Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Μέχρι στιγμής μπορεί να φαίνεται ηπιότερη αλλά οι ειδικοί δεν εφησυχάζουν.
Ένα από τα ερωτήματα που έχει ο κόσμος σχετικά με τον κορωνοϊό είναι «πόσον καιρό κάποιος μετά τη νόσηση του, είναι μεταδοτικός». Αυτό συνεπάγεται πόσο καιρό θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα και υπό ποιες προϋπόθεσης θα μπορέσει να επιστρέψει στην καθημερινότητα του.
Απάντηση σε όλα αυτά επιχειρούν να δώσουν τα Κέντρα Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, CDC, που πριν από λίγο καιρό εξέδωσαν νέες οδηγίες που άλλαξαν το χρονοδιάγραμμα της απομόνωσης και της καραντίνας.
«Χρειάζεται λιγότερος χρόνος από τη στιγμή που κάποιος εκτίθεται στον COVID για να αναπτύξει πιθανή μόλυνση. Απαιτείται λιγότερος χρόνος για να εμφανιστούν συμπτώματα, χρειάζεται λιγότερος χρόνος για να είναι κάποιος μολυσματικός και, για πολλούς ανθρώπους, χρειάζεται λιγότερος χρόνος για ανάρρωση. Πολλά από αυτά είναι επειδή περισσότεροι άνθρωποι είναι εμβολιασμένο» είπε χαρακτηριστικά ο Δρ Άλισον Αρουάντι, Επίτροπος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Σικάγο.
Πότε οι νοσούντες μεταδίδουν τον ιό
Σύμφωνα με το CDC η μετάδοση γίνεται μία έως δύο ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και κατά τη διάρκεια δύο έως τριών ημερών μετά. Για τους ασυμπτωματικούς που νοσούν το CDC διευκρινίζει ότι μπορεί να μεταδώσουν τον Covid- 19 τουλάχιστον δυο ημέρες πριν το τεστ τους βγει θετικό.
«Ήρθα σε επαφή, πότε να κάνω τεστ»
Ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί τον κόσμο είναι, πότε να κάνει το τεστ εάν έχει έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα. Το CDC διευκρινίζει πως εάν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα θα πρέπει να κάνει το τεστ είτε μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, είτε εάν έχουν περάσει 5 ημέρες από την επαφή. Και εάν εμφανιστούν συμπτώματα φυσικά το άτομο θα πρέπει να μπει αμέσως σε καραντίνα.
Χαρακτηριστικά ο Δρ Ενγκοζί Εζικέ διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας στο Ιλινόις είπε ότι οι χρόνοι επώασης μπορεί να αλλάζουν, αλλά όσοι κάνουν νωρίς το τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν τις δοκιμές ακόμα κι αν λάβουν αρνητικά αποτελέσματα.
Πότε θα εμφανιστούν τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα δεν έχουν κάποια σταθερή ημέρα που εμφανίζονται. Σύμφωνα με το CDC μπορεί να εμφανιστούν τις δύο πρώτες μέρες μετά την έκθεση έως και 14 ημέρες αφότου κάποιος εκτεθεί στον ιό. Με το παραμικρό σύμπτωμα θα πρέπει αμέσως να υποβαλλόμαστε σε τεστ
Η διαφορά «καραντίνας» με την «απομόνωση»
Το CDC εξηγεί τη διαφορά μεταξύ «απομόνωσης» και «καραντίνας» Η διαφορά λοιπόν της «καραντίνας» από την «απομόνωση» είναι η εξής: Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει κοροναϊό θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Όσοι είναι θετικοί θα πρέπει να απομονωθούν.
Και πιο συγκεκριμένα: Όσοι έχουν έρθει σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων με κάποιον θετικό στον κοροναϊό για τουλάχιστον 15 λεπτά, και είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για πέντε ημέρες. Το ίδιο ισχύει εάν έχουν περάσει περισσότεροι από έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους.
Στη συνέχεια και αφού τελειώσει η καραντίνα θα πρέπει αυστηρά, να φοράνε μάσκα για 5 ακόμη ημέρες. Τώρα όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα εάν βρέθηκαν σε στενή επαφή με κρούσμα, αλλά θα πρέπει να φορούν μάσκα για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την έκθεση.
Τη Δευτέρα το CDC άλλαξε τους χρόνους παραμονής κάποιου σε απομόνωση. ‘Έτσι οι δέκα μέρες έγιναν πέντε για κάποιον που είναι θετικός στον κοροναϊό. Στο τέλος της περιόδου, εάν δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές δραστηριότητες τους, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα παντού για τουλάχιστον πέντε ακόμη ημέρες.
Από πότε αρχίζει η μέρα της απομόνωσης
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το CDC, η «ημέρα μηδέν» είναι η πρώτη μέρα εμφάνισης των συμπτωμάτων και η «μέρα 1» είναι ολόκληρο το πρώτο 24ωρο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Όσοι είναι ασυμπτωματικοί η «ημέρα μηδέν» είναι η πρώτη μέρα του θετικού τεστ.
Πότε να καλέσουμε γιατρό
Δεν νοσούν όλοι το ίδιο. Καλό θα είναι όμως όταν εμφανίσουν κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα να καλέσουν γιατρό. Το CDC διευκρινίζει ποια είναι τα συμπτώματα αυτά.
-Προβλήματα αναπνοής
-Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος
-Σύγχυση
-Ανικανότητα να μείνει κάποιος ξύπνιος
-Χλωμό, γκρι ή μπλε χρώμα δέρματος, χειλιών ή νυχιών, ανάλογα με τον τόνο του δέρματος.
Και αναφέρει: «Αυτή η λίστα δεν είναι όλα τα πιθανά συμπτώματα», αναφέρει το CDC και τονίζει: Παρακαλούμε καλέστε τον ιατρό σας για τυχόν άλλα συμπτώματα που είναι σοβαρά.