Σεισμός στη Χαλκιδική – Τρόμαξε η Βόρεια Ελλάδα – Μπορεί να γίνει και μεγαλύτερος;

Σεισμός στη Χαλκιδική – Τρόμαξε η Βόρεια Ελλάδα – Μπορεί να γίνει και μεγαλύτερος;

Ο σεισμός προήλθε από ένα μεγάλο ρήγμα νότια της Χαλκιδικής το οποίο όπως λένε οι επιστήμονες μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό, μέχρι και 7,6 Ρίχτερ.

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα στη Χαλκιδική οι αλλεπάλληλες μετασεισμικές δονήσεις, που άρχισαν να εκδηλώνονται μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε 12 λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, και έγινε αισθητός μέχρι την Αττική.

Το μεγάλο ρήγμα

Ο σεισμός προήλθε από ένα μεγάλο ρήγμα νότια της Χαλκιδικής το οποίο όπως λένε οι επιστήμονες μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό, μέχρι και 7,6 Ρίχτερ. Το ακριβές επίκεντρο του αρχικού σεισμού εντοπίζεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νότια – νοτιοδυτικά του Άθου, και το εστιακό του βλάθος ήταν στα 18,8 χιλιόμετρα. Στον «χορό» των Ρίχτερ η Χαλκιδική – Νέα σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ

Από εκείνη τη στιγμή, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει καταγράψει αρκετούς μετασεισμούς, με ισχυρότερο – προς το παρόν – αυτόν των 4,4 Ρίχτερ που έγινε στις 14:26 το μεσημέρι.

Οι υπόλοιπες μετασεισμικές δονήσεις που καταγράφτηκαν ήταν της τάξης των 2,6 μέχρι 2,9 Ρίχτερ.

Μικροεξάρσεις

«Στο Βόρειο Αιγαίο οι περισσότεροι σεισμοί είναι επιφανειακοί και παρατηρούμε συχνά μικρο-εξάρσεις. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε αν θα επιμείνει η ακολουθία, ή αν θα διευρυνθεί η δραστηριότητα στον χώρο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας πως το επίκεντρο του σεισμού ανήκει στη ζώνη της τάφρου του Βορείου Αιγαίου, που είναι συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας στο χώρο του Αιγαίου.

«Είναι μία μεγάλη ζώνη, που δίνει και πολύ ισχυρούς σεισμούς, οι περισσότεροι επιφανειακοί και στον θαλάσσιο χώρο. Περνάει νότια από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, βόρεια από τη Λήμνο, νότια από τις ακτές του Αγίου Όρους και φτάνει μέχρι τις Βόρειες Σποράδες […] είναι μία μεγάλη ρηξιγενής ζώνη, που αν δει κανείς τον χάρτη του πυθμένα στο Βόρειο Αιγαίο, χωρίς να είναι σεισμολόγος, θα μπορέσει σχετικά εύκολα να αναγνωρίσει το ρήγμα», ανέφερε ο καθηγητής.

Οι σεισμοί του 1982,1983

Σημειώνεται ότι  οι πιο πρόσφατοι σεισμοί που προήλθαν από την περιοχή του σημερινού σεισμού, το 1982 και το 1983, ήταν μεγέθους 7 Ρίχτερ (πιο νότια) και 6,8 Ρίχτερ (πιο ανατολικά).

Ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το μέγεθος 5,4 του σεισμού που έγινε το πρωί στη Χαλκιδική, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1. Οπως είπε, «φαίνεται ότι ήταν ο κύριος σεισμός». Σεισμός στη Χαλκιδική – Τι λέει ο Δήμαρχος Σιθωνίας για τα 5,4 Ρίχτερ

«Το ότι είναι μέσα στη θάλασσα το επίκεντρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές, είναι που δημιουργεί πηγή ασφαλείας», εξήγησε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς όπως είπε «ακόμα και να γίνει μεγαλύτερος σεισμός, είναι δύσκολο να βλάψει».

Δεν υπάρχει συναγερμός

Σχετικά με το ρήγμα, είπε πως είναι «πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού 6,7 που είχε γίνει το 1982, ενώ το 1902 είχε γίνει σεισμός πάνω από 7 ρίχτερ στην περιοχή». Ξεκαθάρισε, ωστόσο πως, «δεν υπάρχει συναγερμός για μεγάλο σεισμό».

Ο Γ. Παπαδόπουλος  περιέγραψε πως η χώρα μας διανύει την τελευταία διετία περίοδο με μεγάλα μεγέθη σεισμών, με κορυφαίο αυτόν της Σάμου, αλλά και της Θεσσαλίας και του Αρκαλοχωρίου. «Φαίνεται πως σιγά σιγά θα μπούμε σε φάση ύφεσης για την επόμενη διετία. Είμαστε, φαίνεται, στην κορύφωση του φαινομένου».

Η ισχυρή σεισμική δόνηση τρόμαξε τους κατοίκους της Χαλκιδικής και όπως είπε ο δήμαρχος Πάρης Ντέμπλας μιλώντας στο ThessToday.gr,  έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ υπογράμμισε ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση επηρέασε όλο τον δήμο Σιθωνίας.

«Ήταν πάρα πολύ έντονος ο σεισμός και είχε διάρκεια. Έγινε αισθητός σε όλο τον δήμο Σιθωνίας, από τη Συκιά έως τον Μαρμαρά και τη Νικήτη». Μάλιστα, ο ίδιος συνέχισε και επισήμανε ότι «έως τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά σε κτήριο ή τραυματισμοί», ωστόσο, «αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κινητοποίηση του μηχανισμού».

Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός και σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη), ενώ αναφορές υπήρξαν και από Λάρισα, Βόλο και Μυτιλήνη.

Καθησυχαστικός ο Λέκκας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, για τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Χαλκιδικής.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο in.gr, ανέφερε πως ο σεισμός σημειώθηκε πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας. Πρόσθεσε πως είναι πιθανό ο σεισμός να δώσει τις επόμενες ώρες κι άλλους μετασεισμούς, ενώ τόνισε πως έγινε ιδιαίτερα αισθητικός λόγω της ενέργειας που απελευθερώθηκε.

Ο καταστροφικός σεισμός

Ήταν 8 Νοεμβρίου του 1905, όταν σεισμική δόνηση της τάξεως των 7,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Άγιο όρος και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

Περισσότερο όλων επλήγη η Μονή των Ιβήρων, όπου τρεις εκκλησίες καταστράφηκαν και πολλοί χώροι του μοναστηριού έγιναν ακατοίκητοι. Βράχοι κατρακύλησαν από τις βουνοκορφές και κατέστρεψαν οκτώ καλύβες, προκάλεσαν δε σοβαρές βλάβες σε άλλες έντεκα.

Ζημιές παρατηρήθηκαν και έξω από την Αγιορείτικη κοινότητα στην κωμόπολη της Ιερισσού και την Κασσάνδρα. Η μεγάλη δόνηση έγινε αισθητή προς τον νότο μέχρι την Αθήνα στα δυτικά μέχρι τις ακτές της Ιταλίας ανατολικά μέχρι την Μικρά Ασία και το Εύξεινο Πόντο και βόρεια μέχρι την Σόφια και το Βουκουρέστι.

Σημειώνεται πως η περιοχή του Αγίου Όρους έχει δώσει κι άλλους ισχυρούς σεισμούς, όπως το 1982 και το 1983 με μεγέθη 7 και 6,8 βαθμών, αντίστοιχα

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ