Με την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον έκανε ποδαρικό το 2022 - Το παραλλαγμένο στέλεχος πυροδότησε τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, με τα νούμερα των μολύνσεων να παραμένουν σταθερά πενταψήψια.
Σοκάρει ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, ο οποίος παραμένει σταθερά σε πενταψήφια νούμερα από τις 28 Δεκεμβρίου. Όλα δείχνουν πως η Όμικρον επικρατεί στην Ελλάδα και οι πολίτες είδαν να επιστρέφουν μέτρα που είχαν αφήσει… θαμμένα στο παρελθόν, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Ενδεικτικό κατά πόσο έχει μεταβληθεί αρνητικά η νοσηρότητα στην χώρα μας από την επέλαση της Όμικρον, είναι ότι στα τέλη Οκτωβρίου του 2020 στην Ελλάδα τα ενεργά κρούσματα ήταν περίπου 35.000, όσα δηλαδή… και τα κρούσματα που καταγράφηκαν μόνο στις 30 Δεκεμβρίου 2021.
Ενδεικτική είναι και η αύξηση στα κρούσματα της τελευταίες ημέρες Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα στις 24 Δεκεμβρίου τα κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα ήταν 7.665, στις 27/12 9.284, στις 28/12 21.657, στις 29/12 28.828, στις 30/12 35.580, στις 31/12 40.560 και χθες Σάββατο 01/01 30.010.
«Η Όμικρον θα εξελιχθεί γρήγορα – Το σύστημα θα πιεστεί»
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο MEGA, τόνισε πως η μόνη πρόβλεψη που μπορεί να γίνει για την πορεία της Όμικρον στη χώρα είναι ότι το φαινόμενο αυτό θα εξελιχθεί γρήγορα και ότι θα δούμε υψηλές «κορυφές» που θα μας τρομάξουν, ενώ θεωρείται αναμενόμενο ότι θα πιεστεί το σύστημα.
«Η Όμικρον θα εκτοπίσει τη Δέλτα, αν δεν την έχει ήδη εκτοπίσει. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Ο κύκλος της ανόδου και της καθόδου με την Όμικρον, επειδή διασπείρεται ταχύτατα, θα εξελιχτεί γρήγορα. Είναι θέμα εβδομάδων. Η πίεση στα νοσοκομεία θα προέλθει από ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών», είπε και πρόσθεσε πως η Όμικρον δίνει ελαφρές νοσήσεις, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε κάποιους.
Πότε θα φτάσουν τα φάρμακα κατά του COVID
Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ανέφερε πως τα εμβόλια έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα φάρμακα κατά του κοροναϊού, ενώ θα έχουν ενδείξεις για άτομα που έχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, όπως ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι, διαβητικοί και όσοι αντιμετωπίζουν καρδιακά νοσήματα.
«Τα εμβόλια παρέχουν προστασία σε βαριά νόσο και σε πιθανότητα νόσου. Οι άνθρωποι με την τρίτη δόση θα θα περάσουν ελαφρά αδιαθεσία όταν θα συναντηθούν με την Όμικρον. Οι άνθρωποι με τα πολύ ελαφρά συμπτώματα θα πρέπει να έχουν το νού τους και να κάνουν test, γιατί μπορεί να κολλήσουν άλλους ανθρώπους», συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ως προς το άνοιγμα των σχολείων, δεν έχει συζητηθεί ακόμα η επαναλειτουργεία τους μετά τις διακοπές των εορτών. Εκείνο που έχει συζητηθεί είναι το «πάγωμα των σχολικών εκδρομών, ενώ έχει συζητηθεί και εκκρεμεί η αλλαγή του πρωτοκόλλου σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νόσου.
Μετά την Όμικρον θα έρθει νέα μετάλλαξη;
Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι εάν θα εμφανίστει και νέα μετάλλαξη μετά την Όμικρον. Οι ειδικοί δεν μπορούν να κάνουν κάποια πρόβλεψη με βεβαιότητα, αλλά σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο ο κοροναϊός θα γίνει ενδημική νόσος.
«Είναι βέβαιο ότι η νόσος κάποια στιγμή θα γίνει ενδημική. Σε αυτό βοηθάει ο εμβολιασμός και η εξάπλωση της νόσους με τις διάφορες μορφές της. Η Όμικρον προκαλεί αναστάτωση, αλλά όλα συντείνουν ότι μέσα στο 2022 η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία. Εδώ θα ήταν καλό να βάλουμε το χεράκι μας και να εμβολιαστούμε».
Στη συνέχεια ο κ. Εξαδάκτυλος ξέσπασε εναντίον όσων απέτρεπαν τους συμπολίτες τους να εμβολιαστούν και έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο.
«Πιστεύω ότι αυτοί που απέτρεψαν ανθρώπους να εμβολιαστούν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, χθες και προχθές που ήταν η αλλαγή του χρόνου να κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη και βαθιά μέσα στη ψυχή τους, να δουν τι έκαναν όλους αυτούς τους μήνες. Απέτρεψαν ανθρώπους από το να εμβολιαστούν και τους οδήγησαν στις εντατικές. Ελπίζω χθες και προχθές να κοιτάχτηκαν βαθιά μέσα στη ψυχή τους και να αλλάξουν πορεία», κατέληξε.
Πλησιάζει το τέλος της πανδημίας;
Όπως τόνισε μιλώντας στο MEGA ο Παναγής Γαλιατσάτος, καθηγητής Πνευμονολογίας στο John Hopkins, η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και τα κρούσματα ανέβηκαν επικίνδυνα, καθώς κατά τη διάρκεια των γιορτών ο κόσμος μαζεύτηκε σε παρέες.
«Βλέπουμε πολλοί που έχουν κάνει το εμβόλιο και έλαβαν την booster δόση κόλλησαν και το πέρασαν μία χαρά», είπε και πρόσθεσε ότι στο νοσοκομείο οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο αν κάποιος που έχει κάνει την τρίτη δόση νοσήσει θα περάσει τη νόσο σαν ένα κρύωμα: «Μπορούμε να αλλάξουμε κάτι σοβαρό σε κάτι πιο απλό, όπως ένα κρύωμα».
Τα εμβόλια, τόνισε ο καθηγητής, δουλεύουν στις παραλλαγές και οι μάσκες παρέχουν προστασία. Σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, θεωρεί πως μέσα σε 6 με 8 μήνες, δηλαδή περίπου το καλοκαίρι, ο κόσμος θα έχει ξεμπερδέψει με την πανδημία , ωστόσο ο COVID θα μείνει. Τα δύο εργαλεία που θα βάλουν τέλος στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός και οι μάσκες, ώστε να μην «πνίγονται» τα νοσοκομεία από νοσηλείες.
«Ξέρουμε ότι το εμβόλιο δουλεύει αν έχεις αρκετά αντισώματα. Αν έχει κάνει κάποιος το εμβόλιο και οι μήνες περάσουν, τα αντισώματα πέφτουν κι αν κολλήσεις τον ιό μπορεί να σε καταστρέψει», είπε.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως όσοι που έχουν κάνει την τρίτη δόση ίσως να μη χρειαστεί να λάβουν τέταρτη δόση.
Δεν χρειάζεται lockdown, χρειαζόμαστε κουβέντα
Σχετικά με τα παιδιά είπε ότι η Όμικρον επεκτείνεται σε αυτές τις ηλικίες, καθώς έχουν κολλήσει πολλά παιδιά και συνέστησε πως μπορούμε να έχουμε ζωή, αλλά με προσοχή.
Ο κ. Γαλιατσάτος είναι κατά του lockdown και υπέρ της ενημέρωσης των πολιτών: «Πιστεύω στην αρχή το lockdown χρειαζόταν, δεν ξέραμε τη βιολογία του ιού. Έχουν περάσει δύο χρόνια και ήδη ξέρουμε πολλά. Δεν χρειάζεται lockdown, χρειαζόμαστε κουβέντα. Ο άνθρωπος θα σταματήσει την πανδημία».
Μάλιστα ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν εμβολιαστούν περισσότεροι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «ξεπηδήσει» μία νέα μετάλλαξη, χειρότερη από την Όμικρον.
Για τα φάρμακα κατά του κοροναϊού δήλωσε πως είναι αρκετά βαριά: «Τα φάρμακα δεν είναι απλά, είναι σοβαρά και έχουν πολλές παρενέργειες, που για μένα δεν θα τα δώσω έτσι απλά σε ένα ασθενή Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι λίγες. Τα καλύτερα αντισώματα που μπορούμε να πάρουμε είναι εκείνα από τα εμβόλια», είπε.