Κρυολόγημα, γρίπη, Δέλτα ή Όμικρον – Πώς θα καταλάβετε από ποια νοσείτε

Κρυολόγημα, γρίπη, Δέλτα ή Όμικρον – Πώς θα καταλάβετε από ποια νοσείτε

Τα συμπτώματα που προκαλούν σύγχυση και οι συμβουλές των ειδικών - Το testing είναι ο μόνος τρόπος για ασφαλή διάγνωση - Τι ισχύει για τα παιδιά

Είναι ένα απλό κρυολόγημα, γρίπη, Ομικρον ή Δέλτα; Το «μωσαϊκό» ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα και προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις κοινά συμπτώματα καλούνται να αποκωδικοποιήσουν οι πολίτες.

Είναι ενδεικτικό ότι δεδομένα από τη Βρετανία δείχνουν ότι περίπου τα μισά άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος νοσούν στην πραγματικότητα με Covid-19.

Εν τω μεταξύ, μόλις την περασμένη Κυριακή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε νέα έκθεσή του προειδοποιεί ότι οι υγειονομικές Αρχές καταγράφουν στη Γηραιά Ηπειρο περισσότερα από τα αναμενόμενα κρούσματα γρίπης.

Και παρότι στη χώρα μας, προς το παρόν, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, δεν έχει ακόμη απομονωθεί στέλεχος του ιού της γρίπης, οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού παραμένοντας σε επιφυλακή.

Ο μόνος τρόπος για ασφαλή διάγνωση

Στο ομιχλώδες αυτό ιικό τοπίο, το testing είναι ο μόνος τρόπος για ασφαλή διάγνωση, επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια-συντονίστρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αττικής και Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Η ίδια, αντλώντας γνώση από την καθημερινή κλινική εμπειρία, προσθέτει πως υπάρχουν κάποια σημάδια τα οποία υποψιάζουν τους γιατρούς για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν.

«Η Δέλτα, για παράδειγμα, προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Κατά κανόνα προκαλεί υψηλό πυρετό και δύσπνοια, συνεπώς είναι πιο εύκολο να τη διακρίνει κανείς».

Στα κοινά της συμπτώματα επίσης συμπεριλαμβάνονται ο βήχας και η απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης, τα οποία σημειωτέων επιμένουν στον χρόνο.

«Αντίθετα, η Ομικρον πολλαπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα», με αποτέλεσμα ακόμη και το φτάρνισμα να είναι… ένοχο.

«Η λοίμωξη, όταν αυτή προκαλείται από το νέο στέλεχος, ξεκινά με ένα απλό μπούκωμα. Ο πονοκέφαλος, η κόπωση, ο πονόλαιμος είναι επίσης συχνές εκδηλώσεις».

Ομως, η κακουχία που προκαλεί η Ομικρον είναι αντίστοιχη με αυτήν που εκδηλώνει κάποιος που ταλαιπωρείται από κοινό κρυολόγημα. Η εξίσωση πάλι γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη εάν επιχειρήσει κανείς να ξεχωρίσει τα συμπτώματα που προκαλεί η νέα μετάλλαξη με αυτά της γρίπης (βήχας, χαμηλός πυρετός – κατά κανόνα κάτω από 38°C -, μυαλγία ή/και κεφαλαλγία).

«Η λύση, συνεπώς, είναι κανείς να υποβάλλεται σε τεστ για κορονοϊό άμεσα μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Ακόμη όμως κι αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, πρέπει να υποβληθεί σε ακόμη ένα έπειτα από τέσσερις ημέρες. Και φυσικά, είτε πρόκειται για κορονοϊό είτε για άλλη λοίμωξη, ο χρυσός κανόνας είναι να αυτοπεριορίζεται κανείς στο σπίτι του όταν δεν νιώθει καλά, τηρώντας πιστά τα μέτρα προστασίας» καταλήγει η Ματίνα Παγώνη.

Τι ισχύει για τα παιδιά

Το ίδιο δε ισχύει και για τα παιδιά, όπως σημειώνει η dr. Sarah Ash Combs, παιδίατρος στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, όπου οι νοσηλείες ανηλίκων έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης ως ύποπτα και για Covid-19, εξηγεί η ειδικός, τονίζοντας ότι «όταν σε μια οικογένεια ένα παιδί έχει συνάχι και πονόλαιμο, δεν μπορείτε να ξέρετε με σιγουριά τι είναι χωρίς τεστ».

Και προσθέτει ότι τα παιδιά βιώνουν την Ομικρον με τον ίδιο τρόπο που τη βιώνουν οι ενήλικοι, δηλαδή με ήπια συμπτώματα που θυμίζουν αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Ο κίνδυνος της Delmicron

Εν τω μεταξύ, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) προειδοποιούν πως τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας και με συνυπάρχουσες παθήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο «να νοσήσουν ταυτόχρονα και από τα δύο επικρατούντα στελέχη του SARS-CoV-2, δηλαδή το Ομικρον και το Δέλτα.

Η συλλοίμωξη με τα δύο στελέχη (Delmicron) μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Και αυτό ισχύει γιατί μπορεί το στέλεχος Ομικρον να είναι το κυρίαρχο, ωστόσο το στέλεχος Δέλτα δεν έχει εκλείψει».

Η πιθανότητα ταυτόχρονης λοίμωξης

Διευκρινίζουν, εν τούτοις, πως στον γενικό πληθυσμό η πιθανότητα της ταυτόχρονης λοίμωξης με δύο στελέχη SARS-CoV-2 είναι χαμηλή, ωστόσο σε περιπτώσεις συνωστισμού μπορεί να συνυπάρχουν κρούσματα τόσο Δέλτα όσο και Ομικρον.

«Εάν τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό βρεθούν στο πλήθος, θα εκτεθούν πιθανότατα και στα δύο στελέχη και μπορεί να εμφανίσουν κλινική νόσο και από τα δύο στελέχη. Τα συμπτώματα είναι ουσιαστικά ο συνδυασμός των συμπτωμάτων από τα δύο στελέχη και περιλαμβάνουν εμπύρετο βήχα, ανοσμία, αγευσία, πονοκέφαλο, καταρροή και πονόλαιμο».

Αντίστοιχα, η πρόσφατη περίπτωση μίας εγκύου στο Ισραήλ επιβεβαίωσε το ρίσκο διπλής νόσησης από Covid-19 και γρίπη.

«Οι δύο λοιμώξεις έχουν κοινά συμπτώματα, όπως βήχας, πυρετό και καταρροή. Διαφορετικές δοκιμασίες PCR για τον ιό της γρίπης και για τον SARS-CoV-2 μπορεί να αποσαφηνίσουν σε κάθε περίπτωση την αιτιολογία των συμπτωμάτων. Και οι δύο λοιμώξεις μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, πολυ-οργανική ανεπάρκεια, καρδιακά συμβάματα, εγκεφαλίτιδα, μυοκαρδίτιδα, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο» συμπληρώνουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ