Πανεπιστήμια – Τραμπουκισμοί, επιθέσεις και απειλές αμαυρώνουν το χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Πανεπιστήμια – Τραμπουκισμοί, επιθέσεις και απειλές αμαυρώνουν το χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Πλέον, δεν μιλάμε για περιπτώσεις «καθιερωμένων» επεισοδίων, όπως στην επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά για απειλές και τραμπουκισμούς εναντίον πανεπιστημιακών, ακόμη και την ώρα της διδασκαλίας, με παρόντες φοιτητές

«Πράγματα και… θαύματα» συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια τον τελευταίο καιρό.

Πάντοτε στην Ελλάδα, τα πανεπιστήμια αποτελούσαν, όχι μόνο χώρο μόρφωσης, αλλά και κοινωνικής δράσης των φοιτητών, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκαν τα φαινόμενα εξω-πανεπιστημιακών δραστηριοτήτων, με καταλήψεις, επεισόδια, μέχρι και… παράνομο εμπόριο στο χώρο των ΑΕΙ.

Αυτές τις ημέρες, όμως, ζούμε άλλες καταστάσεις, καθώς δεν μιλάμε πια για περιπτώσεις «καθιερωμένων» επεισοδίων, όπως στην επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά για απειλές και τραμπουκισμούς εναντίον πανεπιστημιακών, ακόμη και την ώρα της διδασκαλίας, με παρόντες φοιτητές να παρακολουθούν άναυδοι και να φοβούνται για τη ζωή τους.

Μία τέτοια, ακραία περίπτωση είναι αυτή της επίθεσης που δέχτηκε καθηγητής της ΑΣΟΕΕ, όταν κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε αίθουσα και τον ξυλοκόπησαν μπροστά στους φοιτητές του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10-15 άτομα μπήκαν στο αμφιθέατρο και τον ξυλοκόπησαν. Μάλιστα, οι κουκουλοφόροι χτύπησαν και φοιτητές, οι οποίοι προσπάθησαν να προστατέψουν τον καθηγητή τους.

Ο καθηγητής τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το γεγονός πως ο καθηγητής φέρεται να έχει πει στις Αρχές ότι πιστεύει πως, πίσω από την επίθεση, κρύβονται τρεις… καθηγητές, με τους οποίους βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη!

Με ποια υπόθεση ενδέχεται να σχετίζεται η επίθεση

Οι πρώτες αναφορές λένε ότι ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ, ο οποίος δέχτηκε την επίθεση, φέρεται μιλώντας στους αστυνομικούς, να συνδέει την επίθεση με μια εκκρεμή δικαστική έρευνα σε βάρος ενός συναδέρφου του. Πρόκειται για μια διαδικασία, στην οποία ο καθηγητής είναι μάρτυρας κατηγορία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η υπόθεση αφορά σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, ένα ιδιαίτερα σύνθετο θέμα που απασχολεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και για το οποίο έχουν ενημερωθεί τόσο οι δικαστικές αρχές, όσο και κυβερνητικά στελέχη.

Ωστόσο, άπαντες περιμένουν την επίσημη κατάθεση του καθηγητή, ούτως ώστε να εξεταστούν όλες οι παράμετροι, προκειμένου να δουν αν μπορεί η επίθεση να συνδέεται με την εν λόγω υπόθεση, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Κατηγορούμενος για παιδεραστία και τοκογλυφία

Κατηγορούμενος για τοκογλυφία και παιδεραστία είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, ο καθηγητής που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στην ΑΣΟΕΕ το απόγευμα της Τρίτης.

Όπως ανέφερε στο MEGA ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, από την αστυνομία συνδέουν την επίθεση με μια εκκρεμή δικαστική έρευνα. Πρόκειται για υπόθεση, αρχικά οικονομικού εγκλήματος και, στη συνέχεια, υπάρχει ζήτημα έρευνας σεξουαλική εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Αρχικά ο ίδιος ο καθηγητής είχε συνδέσει την επίθεση με τρεις μάρτυρες κατηγορίες, οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση, μάλιστα έκανε λόγο και για «κατευθυνόμενη επίθεση» εναντίον του.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο ίδιος ο καθηγητής είναι κατηγορούμενος αρχικά από την περίοδο 2018-2019 για μια υπόθεση απάτης, όπου φέρεται να παραπλανούσε πολλά άτομα με το γνωστό «τρικ» της «πυραμίδας».

Δηλαδή, έκανε λόγο για μια επικερδή επένδυση, εισέπραττε μεγάλα χρηματικά ποσά, απέδιδε κάποιους τόκους και υποτιθέμενα οφέλη στους «πελάτες». Ωστόσο, μετά παρακρατούσε τα ποσά, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για το αδίκημα της απάτης.

Όμως, στη συνέχεια υπήρξαν και νεότερα στοιχεία από καταθέσεις τριών καθηγητών. Ο ένας από αυτούς ανέφερε πως όταν επισκέφτηκε τα γραφεία του ομίλου που είχε δημιουργήσει ο καθηγητής στη Ρουμανία, είχε διαπιστώσει ότι εκμεταλλευόταν σεξουαλικά ανήλικους. Μάλιστα, σχετικές αναφορές υπήρξαν και στο πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπήρξε και νέα δικαστική έρευνα και φαίνεται, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, όλο αυτό το πλέγμα των ερευνών να συνδέεται με τη σημερινή επίθεση.

Οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές αναφέρουν ότι ο εν λόγω καθηγητής παρέμενε στη θέση του, γιατί δεν είχε τελεσιδικήσει καμία από τις δικαστικές έρευνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν κατείχε κρατικές θέσεις, αφού είχε τοποθετηθεί σε διάφορες επιτροπές.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε η επίθεση από κουκουλοφόρους κατά του καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, την ώρα παράδοσης του μαθήματός του.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί, μεταξύ άλλων, οι αξιόποινες πράξεις της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της παράνομης βίας.

Ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης από τον πολιτικό κόσμο

Τόσο η κυβέρνηση, όσα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την επίθεση κατά του καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να επισημαίνει πως «η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την επίθεση τραμπούκων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι οποίοι βιαιοπράγησαν την ώρα διεξαγωγής του μαθήματος, σε βάρος και φοιτητών», προσθέτοντας ότι η βία σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, σε χώρους έρευνας και διδασκαλίας, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για κανένα απολύτως λόγο».

Την επίθεση καταδίκασε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία σημείωσε πως η υπόθεση θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε πως, αντιστοίχως, καταδικαστέες είναι και οι «αδιανόητες απειλές» κατά του πρύτανη του ΑΠΘ, αλλά και κάθε έκνομη ενέργεια που λαμβάνει χώρα στα πανεπιστήμιά μας.

Για ντροπιαστική ενέργεια και δυσφήμιση του πανεπιστημίου έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζοντας την επίθεση.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η επίθεση στην ΑΣΟΕΕ στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση για περαιτέρω αντιδραστικές αποφάσεις, που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Για την υπόθεση μίλησε και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την εκλογική του νίκη.

Αναφερόμενος στα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια, όπως συνέβη με την επίθεση εις βάρος του καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ, δήλωσε ότι είναι καταδικαστέα κάθε μορφή βίας και πως τα ΑΕΙ είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Ειδικότερα, για το επίμαχο ζήτημα της συγκρότησης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι είναι αντίθετος και αντιπρότεινε να γίνει ό,τι και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπου εταιρείες σεκιούριτι, που έχουν προσληφθεί να φυλάνε το χώρο για τυχόν διενέργεια παράνομων πράξεων, ειδοποιούν την ΕΛΑΣ. Ταυτόχρονα, επέκρινε έντονα τη κυβέρνηση, πως απέτυχε στα όσα εξήγγειλε για την ανώτατη εκπαίδευση.

Οι απειλές κατά του Πρύτανη του ΑΠΘ – Κόλλησαν κηδειόχαρτα με τη φωτογραφία του

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, δεχόταν απειλές κατά της ζωής του, ενώ σε μία απειλητική αλλά και… μακάβρια κίνηση προχώρησαν άγνωστοι στην περιοχή της Καμάρας, αφισοκολλώντας σε στάσεις λεωφορείων κηδειόχαρτα, τα οποία καταφέρονται κατά του πρύτανη, μετά την εκκένωση της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» έπειτα από 34 χρόνια.

Στις αφίσες αναγραφόταν, με απειλητική φρασεολογία, πως ο πρύτανης του ΑΠΘ και «ρουφιάνος», όπως τον αποκαλούσαν, «επέλεξε να ανοίξει τον τάφο του», ενώ προσέθεταν με τον ίδιο στόμφο ότι «η σορός θα βρίσκεται κάτω από τα μπάζα της κατάληψης στο Στέκι το Βιολογικό».

Θεοδωρικάκος: Οι απειλές δεν περνάνε – Ασφάλεια για όλους στα πανεπιστήμια

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή τις απειλές που δέχτηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, μετά από τη λήξη κατάληψης χώρου του πανεπιστημίου, προέβη στην ακόλουθη ανάρτηση στα social media:

«Κάτω από τα μπάζα της τελειωμένης πλέον ψευτοκατάληψης κάποιων στο ΑΠΘ βρίσκονται η αλαζονεία τους, ο αυταρχισμός τους, η αθλιότητά τους, ο φασισμός τους και η παράνοιά τους. Είμαστε στην πράξη και με αποφασιστικότητα με τον Πρύτανη, με τους φοιτητές, με τους καθηγητές, με τη λογική, με την ελευθερία, με την ασφάλεια και την εφαρμογή των Νόμων στα πανεπιστήμια. #Ασφάλειαπαντού, ασφάλεια για όλους!».

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινά η εκπαίδευση

Λίγες ημέρες πριν την εκτόξευση απειλών κατά του πρύτανη του ΑΠΘ, είχε συναντηθεί μαζί του ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος τόνισε πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουν στενή συνεργασία με όλα τα Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.

Ο υπουργός, μάλιστα, ανακοίνωσε πως στις 17 Ιανουαρίου ξεκινά η τετράμηνη εκπαίδευση των 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) – τη λεγόμενη και «Πανεπιστημιακή Αστυνομία».

«Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πράξαμε το αυτονόητο, δίνοντας τέλος σε μια κατάσταση 34 χρόνων που δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Είναι απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, ώστε τα Πανεπιστήμια να είναι λειτουργικοί χώροι μόρφωσης και ελευθερίας. Στο σύνολο της, η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας συνεχώς, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Και αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο», είχε επισημάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ