Αυξάνονται οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας – Τριπλάσια η διασπορά στους 18-39

Αυξάνονται οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας – Τριπλάσια η διασπορά στους 18-39

Τα μοντέλα των ειδικών δείχνουν ύφεση, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε λένε οι επιστήμονες

«Η πανδημία του κορωνοϊού  στην κοινότητα είναι όντως σε φάση ύφεσης, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι αξιόπιστος δείκτης. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τους σκληρούς δείκτες – διασωληνωμένων και θανάτων – που δυστυχώς αυξάνονται», επεσήμανε ο καθηγητής προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας .

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανική στο ΑΠΕ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος επεσήμανε πως τα στοιχεία και τα μοντέλα δείχνουν σαφή και επιβεβαιωμένη φάση της ύφεσης της πανδημίας., εκτιμώντας ότι η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας αμφότεροι στην ΕΡΤ επεσήμαναν ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Τα μοντέλα μάς δείχνουν ύφεση, ότι ο ένας μολύνει λιγότερο από έναν (0,72). Ωστόσο σημείωσε πως το αισιόδοξο αυτό σενάριο θα ισχύσει «στο βαθμό που τηρούνται τα μέτρα προστασίας – μάσκα, αποστάσεις –  με ταυτόχρονη διατήρηση υψηλού ρυθμού εμβολιασμού, γιατί όπως τόνισε “Το κλειδί είναι η ανοσία. Όχι μόνο η φυσική ανοσία μέσω της μεγάλης διασποράς και των μολύνσεων  στην κοινότητα, αλλά πρωτίστως μέσω του εμβολιασμού», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση» υπογράμμισε. «Έχουμε έναν εχθρό που κυκλοφορεί στην παγκόσμια κοινότητα και υπάρχουν περιοχές του πλανήτη με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Αφρική».

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη στον κόσμο που έδειξε υπευθυνότητα – ακύρωσε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα – ενώ ταυτόχρονα στη φάση της μεγάλης έξαρσης είχαμε πολύ μεγάλη διασπορά στις ηλικίες 18-39 ετών – θεωρούμε τριπλάσια από αυτή που καταγράφηκε– η οποία δημιούργησε μεγάλο ποσοστό φυσικής ανοσίας, που δυσχέρανε την κυκλοφορία του ιού.

Τούντας: Οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας αυξάνονται

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γιάννης Τούντας συνέστησε αυτό να το έχουμε υπόψιν μας, για να μην τρέφουμε υπεραισιοδοξία που οδηγεί σε εφησυχασμό στη φάση που διανύουμε.

«Είναι πάρα πολλές οι μεταβλητές που καθορίζουν το σκηνικό της πανδημίας και δημιουργούν ένα ρευστό περιβάλλον γι΄αυτό είμαι επιφυλακτικός σε οποιεσδήποτε προβλέψεις» είπε ο κ. Τούντας και σημείωσε: «είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια πολλές από τις προβλέψεις μας να διαψεύδονται».

Ανοίγει η πλατφόρμα των φαρμάκων κατά του κοροναϊού

«Τα φάρμακα θα βοηθήσουν αυτούς που νοσούν. Όχι στο βαθμό που διακηρύσσουν οι εταιρείες που τα παράγουν, αλλά σίγουρα είναι ένα επιπλέον όπλο» ανέφερε. Υπενθύμισε πως ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι «όσοι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον αποκτούν ανοσία στη Δέλτα».

«Ακόμα δεν βγαίνουμε από το τούνελ. Αρχίζουμε μόνο να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, που θα γίνεται όλο και πιο δυνατό όσο πλησιάζουμε στην άνοιξη» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι μεταλλάξεις είναι μέσα στα πιθανά σενάρια, αλλά και η εμφάνιση νέων επιδημιών» σημείωσε. «Τα τελευταία 40 χρόνια έχουμε μπει σε μια εποχή αναδυόμενων επιδημιών, τουλάχιστον 36 διαφορετικές επιδημίες από το 1970 μέχρι σήμερα και είναι γεγονός ότι αυτό οφείλεται στη διατάραξη της σχέσης του ανθρώπινου είδους με το περιβάλλον και κυρίως με τη διατροφική αλυσίδα. Οι περισσότερες από αυτές τις επιδημίες είναι ζωονόσοι».

«Όσο υπάρχει η κλιματική κρίση, όσο δεν συνειδητοποιούμε μια νέα οικολογική συνείδηση που πρέπει να αποκτήσουμε, φοβάμαι ότι οι επιδημίες θα είναι πια μέσα στην επόμενη διαδικασία της σχέσης του ανθρώπινου είδους με την υγεία και την αρρώστια, κάτι που πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει προς πολλές κατευθύνσεις» επεσήμανε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ