Μοριακό, rapid ή self test; – Τα συμπτώματα της «Όμικρον» που πρέπει να μας υποψιάσουν – Οι διαφορές ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη

Μοριακό, rapid ή self test; – Τα συμπτώματα της «Όμικρον» που πρέπει να μας υποψιάσουν – Οι διαφορές ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη

Οι διαφορές ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη σε ότι αφορά στα συμπτώματα της νέας παραλλαγής Όμικρον είναι μεγάλες

Η παραλλαγή «Όμικρον» επελαύνει σε παγκόσμιο επίπεδο και τείνει να επικρατήσει της μετάλλαξης «Δέλτα».

Όλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι επιστήμονες μέχρι τώρα, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού είναι φοβερά μεταδοτική, ενώ δεν κάνει εξαιρέσεις σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τα δύο μεγάλα ερωτήματα που κυριαρχούν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι:

  • ποια συμπτώματα πρέπει να μας υποψιάσουν και
  • ποια τεστ πρέπει να κάνουμε για να είμαστε σίγουροι αν νοσούμε ή όχι;

Τα συμπτώματα

Η νέα παραλλαγή Όμικρον έχει ήδη κυριαρχήσει, τουλάχιστον στην Αττική.

Σύμφωνα με τον καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο,  όταν κάποιος έχει συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα,

  • μπούκωμα,
  • πονόλαιμο,
  • ρινική καταρροή,

καλό θα είναι να μην τα θεωρήσει ένα απλό συνάχι όπως θα έκανε παλιότερα αλλά να ελεγχθεί και να αποφύγει την επαφή με άλλους για να περιορίσει την μετάδοση του ιού, εφόσον είναι φορέας του στελέχους Όμικρον.

Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον εκτοξεύει στα ύψη τα κρούσματα στη χώρα μας, τεράστιες είναι και σήμερα οι ουρές από τους πολίτες στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ προκειμένου να κάνουν ένα rapid test καθώς φοβούνται ότι από τα ρεβεγιόν που πραγματοποιήθηκαν μπορεί να εκτέθηκαν στον ιό.

Με βάση τις αναφορές από τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει η The Sun, τα παρακάτω είναι τα συνήθη πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της μετάλλαξης Ομικρον:

  • Ενόχληση στο λαιμό
  • Πόνος στην πλάτη
  • Ρινική καταρροή/συμφόρηση
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Πόνοι στο σώμα

Ο Ryan Noach – διευθύνων σύμβουλος της Discovery Health, του μεγαλύτερου φορέα ιδιωτικής ασφάλισης στη Βρετανία κατέληξε στα συμπεράσματα αυτά μετά την ανάλυση περίπου 78.000 κρουσμάτων της μετάλλαξης Ομικρον.

Τα συμπτώματα που επιφέρει σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους

Ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα είναι αν η «Όμικρον» θα είναι το ίδιο θανατηφόρα με τη Δέλτα, κάτι το οποίο τα πρώτα δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν αλλά και τα συμπτώματα που έχει σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η παραλλαγή Όμικρον είναι εδώ. Έχει κυριαρχήσει στην Αττική, γεγονός που αποδεικνύει τους φόβους των επιστημόνων για ραγδαία εξάπλωση.

Όμικρον σαν… κρύωμα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος, μιλώντας στο MEGA και απαντώντας στο ερώτημα αν «μπορώ να περάσω τον κοροναϊό σαν κρύωμα;»,  τόνισε: «Αν έχεις πάρει το εμβόλιο και έχεις πάρει και το booster και έχεις αρκετά αντισώματα αν κολλήσεις τον ιό, ένα κρύωμα θα έχει σε’ σενα /έχουμε την απάντηση πως μπορούμε να αλλάξουμε κάτι τόσο σοβαρό σε κάτι πιο απλό. Σαν κρύωμα».

Σύμφωνα με έρευνα που ήρθε στη δημοσιότητα από τον γνωστό γιατρό Επειγόντων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Κρέγκ Σπένσερ, ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η «Όμικρον» προσβάλλει τους εμβολιασμένους με την τρίτη και δεύτερη δόση, καθώς και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, καταλήγει πως είναι μεν λιγότερο σοβαρή από τη «Δέλτα», όμως, όλα εξαρτώνται από τις δόσεις εμβολίου που έχουμε λάβει.

Ο καθηγητής Σπένσερ, με αναρτήσεις του στο Twitter ανέφερε μέσα από τις παρατηρήσεις εκατοντάδων ασθενών τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε, τα οποία είναι τα εξής:

Ασθενείς με παραλλαγή Όμικρον που έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου

Όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από την παραλλαγή Όμικρον και έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν ήπια συμπτώματα, όπως λέει:

«Λέγοντας ήπια εννοώ κυρίως πονόλαιμο. Πολύ πονόλαιμο και επίσης κόπωση, σε συνδυασμό με κάποιους μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, δεν εμφανίζουν δύσπνοια και μια δυσκολία στην αναπνοή. Όλα ταλαιπωρούνται, αλλά είναι ασφαλείς», τονίζει ο γνωστός καθηγητής.

Από εκεί και πέρα, τα συμπτώματα αλλάζουν, όσο μειώνονται οι δόσεις του εμβολίου.

Ασθενείς με «Όμικρον» που έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου Pfizer ή Moderna

Σύμφωνα με τον Κρεγκ Σπένσερ, οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν κάνει δύο δόσεις , είχαν μεν ήπια συμπτώματα, αλλά περισσότερα από όσους είχαν κάνει την τρίτη δόση:

«Είχαν περισσότερη κόπωση και πιο υψηλό πυρετό. Επίσης περισσότερο βήχα. Η εικόνα τους ήταν λίγο πιο επιβαρυμένη συνολικά, αλλά και πάλι δεν είχαν δύσπνοια και καμία δυσκολία στην αναπνοή. Μπορώ να πω ότι η εικόνα τους ήταν συνολικά ικανοποιητική», σημειώνει ο καθηγητής.

Ασθενείς με παραλλαγή «Όμικρον» εμβολιασμένοι με Johnson & Johnson και χωρίς αναμνηστική δόση

Όσοι από τους ασθενείς με κοροναϊό και παραλλαγή Όμικρον είχαν κάνει μία δόση εμβολίου Johnson & Johnson, αλλά δεν είχαν προχωρήσει σε αναμνηστική δόση, δεν είχαν ιδιαίτερα καλή εικόνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι περισσότεροι ασθενείς που έχω δει και οι οποίοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson ήταν συνολικά σε χειρότερη κατάσταση, με φρικτούς πόνους και πυρετό για λίγες ή περισσότερες μέρες. Ένοιωθαν αδύναμοι και κουρασμένοι. Κάποιοι υπέφεραν από συμπτώματα δύσπνοιας και βήχα. Αλλά κανένας, ωστόσο, δεν χρειάστηκε νοσηλεία και παροχή οξυγόνου. Περνούσαν δύσκολα, αλλά δεν κινδύνευε η ζωή τους».

Ασθενείς με «Όμικρον» και ανεμβολίαστοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο καθηγητής Κρεγκ Σπένσερ από το νοσοκομείο όπου εργάζεται, οι μη εμβολιασμένοι, εμφανίζουν δεδομένα νοσηλείας 15πλάσια ή και περισσότερο από τους εμβολιασμένους.

«Σχεδόν κάθε ασθενής που χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο με Covid δεν ήταν εμβολιασμένος. Όλοι υπέφεραν από βαριά δύσπνοια και παρατηρούσαμε πτώση του οξυγόνου τους όποτε επιχειρούσαν να περπατήσουν. Όλοι χρειάζονται την υποστήριξη οξυγόνου για να αναπνέουν σωστά.

Οι συστάσεις γιατρού είναι ξεκάθαρες: Εμβολιαστείτε αν δεν το έχετε κάνει! Προχωρήστε σε δεύτερη δόση από διαφορετικό εμβόλιο εάν είχατε κάνει το μονοδοσικό Johnson & Johnson και κάντε άμεσα την τρίτη αναμνηστική δόση.

Οι μη εμβολιασμένοι, εμφανίζουν δεδομένα νοσηλείας 15πλάσια ή και περισσότερο από τους εμβολιασμένους.

Ως γιατρός επειγόντων, στον οποίο θα εμπιστευτείτε τη ζωή σας αν βρεθείτε στα Επείγοντα Περιστατικά στις 3 τα ξημερώματα, σας διαβεβαιώνω ότι θα προτιμούσατε να αντιμετωπίστε το επερχόμενο κύμα Όμικρον εμβολιασμένοι», καταλήγει ο καθηγητής.

Μοριακό, rapid test ή self test

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στους πολίτες για την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, λόγω και της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία τείνει να κυριαρχήσει στην Ελλάδα. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που κυριαρχούν, είναι σχετικά με την αξιοπιστία των διαγνωστικών τεστ. Ποιο είναι το πιο αξιόπιστο;

Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, τα μοριακά έχουν απόλυτη αξιοπιστία, ενώ τα self test και τα rapid tests έχουν λίγο μικρότερη αξιοπιστία στη μετάλλαξη Όμικρον.

«Το rapid test είναι λίγο λιγότερο αξιόπιστο, έχει αξιοπιστία, αλλά δεν έχει 80% αξιοπιστία, λίγο λιγότερο στην Όμικρον», εξήγησε. Για το self test παρατήρησε ότι έχει αξιοπιστία όσο και το rapid test. Σημείωσε πως η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τη διαδικασία διεξαγωγής του τεστ. Δηλαδή εάν το κάνει σωστά το selft test ο χρήστης, τότε θα βγάλει και σωστό αποτέλεσμα.

«Υπάρχουν περιπτώσεις, σπάνιες, που το rapid θα βγει αρνητικό ενώ έχεις συμπτώματα… Τότε πρέπει να συμπεριφερθείς σαν να είσαι θετικός» ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος

Ποιοι πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA, προχώρησε σε διευκρινίσεις για το πότε πρέπει να κάνει κάποιος μοριακό ή rapid test.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που κυριαρχούν, είναι σχετικά με την αξιοπιστία των διαγνωστικών τεστ. Ποιο είναι το πιο αξιόπιστο;

«Ο μεγάλος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούμε στα σπίτια μας όσοι είμαστε θετικοί και να μην εκθέτουμε τους ανθρώπους μας στον ιό. Επομένως, οτιδήποτε μέτρο έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας είναι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος ο οποίος, είναι εμβολιασμένος και δεν νοσεί για πρώτη φορά – καθώς όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR test, τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά – είναι στο σπίτι του και έχει ένα θετικό rapid test, αυτό επαρκεί, να μην κάνει μοριακό τεστ, να κάτσει στο σπίτι», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Μαγιορκίνης: Έχουμε δει νοσήσαντες με αρνητικό μοριακό

O Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την εκτίμηση ότι, λογικά, η παραλλαγή της Όμικρον θα δημιουργήσει μια πιο βραχυχρόνια έλευση κορύφωσης του νέου κύματος της πανδημίας. Παράλληλα τόνισε ότι οι προβλέψεις για την Όμικρον είναι χαοτικές και είναι δύσκολο να γίνουν, ωστόσο πρόσθεσε ότι «τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα δούμε το πλατό».

Αναφορικά με τα rapid test o Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως «δεν γνωρίζουμε από οποιονδήποτε οργανισμό να έχουμε πρόβλημα με τα rapid test. Όσοι πιστεύουν ότι νοσούν και βγαίνουν αρνητικά τα rapid test, να κάνουν συνέχεια self test και μόνο αν επιμένουν τα συμπτώματα να κάνουν PCR τεστ». Επίσης, είπε πως «έχουμε δει ανθρώπους να νοσούν και το μοριακό να είναι επίσης αρνητικό». «Ο ιός δεν εκκρίνεται στη μύτη και τον ρινοφάρυγγα σε κάποιες περιπτώσεις», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όχι μοριακό τεστ για εμβολιασμένους εργαζόμενους

Διευκρινήσεις σε ότι αφορά στους εμβολιασμένους για τον κοροναϊό και την υποχρέωση να κάνουν τεστ και τι είδους, αν και εφόσον νοσήσουν από κοροναϊό έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα.

Για τους εργαζόμενους εμβολιασμένους δεν χρειάζεται μοριακό τεστ για να είναι καλυμμένοι στην εργασία τους, εφόσον νοσήσουν από κοροναϊό, αλλά αρκεί το θετικό rapid test, που θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ