Τρόμος από τα κρούσματα λόγω «Όμικρον» μετά τα ρεβεγιόν – «Μέχρι και 80.000 την ημέρα»

Η παραλλαγή Όμικρον έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων και στην Ελλάδα, ενώ η ομάδα Σαρρηγιάνη εκτιμά ότι θα φτάσουμε μέχρι και τα 80.000 κρούσματα.

Μπορεί χθες ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού να ήταν μειωμένος λόγω της Πρωτοχρονιάς όπου δεν έγιναν όσα τεστ πραγματοποιούνταν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτά που θα δούμε τις επόμενες ημέρες.

Αυτό που όλοι ελπίζουν, βέβαια, είναι η παραλλαγή Όμικρον, που ευθύνεται για τη νέα έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, να μην προκαλέσει τόσες νοσηλείες, σε ΜΕΘ και απλές κλίνες, όσες είχε επιφέρει η μετάλλαξη Δέλτα που, επίσης, πλήττει την Ελλάδα αφού η νέα παραλλαγή δεν έχει κυριαρχήσει ολοκληρωτικά.

Πότε θα κορυφωθεί το νέο πανδημικό κύμα

Τα ρεβεγιόν που σήμαναν περισσότερες συναντήσεις πολιτών σε κλειστούς χώρους, έχουν αρχίσει ήδη να δείχνουν τα αποτελέσματά τους. Στην πορεία της πανδημίας στη χώρα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Πιο συγκεκριμένα, κορύφωση του πανδημικού κύματος στις 19 με 22 Ιανουαρίου με 65.000 κρούσματα κοροναϊού ημερησίως κατά μέσο όρο «δείχνουν» τα μοντέλα της ομάδας του καθηγητή.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο καθηγητής τόνισε ότι μπορεί τα κρούσματα να φτάσουν μια ημέρα ακόμη και 80.000. Μετά την κορύφωση του κύματος πάντως, δεν αναμένεται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά κάθετη πτώση τους.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων θα πρέπει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί να διατηρηθούν έως τις 30 Ιανουαρίου.

Τετραπλασιάστηκε το ιικό φορτίο το τελευταίο 15νθήμερο

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ανέφερε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν τα ενεργά κρούσματα κοροναϊού αυτή τη στιγμή.

Το τελευταίο πάντως 15νθήμερο, από τις 16 Δεκεμβρίου έως και την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά τέσσερις φορές, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών

Ο αριθμός των κρουσμάτων λόγω της μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον» έχει παρουσιάσει τεράστια αύξηση. Συγκεκριμένα στις 24 Δεκεμβρίου τα κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα ήταν 7.665.

Στη συνέχεια τα πράγματα ξέφυγαν.

  • Στις 27/12 είχαμε 9.284 μολύνσεις,
  • στις 28/12 ανέβηκαν στις 21.657,
  • στις 29/12 ακόμα πιο πάνω στις 28.828,
  • στις 30/12 εντοπίστηκαν 35.580 νέα κρούσματα,
  • στις 31/12 είχαμε το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ μέχρι τώρα με 40.560 κρούσματα
  • ενώ την Πρωτοχρονιά είχαμε 30.010 μολύνσεις.
  • Χτες, 2/1 ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 17.633 κρούσματα.

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι ορατή μόνο μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, αλλά και από ότι ο καθένας μας έχει πλέον πολλούς γνωστούς που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Άλλωστε, αυτό αποτυπώνεται τις τελευταίες μέρες και από τις τεράστιες ουρές που δημιουργούνται για rapid test ή PCR τεστ.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του MEGA

Τεράστιες ουρές και στη Θεσσαλονίκη

 

Αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που έχει προκαλέσει η κατάσταση με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, είναι αν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, όπως έχει προγραμματιστεί. Όπως έγραψε και νωρίτερα το in.gr, οι επιστήμονες είναι διχασμένοι για το άνοιγμά τους, ενώ η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει για να εισηγηθεί στην κυβέρνηση.

Τα κρούσματα και οι νοσηλείες στις ΜΕΘ θα κρίνουν τις αποφάσεις

Για τη διαχείριση της πανδημίας από την μεριά της κυβέρνησης κάτω από την σκιά της απειλής της «Όμικρον» μίλησε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Η νοσηρότητα που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον θα κρίνει τις αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, είπε ο υπουργός.

Για το αν θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα

Απαντώντας στην ερώτηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ εάν είναι πιθανό να επιβληθεί υποχρεωτικότητα εμβολιασμού από τα 50 έτη, τόνισε ότι: «Η κυβέρνηση θα τα συζητήσει όλα, αλλά θα τα συζητήσει αφού έχει αυτή τη βασική εικόνα. Αυτή είναι που θα καθορίσει το τι πρόκειται να γίνει και αυτό αφορά όλα τα μέτρα για τα οποία με ρωτάτε».

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι εάν η αύξηση των κρουσμάτων λόγω «Όμικρον» είναι εκθετική, όμως δεν δημιουργεί πίεση στις ΜΕΘ, η διαχείριση θα είναι διαφορετική.

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη και άρση μέτρων, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι θα μπορούσε να γίνει εάν δεν προκαλεί επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από