Στο χάρτη του ECDC, ο οποίος «φωτογραφίζει» την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου βυθίζεται στο «κόκκινο».
Στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ολόκληρη η Ελλάδα σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη του ECDC, ο οποίος δόθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα.
Στο χάρτη του ECDC, ο οποίος «φωτογραφίζει» την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου βυθίζεται στο «κόκκινο» στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κοροναϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ.
Στις «πράσινες» αποχρώσεις εμφανίζεται η χώρα μας στο δείκτη που αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται, ενώ όλη η χώρα είναι κίτρινη σε αντίθεση με την περασμένη εβδομάδα στο δείκτη που αφορά τη θετικότητα.
Νέα μέτρα για την αναχαίτιση της Ομικρον – Αναλυτικά τι ισχύει – Στη δημοσιότητα η ΚΥΑ
Την ίδια ώρα με νέους περιορισμούς σε ισχύ θα κλείσει η φετινή χρονιά με στόχο την αναχαίτηση της παραλλαγής Όμικρον.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε χθες πως θα ισχύσουν από σήμερα στις 6:00 το πρωί και όχι από 3 Ιανουαρίου, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί και ανακοινωθεί.
Ο ίδιος επεσήμανε πως εξαιτίας της κυρίαρχης Όμικρον η επιτροπή καλεί όλους τους πολίτες να προβούν σε εμβολιασμό, ενώ τα μέτρα κλείδωσαν με ημερομηνία την 30ή Δεκεμβρίου.
Μάλιστα, το πρωί της Πέμπτης δόθηκε στη δημοσιότητα και η σχετική ΚΥΑ που εξειδικεύει τα μέτρα, στην εφαρμογή των οποίων υπάρχει μια εξαίρεση για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς σε ό,τι αφορά σε εστίαση και διασκέδαση.
Τα εν λόγω μέτρα θα ισχύσουν έως και 17 Ιανουαρίου.
Αναλυτικά τι προβλέπεται
Σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων:
- Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
- Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
- Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
- Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
Τα 5 μέτρα που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες
1. Χρήση προστατευτικής μάσκας:
α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.
Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.
2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/Π.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας.