Όλα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το τωρινό κύμα του κοροναϊού κορυφώνεται. Ποιος ο ρόλος της «Όμικρον» και ποιος της «Δέλτα». Η συζήτηση για τη χαλάρωση των μέτρων.
Μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα και να μην πρέπει να εφησυχάσουμε στη μάχη με τον κοροναϊό, ειδικά αν υπολογίσει κανείς ότι σήμερα είχαμε τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 95 νεκρούς και 680 διασωληνωμένους, αλλά το τωρινό πανδημικό κύμα δείχνει να βρίσκεται κοντά στην κορύφωσή του.
Η συγκεκριμένη εκτίμηση ακούγεται πλέον από από διάφορους επιστήμονες. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, μάλιστα, σε ανάρτησή του αξιοποίησε τα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και παρουσίασε την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα.
Δείτε το αποκαλυπτικό γράφημα
Ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε, συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ότι: «Ο εβδομαδιαίος ρυθμός μεταβολής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για οποιαδήποτε δεδομένη ημερομηνία, αποτυπώνει την ποσοστιαία αλλαγή στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τις τελευταίες 7 ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των προηγούμενων 7 ημερών. Από το γράφημα βλέπουμε πως ο ρυθμός μεταβολής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη συνεχίζει να μειώνεται.
Αυτό πιθανώς σημαίνει πως το κύμα θα κορυφωθεί σύντομα. Για να συμβεί αυτό, ο εβδομαδιαίος ρυθμός μεταβολής θα πρέπει να πέσει στο 0% (τώρα, σύμφωνα με το γράφημα, βρισκόμαστε στο 17%). Στη συνέχεια, όταν αυτός ο ρυθμός πέσει κάτω από το 0% και έχει δηλαδή αρνητικό πρόσημο, τότε θα δούμε πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα αρχίσει να μειώνεται.
Να μην ξεχνάμε όμως πως ο αντίκτυπος σε εισαγωγές στα νοσοκομεία έχει 2-3 εβδομάδες καθυστέρηση (σε σχέση με το πότε κάποιος κολλάει τον ιό).
Κρατάμε την επιφύλαξη πως τα στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι αντιπροσωπευτικά, προσέχουμε, εμβολιαζόμαστε αν δεν έχουμε εμβολιαστεί, και μένουμε αισιόδοξοι».
Ο αστερίσκος της «Δέλτα»
Σε δηλώσεις της στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε αρχικά για τη σταθερή αύξηση των νεκρών και τα υψηλά ποσοστά διασωληνώσεων.
«Αυτοί οι δύο δείκτες θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και τις επόμενες μέρες» είπε. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Στις ΜΕΘ όλα τα περιστατικά είναι Δέλτα, είναι πολύπλοκα περιστατικά, κάνουν επιπλοκές, και όσο περισσότερο μένουν, είναι και πιο επικίνδυνο και για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις».
Η εκτίμηση του Νίκου Τζανάκη
Στη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Αρχικά, ο καθηγητής σε τοποθέτησή του στον ΣΚΑΪ, μίλησε για τα κρούσματα σε σχολεία, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75.000-80.000 παιδιά, ενεργά κρούσματα».
Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι θα δούμε το αποτύπωμα του ανοίγματος των σχολείων τις επόμενες ημέρες. «Θα δούμε το αποτύπωμα των σχολείων τις επόμενες ημέρες», ενώ ανέφερε πως παρά τη μικρή επιφύλαξη που κρατά, μήπως είναι πρόσκαιρη η ύφεση στα κρούσματα, υπογράμμισε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα έχουμε αποκλιμάκωση, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε 15.000 – 17.000 κρούσματα.
Ωστόσο, τόνισε ότι δεν αποκλείεται η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την επιδημιολογική εξέλιξη, καθώς μέσα στο κύμα της «Όμικρον» παραμένει και τη «Δέλτα».
«Το 15% των κρουσμάτων είναι της Δέλτα», είπε χαρακτηριστικά.
Τι θα γίνει με τα μέτρα
Όπως είναι φυσικό, η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση ανοίγει τη συζήτηση για τη χαλάρωση των μέτρων.
Η Ματίνα Παγώνη σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι: «Μπορούν να χαλαρώσουν κάποια μέτρα τις επόμενες μέρες, γιατί τα περιστατικά τα γνωρίζουμε και τα διαχειριζόμαστε, και τα περιμέναμε. Νομίζω ότι μέχρι τις 23-24 του μηνός θα έχουμε τους δείκτες αρκετά υψηλούς και αργότερα θα αρχίσει μία σταδιακή μείωση, με αργούς ρυθμούς, όχι αμέσως», ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτό θα γίνει «εφόσον δεν έχουμε κάποια άλλη έκπληξη με κάποια άλλη μετάλλαξη».
Για το θέμα των μέτρων, μάλιστα, τοποθετήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Αρχικά, ο υπουργός τόνισε ότι κανονικά θα εφαρμοστούν τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών από αύριο Δευτέρα 17 Ιανουαρίου.
Για το αν θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων για τον κοροναϊό σημείωσε πως «εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα».
Ο Θάνος Πλεύρης εκτίμησε πως μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της «Όμικρον», ενώ τα κρούσματα αυτής της παραλλαγής ανέρχονται στο 90% αν και στις νοσηλείες είναι μισό μισό με τη «Δέλτα».
Ο «ακατέβατος» αριθμός των διασωληνωμένων, μεγάλες οι καθημερινές απώλειες
Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να μειώνεται, αλλά όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει πολύ υψηλός, ενώ τρομάζει ο αριθμός των θανάτων.
Για να το πούμε με απλά λόγια, σε ποια άλλη περίοδο, εκτός κάτω από πολεμικές συνθήκες, θα έφευγαν από τη ζωή για ένα συγκεκριμένο λόγο (δηλαδή τις επιπτώσεις της Covid-19) 95 άνθρωποι σε μια ημέρα, όπως συνέβη σήμερα Κυριακή.
Μπορεί, λοιπόν, η «Όμικρον» να είναι πολύ μεταδοτική και να εμφανίζει ηπιότερα συμπτώματα, ενώ το αποτύπωμά της να φαίνεται να κορυφώνεται, αλλά ο «αστερίσκος» της μετάλλαξης Δέλτα φοβίζει τους ειδικούς.
Θυμίζουμε, συμπερασματικά, όσα είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Πέμπτης, τονίζοντας ότι δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός.
Η «Δέλτα» εξακολουθεί να δίνει ακόμη κρούσματα αφού ένας στους δύο ασθενείς είχε μολυνθεί με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Έτσι, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα εξακολουθήσει να παραμένει γύρω στους 600 και τις επόμενες δύο εβδομάδες. Επίσης, ενημέρωσε ότι η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού ανέρχεται σε 88% και σε απλές κλίνες ΜΕΘ σε 67%, πιέζοντας το ΕΣΥ.
Οπότε, μπορεί το κύμα της «Όμικρον» να κορυφώνεται, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα είναι το τελευταίο… γράμμα της πανδημίας αναφορικά με την Ελλάδα. Άλλωστε, όπως αναφέραμε και παραπάνω, κανένας δεν είναι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια νέα μετάλλαξη. Ο πόλεμος με τον ιό, δυστυχώς, είναι ακόμα σε εξέλιξη…