Πρωτοχρονιά με τρεις γυναικοκτονίες στη Γαλλία – Καταγγελίες για «σκανδαλώδη σιωπή της κυβέρνησης»

Πρωτοχρονιά με τρεις γυναικοκτονίες στη Γαλλία – Καταγγελίες για «σκανδαλώδη σιωπή της κυβέρνησης»

Τα φρικτά εγκλήματα της πρώτης ημέρας του έτους προκάλεσαν ανατριχίλα στη χώρα και έφεραν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την πληγή της βίας κατά των γυναικών

Φεμινιστικές οργανώσεις στη Γαλλία καλούν σε σκληρότερα μέτρα εκ μέρους της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, μετά τις φερόμενες ως δολοφονίες τριών γυναικών από τους νυν ή πρώην συντρόφους τους την πρώτη ημέρα του 2022.

Τρία φρικιαστικά εγκλήματα την Πρωτοχρονιά

Η σορός μιας 28χρονης στρατιώτη, που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, εντοπίστηκε κοντά στο Σομούρ της νότιας Γαλλίας το Σάββατο. Η τοπική εισαγγελέας, Αλεξάντρα Βερόν, δήλωσε ότι ένας 21χρονος άνδρας, επίσης στρατιώτης, έχει συλληφθεί και πραγματοποιούνται έρευνες για το κατά πόσον πρόκειται περί γυναικοκτονίας.

Στην ανατολική Γαλλία, η αστυνομία εντόπισε τη σορό μιας 56χρονης γυναίκας, με ένα μαχαίρι καρφωμένο στο στήθος της. Νωρίτερα, γείτονές της στη Μορτ-ε-Μοσέλ είχαν καταγγείλει βίαιο καβγά. Ο σύζυγος του θύματος ανακρίθηκε από την αστυνομία και πρόκειται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

Την Κυριακή, η σορός μιας 45χρονης γυναίκας εντοπίστηκε στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου σε ένα οικόπεδο στη Νίκαια. Την είχαν στραγγαλίσει. Η αστυνομία ανέκρινε τον πρώην σύντροφό της, έναν 60χρονο, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε ότι είχε βίαιη διαφωνία με την πρώην σύντροφό του, αλλά και τον 24χρονο γιο της, στο αυτοκίνητο του οποίου φέρεται να εντοπίστηκε το πτώμα της.

Ο δήμαρχος της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροσί δήλωσε συντετριμμένος από τη φερόμενη ως δολοφονία, την οποία περιέγραψε ως φρικιαστική.

«Σκανδαλώδης» σιωπή

Η συλλογικότητα #NousToutes κατηγόρησε τη γαλλική κυβέρνηση για «σκανδαλώδη» σιωπή απέναντι στη δυσοίωνη για τις γυναίκες της χώρας έναρξη της φετινής χρονιάς. Ανέφερε ότι εκτιμάται πως 220.000 γυναίκες καταγγέλλουν βία από το σύντροφό τους κάθε χρόνο, όμως οι δικαστές έχουν διατάξει τη χρήση ηλεκτρονικών «βραχιολιών» μόνο σε 379 περιπτώσεις.

Η Λένα Μπεν Αχμέντ της #NousToutes δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info: «Αυτές οι γυναικοκτονίες δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Δεν πρόκειται για τυχαίες ειδήσεις. Αποτελούν συστηματική βία. Ολόκληρο το σύστημα οδηγεί σε αυτές τις δολοφονίες, επειδή παρουσιάζει ως ασήμαντη και υποτιμά τη σεξιστική και σεξουαλική βία. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούμε σκάνδαλο τη σιωπή της κυβέρνησης».

Στη Γαλλία καταγράφηκαν τουλάχιστον 113 γυναικοκτονίες στη διάρκεια του 2021, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τις 102 του 2020. Το 2019 είχε καταγραφεί ρεκόρ με 146 δολοφονημένες γυναίκες.

Άγνωστος ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων

Η οργάνωση για την καταπολέμηση των γυναικοκτονιών από νυν ή πρώην σύντροφο Féminicides Par Compagnons ou Ex που ανακοίνωσε τα στοιχεία για την περσινή χρονιά τόνισε ότι δεν πρόκειται παρά για μια εκτίμηση, που κατά πάσα πιθανότητα υποτιμά το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

«Πολλαπλά περιστατικά που βρίσκονται υπό εξέταση δεν έχουν καταμετρηθεί καθώς υπόκεινται στην ομερτά των εισαγγελικών γραφείων», ανέφερε σχετικά η οργάνωση.

«Όχι, αυτές δεν είναι “οικογενειακές τραγωδίες” ή “δραματικοί χωρισμοί” ή “εγκλήματα πάθους”. Είναι δολοφονίες συντρόφων που πραγματοποιούνται από θυμωμένους άνδρες που νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να σκοτώσουν… που εξαιτίας της πατριαρχικής εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι άνδρες θεωρούν ότι οι γυναίκες και τα παιδιά τους τους ανήκουν και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τις ζωές τους», πρόσθεσε.

Αρκούν τα νέα μέτρα;

Τον περασμένο Αύγουστο, ο υπουργός εσωτερικών Ζεράρντ Νταρμανίν ανακοίνωσε νέα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, μεταξύ των οποίων και η προτεραιοποίηση των καταγγελιών για βία από συντρόφους και η διασφάλιση ότι κάθε αστυνομικό τμήμα θα έχει τουλάχιστον έναν αστυνομικό που θα ειδικεύεται στη μεταχείριση γυναικών θυμάτων βίας.

«Ο αριθμός των περιπτώσεων αστυνομικής εμπλοκής σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας παραμένει πολύ υψηλός, ξεπερνώντας τις 400.000 για το 2020 ή αλλιώς 45 κάθε ώρα», είχε σημειώσει ο Νταρμανίν. «Δεν περνά ούτε μια μέρα χωρίς την απελευθέρωση μιας γυναίκας ή ενός παιδιού που κρατούνται όμηροι», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η Φρανσουά Μπρι, διευθύντρια της Εθνικής Ομοσπονδίας για τη Γυναικεία Αλληλεγγύη, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία, η οποία μεταξύ άλλων θα επιτρέπει στις γυναίκες να αποκρύπτουν τη διεύθυνση κατοικίας τους σε περίπτωση που εγκαταλείψουν μαζί με τα παιδιά τους την οικογενειακή εστία και τον βίαιο σύντροφό τους.

Η Μπεν Αχμέντ του #NousToutes πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε προετοιμασία, εκπαίδευση, πρόληψη από μικρή ηλικία στα σχολεία, τα λύκεια, τα κολέγια… προφανώς καλούμε όλους τους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό, κονδύλια και εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σεξιστικής και σεξουαλικής βίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ