Ασία – Είκοσι νέοι δισεκατομμυριούχοι και 140 εκατομμύρια νεόπτωχοι ως αποτέλεσμα της πανδημίας

Ασία – Είκοσι νέοι δισεκατομμυριούχοι και 140 εκατομμύρια νεόπτωχοι ως αποτέλεσμα της πανδημίας

Σύμφωνα με έκθεση της Oxfam, όπως και σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η πανδημία μεγέθυνε περαιτέρω την ψαλίδα του πλούτου, με τις κυβερνήσεις να αφήνουν ανυπεράσπιστους τους πλέον ευάλωτους

Είκοσι νέοι «δισεκατομμυριούχοι της πανδημίας» «γεννήθηκαν» στην Ασία, εξαιτίας της διεθνούς αντίδρασης στον κροοναϊό, ενώ την ίδια στιγμή 140 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην ήπειρο έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, εξαιτίας των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια των lockdown, αναφέρουν εκτιμήσεις της Oxfam.

Έκθεση ανθρωπιστικής οργάνωσης αναφέρει ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τα κέρδη από τις πωλήσεις φαρμακευτικών ειδών, ιατρικού εξοπλισμού και υπηρεσιών που χρειάστηκαν για τη διαχείριση της πανδημίας, μετέτρεψαν είκοσι ακόμη άτομα σε δισεκατομμυριούχους. Στον αντίποδα, εκατοντάδες εκατομμύρια άλλοι βυθίστηκαν στη φτώχεια και είδαν το βιοπορισμό τους να καταστρέφεται εξαιτίας των lockdown και της οικονομικής στασιμότητας.

Οι νικητές της πανδημίας

Με καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία, στους νέους δισεκατομμυριούχους περιλαμβάνονται ο Λι Τζιανκουάν, ιδιοκτήτη της Winner Medical, μιας εταιρείας που παράγει ατομικό εξοπλισμό προστασίας για επαγγελματίες υγείας και τον Ντάι Λιζόνγκ, η εταιρεία του οποίου, η Sansure Biotech, παράγει τεστ κοροναϊού και διαγνωστικά κιτ.

Ο συνολικός αριθμός των δισεκατομμυριούχων στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο, από τους 803 τον Μάιο του 2020 στους 1.087, μέχρι τον περσινό Νοέμβριο, ενώ ο συνολικός τους πλούτος αυξήθηκε κατά 74%, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το πλουσιότερο 1% της περιοχής είχε στην ιδιοκτησία του περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 90%.

«Εξωφρενικό και απαράδεκτο»

Ο Μουσταφά Ταλπούρ, επικεφαλής των εκστρατειών της Oxfam στην Ασία, σημείωσε: «είναι εξωφρενικό και απαράδεκτο που οι φτωχοί της Ασίας αφέθηκαν στο έλεος της πανδημίας, αντιμετωπίζοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, την ανεργία και την πείνα και ωθήθηκαν στη φτώχεια – σβήνοντας τα οφέλη που προέκυψαν σε βάθος δεκαετιών από τη μάχη κατά της φτώχειας».

Το 2020, εκτιμάται ότι «εξαφανίστηκαν» 81 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ οι χαμένες εργατοώρες ώθησαν 22-25 εκατομμύρια ανθρώπους ακόμη κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Την ίδια στιγμή, οι δισεκατομμυριούχοι της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά $1,46 τρισεκατομμύρια – χρήματα που θα αρκούσαν ώστε καθένας από τους ανθρώπους που έμειναν άνεργοι να λάβουν μισθό σχεδόν $10.000.

Βαρύτατο το τίμημα για τους φτωχούς

Ο κοροναϊός είχε και βαρύ ανθρώπινο κόστος, κόβοντας πρόωρα το νήμα περισσότερων από 1 εκατομμύριο ζωών στην περιοχή, ενώ αναρίθμητοι ακόμη θάνατοι προέκυψαν ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης φτώχειας και της επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια έχασαν σε δυσανάλογα υψηλά ποσοστά τις δουλειές και τα εισοδήματά τους. Οι γυναίκες είχαν επίσης και μεγαλύτερες πιθανότητες να εργάζονται σε θέσεις της πρώτης γραμμής, αντιμετωπίζοντας υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία τους. Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% των επαγγελματιών υγείας και το 80% του νοσηλευτικού προσωπικού.

Στη νότια Ασία, οι άνθρωποι που ανήκουν σε κατώτερες κάστες σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των εργασιών απολύμανσης, συχνά απουσία προστατευτικού εξοπλισμού, ενώ αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και τις διακρίσεις που τους κρατούν μακριά από τις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας. Το πρόβλημα αυτό εντάθηκε περαιτέρω από την πανδημία, τονίζει η Oxfam.

Περαιτέρω μεγέθυνση των ανισοτήτων

Η ψαλίδα του πλούτου αναμένεται να ανοίξει ακόμη περισσότερο. Η Credit Suisse προβλέπει ότι μέχρι το 2025, οι άνθρωποι που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από $50 εκατομμύρια στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα αυξηθούν κατά 42.000, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι κατά 99.000. Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αναμένεται να φτάσει στους 15,3 εκατομμύρια μέχρι το 2025, αύξηση της τάξης του 58% σε σχέση με το 2020. Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν αναφέρει ότι ο κοροναϊός θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των παγκόσμιων οικονομικών ανισοτήτων.

Ο Ταλπούρ σημείωσε σχετικά: «Το πολιτικό σύστημα προστατεύει τα συμφέροντα της μικροσκοπικής πλούσιας ελίτ. Οι κυβερνήσεις διαρκώς αποτυγχάνουν να εργαστούν προς όφελος της πλειοψηφίας στη διάρκεια της πανδημίας. Ήταν μια στιγμή που απαιτούσε παγκόσμια αλληλεγγύη, όμως οι πλούσιες χώρες και οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες επέλεξαν να αποστρέψουν το πρόσωπό τους».

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ