Η αναστολή εργασίας που επεβλήθη στο ανεμβολίαστο προσωπικό, έχει επιβαρύνει σε μέγιστο βαθμό το προσωπικό στα νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στοον κορωνοϊό.
Δύο χρόνια διαρκούς μάχης και αποδεκατισμένο πλέον, λόγω αναστολών και ασθενειών, το εναπομείναν προσωπικό στα νοσοκομεία εργάζεται νυχθημερόν χωρίς ρεπό – για άδεια δεν τίθεται καν ζήτημα – να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο νοσοκομείο Πατρών. Η τομεάρχης νοσηλευτικής διεύθυνσης ΠΓΝΠ – Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Αγγελική Δημοπούλου, μιλά στο pelop.gr, για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.
Ούτε ρεπό
«Η καθημερινότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Υπάρχει απίστευτη πίεση σε μία περίοδο που καλπάζει η ‘’Ομικρον’’ και η ‘’Δέλτα’’ συνεχίζει να μας δίνει πολύ σοβαρά περιστατικά. Το προσωπικό μας το έχουμε τεντώσει σαν λάστιχο μέχρι εκεί που δεν πρέπει. Υπάρχει υπερκόπωση. Το προσωπικό παρακαλάει για μία μέρα να ξεκουραστεί. Σε κάθε κλινική όταν υπάρχει ένας θετικό περιστατικό δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν του να καλούμε το συνάδελφο που έχει ρεπό μετά από βάρδια να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Οι κλινικές κορονοϊού είναι υποστελεχωμένες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν να έρχονται κάποια άτομα νοσηλευτικού προσωπικού και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν», λέει η κ. Δημοπούλου.
Αυτή τη στιγμή, στο ΠΓΝΠ είναι 60 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού σε αναστολή και 8 σε ασθένεια λόγω κορονοϊού. «Ευτυχώς έχουμε λίγα κρούσματα μεταξύ των συναδέλφων κι αυτά κολλάνε στην κοινότητα, όχι στο νοσοκομείο. Αυτό δείχνει πόσο καλά εκπαιδευμένο και προσεκτικό είναι το προσωπικό μας στην τήρηση των μέτρων» παρατηρεί η κ. Δημοπούλου.
Τραγικές ελλείψεις στους τραυματιοφορείς
Ακόμα πιο δύσκολες είναι οι συνθήκες εργασίας του βοηθητικού προσωπικού (τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμων κ.ά.).
«Εχουμε σε αναστολή 10 τραυματιοφορείς και δεν έχει έρθει κανένας για να τους αντικαταστήσει. Πολλές φορές κόβουμε τα ρεπό για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες, Κάποιοι από αυτούς είναι επικουρικό προσωπικό που λήγει η σύμβασή τους στις 31 Μαρτίου. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουν την υπερεργασία, δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό που τους οφείλονται και επιπροσθέτως έχουν και την εργασιακή ανασφάλεια. Υπάρχει ο φόβος να βρεθούν ξαφνικά στον δρόμο και να χάσουν και τα εργασιακά τους δικαιώματα» τονίζει η κ. Δημοπούλου.
Κινητοποιήσεις
Οι εργαζόμενοι του «Αγίου Ανδρέα» που σήμερα Πέμπτη πραγματοποιούν στάση εργασίας 12.00 – 15.00, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση εκφράζουν την άποψη: «Η κυβέρνηση υπερτονίζει την ηπιότερη συμπτωματολογία της ‘’Ομικρον’’ και υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού θα οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας, τη στιγμή που η αυξημένη μεταδοτικότητά της έχει οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών που θα αυξηθούν και άλλo. Την ίδια στιγμή νοσούν 2.000 υγειονομικοί αφήνοντας το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ στα όριά του».
«Στα δύο νοσοκομεία της πόλης καταγράφονται δεκάδες κρούσματα στο προσωπικό, τη στιγμή μάλιστα που δεκάδες άλλοι που έχουν βγει σε αναστολή και απειλούνται με απόλυση. Η κυβέρνηση θέλει με πρόσχημα την ασφάλεια των ασθενών να απολύσει 5.000 και πλέον υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι, αλλά βάζει υγειονομικούς με κορονοϊό να εργάζονται μετά από 5 ημέρες χωρίς τεστ. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, ποιο το υγειονομικό όφελος με τις χιλιάδες αναστολές εργασίας συναδέλφων;».