«Κληρώνει» για το άνοιγμα των σχολείων – Ο στόχος της 10ης Ιανουαρίου και οι… δεύτερες σκέψεις

«Κληρώνει» για το άνοιγμα των σχολείων – Ο στόχος της 10ης Ιανουαρίου και οι… δεύτερες σκέψεις

Ουρές πολλών μέτρων σχηματίζονται καθημερινά έξω από φαρμακεία, Κέντρα Υγείας και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για ένα διαγνωστικό τεστ. Ένας στους τρεις... θετικός στον κορωνοϊό

«Μέχρι τις 12 το μεσημέρι» σήμερα Δευτέρα «τα κρούσματα ήταν σχεδόν «ένας στους τρεις».

Το παραπάνω ανέφερε φαρμακοποιός στην κάμερα του MEGA, όταν ρωτήθηκε αν υπήρξαν σήμερα θετικά κρούσματα.

Το γεγονός που αποδεικνύει ότι και σήμερα αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, γεγονός που δημιουργεί τρόμο στους ειδικούς, εν’ όψει και της συνεδρίασης για το άνοιγμα των σχολείων.

Στην ουρά για ένα τεστ

Ουρές πολλών μέτρων σχηματίζονται καθημερινά έξω από φαρμακεία, Κέντρα Υγείας και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για ένα διαγνωστικό τεστ.

Τουλάχιστον 500 rapid tests έχουν διενεργηθεί από το πρωί στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στον Άγιο Δημήτριο, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη.

Στο θέμα της τιμής των rapid tests, αλλά και των μοριακών τεστ, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει σήμερα το πλαφόν στη τιμή.

«Η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό είναι μονόδρομος»

Μονόδρομος η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, επισημαίνουν σε κάθε τόνο οι ειδικοί, προκειμένου να μπει φρένο στο νέο πανδημικό κύμα που σαρώνει τη χώρα.

Τα ρεβεγιόν που σήμαναν περισσότερες συναντήσεις πολιτών σε κλειστούς χώρους, έχουν αρχίσει ήδη να δείχνουν τα αποτελέσματά τους.

Μέχρι στιγμής, κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν την καθολικό lockdown, αλλά οι ειδικοί επιμένουν για την  διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

«Το 2022 έχουμε τα όπλα για να κάνουμε τη θανατηφόρο πανδημία σε διαχειρίσιμη απειλή: μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό. Επειδή δεν τα καταφέρνουμε, η υποχρεωτικότα είναι μονόδρομος», είπε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Διχάζει το άνοιγμα των σχολείων

Κάτω από το βάρος της έκρηξης του αριθμού των κρουσμάτων, συνεδριάζει αύριο  η Επιτροπή Επιστημόνων, προκειμένου να εισηγηθούν το άνοιγμα ή όχι των σχολείων αλλά και με ποια μέτρα.

Διχασμένη φαίνεται να είναι η επιστημονική κοινότητα, με κάποιους να ζητούν να μην ανοίξουν τώρα τα σχολεία, και κάποιους άλλους να προτείνουν να γίνει κανονικά το άνοιγμα τους, με ειδικά όμως υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας.

Τα τρία σενάρια

Τρία είναι τα σενάρια για τα σχολεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA,

  • To επικρατέστερο είναι να ανοίξουν 10 Ιανουαρίου με αύξηση των self test.
  • Το επόμενο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 17 ή στις 24 Ιανουαρίου .
  • Ένα τρίτο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και να επαναξιολογηθεί, ανάλογα με τα κρούσματα, η κατάσταση από την επιτροπή.

Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:

  • Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test
  • Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης.
  • Τα test θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7
  • Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10

Για όλα αυτά θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα εισηγηθεί αναλόγως στην Κυβέρνηση, που θα κληθεί να αποφασίσει τόσο για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και για την υποχρεωτικότητα.

Πότε θα κορυφωθεί το νέο πανδημικό κύμα

Τα ρεβεγιόν που σήμαναν περισσότερες συναντήσεις πολιτών σε κλειστούς χώρους, έχουν αρχίσει ήδη να δείχνουν τα αποτελέσματά τους. Στην πορεία της πανδημίας στη χώρα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Πιο συγκεκριμένα, κορύφωση του πανδημικού κύματος στις 19 με 22 Ιανουαρίου με 65.000 κρούσματα κοροναϊού ημερησίως κατά μέσο όρο «δείχνουν» τα μοντέλα της ομάδας του καθηγητή.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο καθηγητής τόνισε ότι μπορεί τα κρούσματα να φτάσουν μια ημέρα ακόμη και 80.000. Μετά την κορύφωση του κύματος πάντως, δεν αναμένεται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά κάθετη πτώση τους.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων θα πρέπει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί να διατηρηθούν έως τις 30 Ιανουαρίου.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών

Ο αριθμός των κρουσμάτων λόγω της μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον» έχει παρουσιάσει τεράστια αύξηση. Συγκεκριμένα στις 24 Δεκεμβρίου τα κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα ήταν 7.665.

Στη συνέχεια τα πράγματα ξέφυγαν.

  • Στις 27/12 είχαμε 9.284 μολύνσεις,
  • στις 28/12 ανέβηκαν στις 21.657,
  • στις 29/12 ακόμα πιο πάνω στις 28.828,
  • στις 30/12 εντοπίστηκαν 35.580 νέα κρούσματα,
  • στις 31/12 είχαμε το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ μέχρι τώρα με 40.560 κρούσματα
  • ενώ την Πρωτοχρονιά είχαμε 30.010 μολύνσεις.
  • Χτες, 2/1 ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 17.633 κρούσματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ