Η εταιρεία «φλέρταρε» με τον στόχο αυτό εδώ και ημέρες, φτάνοντας επανειλημμένως μια ανάσα από τον απαιτούμενο στόχο των 182,86 δολαρίων ανά μετοχή. Και τελικά τα κατάφερε στην πρώτη συνεδρίαση του 2022!
Ιστορική επιτυχία για τον τεχνολογικό κολοσσό της Apple που έγινε η πρώτη εταιρεία που περνά το κατώφλι των 3 τρισ. δολαρίων!
Ο αμερικανικός κολοσσός «φλέρταρε» με τον στόχο αυτό εδώ και ημέρες, φτάνοντας επανειλημμένως μια ανάσα από τον απαιτούμενο στόχο των 182,86 δολαρίων ανά μετοχή. Και τελικά τα κατάφερε στην πρώτη συνεδρίαση του 2022!
Με τον τρόπο αυτό γίνεται η πρώτη αμερικανική εταιρεία που φτάνει σε τέτοιος μέγεθος και είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό πως το κατάφερε μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο. Κι αυτό λαμβάνοντας υπόψη πως είχε ξεπεράσει σε αξία το όριο των 2 τρισ. δολαρίων, μόλις τον Αύγουστο του 2020, ενώ είχε ήδη σπάσει το όριο του 1 τρισ. δολαρίων, τον Αύγουστο του 2018.
Συνολικά μέσα στην τελευταία δεκαετία, με τον Τιμ Κουκ στο τιμόνι, η αξία της Apple έχει εκτιναχθεί κατά 2,7 τρισ. δολάρια!
Το ράλι της πανδημίας
Βέβαια, η μεγάλη διαφορά έγινε κυρίως από την έναρξη της πανδημίας δεδομένου πως, από το Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, η μετοχή της Apple έχει υπερ-τριπλασιαστεί, με την εταιρεία να «καβαλάει» το κύμα της συνολικής ενδυνάμωσης του τεχνολογικού κλάδου και του κλάδου του διαδικτύου εν μέσω της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές του 2021 έως σήμερα, τα κέρδη για τη μετοχή ανέρχονται στο 38%, καθιστώντας την μια από τις πλέον κερδισμένες της Wall Street.
Αν και ο τίτλος που κατέκτησε η Apple είναι κυρίως συμβολικός, παραμένει ενδεικτικός της δυναμικής που παρουσιάζει η εταιρεία και η μετοχή της. Είναι χαρακτηριστικό πως, για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ο ρυθμός ανάπτυξης σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων της ήταν θετικός με τα έσοδα της να ανεβαίνουν συνολικά κατά 29% σε ετήσια βάση.
Μάλιστα, αν και κινητήριος δύναμη για τα κέρδη της παραμένουν οι πωλήσεις του iPhone, ακόμη και ο κλάδος των υπηρεσιών παρουσίασε ένα ρυθμό ανάπτυξης ύψους 25,6% για τη χρονιά αποφέροντας έσοδα άνω των 18 δισ. δολαρίων.
Δεν είναι τυχαίο πως το σύνολο των αναλυτών συνεχίζουν να ποντάρουν στη μετοχή της. Ενδεικτικά η Morgan Stanley πρόσφατα ανέβασε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της από τα 164 στα 200 δολάρια και διατήρησε την αξιολόγηση της σε «buy».
Η… μοναξιά της κορυφής
Σημειωτέον πως ακόμη και το όριο του 1 τρισ. δολαρίων έχουν καταφέρει να περάσουν ελάχιστες εταιρείες στον κόσμο, πόσο μάλλον στην αμερικανική αγορά. Ανάμεσα τους η Amazon και πιο πρόσφατα η Tesla. Πιο ψηλά, γύρω στα 2 τρισ. δολάρια συναντά κανείς την Alphabet, ήτοι την μητρική της Google, όπως και τον σαουδαραβικό πετρελαϊκό κολοσσό της Saudi Aramco. Από εκεί και πέρα ξεχωρίζει μόνο η Microsoft με χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 2,5 τρισ. δολάρια.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Microsoft είχε μάλιστα καταφέρει προσωρινά να “κλέψει” από την Apple τον τίτλο της εταιρείας με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο, ωστόσο το δυναμικό ράλι που ξεκίνησε έκτοτε η Apple την επανέφερε στην κορυφή φτάνοντας τελικά να της χαρίσει και τα σκήπτρα των 3 τρισ. δολαρίων.
Αξίζει να αναφερθεί επίσης, πως μετά και την αναβάθμιση της από τον οίκο Moody’s, τον περασμένο μήνα, η Apple αποτελεί μόλις την τρίτη εταιρεία στον κόσμο που απολαμβάνει την… απόλυτη αξιολόγηση του ΑΑΑ, μαζί με την Microsoft και την Johnson & Johnson.