Ποιοι χάνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού στις 31 Ιανουαρίου – Τι πρέπει να κάνουν

Ποιοι χάνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού στις 31 Ιανουαρίου – Τι πρέπει να κάνουν

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα δύο διαδοχικά εμβόλια ή τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Σε διαφορετική περίπτωση θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν όλα τα προνόμια

Στις 31 Ιανουαρίου λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την δεύτερη δόση είτε τρεις μήνες από το μονοδοσικό και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους πολίτες να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση για να μην χάσουν όπως είπε τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Συγκεκριμένα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε:

«Υπενθυμίζεται ακόμη ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα διαδοχικά εμβόλια -δύο διαδοχικά εμβόλια- ή τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό εμβόλιο θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Σε διαφορετική περίπτωση θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν όλα τα προνόμια των εμβολιασμένων».

Θωράκιση από τη βαριά νόσηση

Σε ότι αφορά την ισχύ από σήμερα του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ο κ. Οικονόμου ανέφερε:

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι  το 90%, οι εννέα στους δέκα συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, έχουν πλέον εμβολιαστεί. Σχεδόν οι μισοί από όσους παρέμεναν ανεμβολίαστοι όταν ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα  έκαναν -στο μεσοδιάστημα αυτό- την επιλογή να εμβολιαστούν.

»Σε όσους παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί απευθύνουμε πρόσκληση να κάνουν την ίδια επιλογή το ταχύτερο δυνατό. Όχι μόνο για να γλιτώσουν το πρόστιμο, αλλά κυρίως για να θωρακιστούν απέναντι στη βαριά νόσηση. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο στόχος της υποχρεωτικότητας και αυτό επιδιώκουμε. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι μέσο ατομικής και συλλογικής προστασίας.

»Σε κάθε περίπτωση, καθώς έληξε  η προθεσμία για τον εμβολιασμό τους, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Διότι υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για όσους την αγνοούν θα σήμαινε εμπαιγμό για όσους ανταποκρίθηκαν και μετέχουν ενεργά στο χτίσιμο της γραμμής άμυνας απέναντι στην πανδημία. Προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει και για αυτό ο νόμος -όπως είπα και προηγουμένως- θα εφαρμοστεί στο απόλυτο.

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο

»Θέλω να διευκρινίσω πάντως ότι:

-Απαλλάσσονται από την υποχρέωση όσοι λάβουν έγκριση εξαίρεσης για λόγους υγείας.

-Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στους συμπολίτες μας  που έχουν υποβάλει -λόγω σοβαρού προβλήματος- αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και αναμένουν την πραγματοποίησή του.

-Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό θα πρέπει να προχωρούν σε σχετική καταχώρηση εφόσον έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της Ε.Ε. ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, είτε -και αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση- στα ΚΕΠ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ