαλαρώνουν σημαντικά τα μέτρα και δεν θα υπάρχει πλέον η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ή ακόμη και η υποχρεωτικότητα να βρίσκεσαι μακριά από τη δουλειά σου επειδή δεν έχεις εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να σκεφτούν οι αρνητές ότι μπορούν να μην εμβολιαστούν πληρώνοντας 250-300 ευρώ, ο κ. Σπαντιδέας τους κάλεσε να συνειδητοποιήσουν ότι «είναι τυχεροί γιατί πέρασαν τις βαριές μεταλλάξεις του ιού, την Άλφα και τη Δέλτα και μπήκαμε στην Όμικρον όπου ακόμη και αν κολλήσουν, αυτά τα άτομα δεν κινδυνεύουν σοβαρά, εκτός και αν έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή άλλα προβλήματα υγείας».
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι πρέπει να εμβολιαστούμε, καθώς το ότι θα τελειώσει η πανδημία, δεν σημαίνει ότι θα λήξει ο ιός, ο οποίος θα υπάρχει και θα κυκλοφορεί, όπως συμβαίνει με τη γρίπη που κυκλοφορεί κάθε χρόνο. «Αυτοί που είναι εμβολιασμένοι έχουν ένα μεγαλύτερο μέτρο προστασίας για τον οργανισμό τους. Ο εμβολιασμός χρειαζόταν και θα χρειάζεται και στο μέλλον, διότι πιστεύουμε ότι ακόμη και αν καταστεί ενδημική η νόσος, θα χρειάζεται να κάνουμε μια φορά το χρόνο μια αναμνηστική δόση για να ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού μας. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», διευκρίνισε.
Σε κάμψη η Όμικρον
Ο Παθολόγος – Κλινικός Φαρμακολόγος υπενθύμισε ότι από τη Νότιο Αφρική, όπου ξεκίνησε η Όμικρον, «φαίνεται ότι βρίσκεται σε σημαντική κάμψη, σε τέτοιο βαθμό που να συζητούν πλέον ότι μπαίνουν σε μια ενδημική φάση. Το ίδιο πράγμα αντιμετωπίζουν και μερικές ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Αγγλία και η Δανία, οι οποίες είναι από τις πρώτες χώρες στις οποίες μεταφέρθηκε η πανδημία Όμικρον.
Εκεί υπάρχουν σημάδια σημαντικής κάμψης των κρουσμάτων, που σημαίνει ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Όμικρον έκανε το peak της και τώρα αρχίζει και κάμπτεται».
Υπογράμμισε ότι η φυσική ιστορία των πανδημιών δείχνει πως οι ιοί και τα μικρόβια προοδευτικά εξασθενούν, εκφυλίζονται και δίνουν στελέχη που είναι λιγότερο λοιμογόνα, αλλά περισσότερο μεταδοτικά. «Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και με την Όμικρον, εκτός και αν πέσουμε σε καμιά έκπληξη την οποία δεν την έχουμε παρατηρήσει τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Όλα τα πράγματα δείχνουν ότι βαίνουμε σε μια λήξη της πανδημίας» πρόσθεσε ο κ. Σπαντιδέας.