Οι μαιευτήρες επιταχύνουν τις γεννήσεις με καισαρική για να περιθάλψουν τις εγκύους που προσβάλλονται από κοροναϊό, καθώς κινδυνεύουν και από σοβαρή προεκλαμψία ή θρόμβωση – Λιγότερα αντισώματα με τον εμβολιασμό τους
Η παραλλαγή Όμικρον έχει σχεδόν διπλασιάσει τα περιστατικά εγκύων που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα με κοροναϊό, με αποτέλεσμα την επέκταση των θαλάμων για εγκύους με COVID.
Καθώς οι έγκυες είναι συνήθως νέες γυναίκες χωρίς υποκείμενα νοσήματα, εμφανίζουν λίγο πιο συχνά πυρετό, όπως συμβαίνει στις λοιμώξεις με ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, όμως συνήθως τα περιστατικά δεν είναι βαριά.
Παρόλα αυτά, οι έγκυοι εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ήδη την Πέμπτη οι μαιευτήρες προχώρησαν σε καισαρική τομή σε γυναίκα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, που χρειαζόταν διασωλήνωση, προκειμένου να διευκολύνουν την περίθαλψή της.
Τα αποτελέσματα μελετών που έχουν γίνει σε εγκύους με κοροναϊό διαφέρουν ανάλογα με το τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όμως η πρόωρη γέννηση συνδέεται κυρίως με ιατρογενείς λόγους, από τη βιασύνη των γιατρών για να διαχειριστούν το περιστατικό.
Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιώργος Δασκαλάκης, στο πλαίσιο webinar για την παραλλαγή Όμικρον, όσον αφορά την επίπτωση της COVID -19 στις εγκύους.
Ο καθηγητής επεσήμανε τη δυσκολία για κάθετη μετάδοση της νόσου στο έμβρυο γιατί πρέπει να συνυπάρχουν δύο ένζυμα στον πλακούντα, κάτι που είναι πολύ σπάνιο να συμβεί. Πρόσθεσε ότι αν υπήρχε κίνδυνος συγγενών ανωμαλιών στη διετία της πανδημίας θα το είχαμε καταλάβει.
Έτσι, ξεκαθάρισε ότι πιο πιθανό να κολλήσει το βρέφος κοροναϊό από την μητέρα του ή το περιβάλλον του, είναι μετά τον τοκετό από λάθος στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.
Αύξηση των ενδομητρίων θανάτων
Αυτό όμως που έχει διαπιστωθεί είναι αύξηση των ενδομητρίων θανάτων λόγω δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έγκυοι που προσβάλλονται από τον ιό να ζητήσουν υπηρεσίες υγείας, καθώς χρειάζεται ο διαχωρισμός τους από τα υπόλοιπα μαιευτικά περιστατικά, τόσο σε ότι αφορά τους θαλάμους νοσηλείας, όσο και στην ανάγκη να υπάρχουν διαφορετικά μηχανήματα υπερηχογραφίας, διαφορετική αίθουσα τοκετών, χωριστές υποδομές στις οποίες συνήθως υπάρχει δυσκολία πρόσβασης.
Η προσβολή των εγκύων από κοροναϊό αυξάνει τους περιγεννητικούς κινδύνους, τους κινδύνους προωρότητας, προεκλαμψίας και θρομβωτικών επεισοδίων, ιδίως στις πρωτότοκες γυναίκες.
Μάλιστα σε τελευταία μετα-ανάλυση διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αύξηση 60% του κινδύνου για σοβαρή προεκλαμψία σε όσες νοσούν από κοροναϊό.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες καταγράφεται αύξηση της μητρικής θνησιμότητας, ενδομήτριων θανάτων, αλλά όχι αύξηση των πρόωρων γεννήσεων.
Στη χώρα μας, προτιμάται ο φυσιολογικός τοκετός έναντι της καισαρικής, οπότε ακολουθείται επισκληρήδειος αναισθησία με στόχο να αποφευχθεί η διασωλήνωση και να μειωθεί η έκθεση του προσωπικού στον ιό.
Σε ότι αφορά τα εμβόλια, ο κ. Δασκαλάκης σημείωσε ότι στην Ευρώπη το ποσοστό εμβολιασμού των εγκύων είναι 75%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 65% και στην Ελλάδα είναι κάτω του 65% με το ποσοστό της αναμνηστικής δόσης να είναι πολύ χαμηλότερο.
Ο εμβολιασμός αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, όμως όταν παρατηρείται άρνηση, οι έγκυοι δύσκολα πείθονται, παρότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή.
Ο καθηγητής επεσήμανε πως πολύ λιγότερες εμβολιασμένες έγκυοι νόσησαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, σε αντίθεση με τις ανεμβολίαστες, παρότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Τόνισε όμως, ότι πράγματι, τα αντισώματα είναι λιγότερα στις εγκύους από τις μη εγκύους και καταλήγοντας ανέφερε ότι επίσης έχουν καταγραφεί διαταραχές περιόδου σε με εγκύους, όπου είτε χάθηκαν 1-2 κύκλοι, είτε επιταχύνθηκαν.