Δείτε τι αναφέρει ο κ. Μόσιαλος για τη μετάλλαξη Όμικρον
Τα τελευταία δεδομένα που έχουν προκύψει από την τεράστια διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στο Λονδίνο, παρουσιάζει σε νέο άρθρο του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Μόσιαλος μέχρι τώρα τα μηνύματα δείχνουν να είναι ενθαρρυντικά, καθώς μειώνεται το ποσοστό των ασθενών που χρειάζονται οξυγόνο και ειδικότερα αυτών που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη και διασωλήνωση στις ΜΕΘ, ωστόσο εκφράζει τις επιφυλάξεις του, αναμένοντας περισσότερα στοιχεία και για τους άνω των 60.
Ακόμα, επισημαίνει πως τα αρχικά συμπεράσματα για το Λονδίνο, δεν μεταφέρονται άμεσα στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν διαφορές, κυρίως στα ποσοστά εμβολιασμένων στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει:
«Μέσα στο μεγάλο κύμα της Omicron που πλήττει το Λονδίνο, παρατηρείται όπως αναμενόταν, και μια σταθερή αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όμως μέχρι στιγμής το ποσοστό των ασθενών που χρειάζονται οξυγόνο και ειδικότερα αυτών που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη και διασωλήνωση βρίσκονται στις ΜΕΘ φαίνεται να πέφτει στο Λονδίνο (δείτε και τα συνημμένα γραφήματα).
Υπογραμμίζω όμως πως κρατάμε τις επιφυλάξεις μας, προτού αναθαρρήσουμε και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το κύμα τις επόμενες ημέρες.
Και πιο συγκεκριμένα
- Για την ώρα η όμικρον έχει επίκεντρο κυρίως στους κάτω των 65 και μπορεί ακόμα να μην βλέπουμε τις επιπτώσεις στους πιο ηλικιωμένους. Μπορεί δηλαδή το χρονοδιάγραμμα να μην αντικατοπτρίζει την κορύφωση εάν δεν συμπεριλαμβάνει τους άνω των 65 ετών. Εάν αυτό ισχύει θα αυξηθούν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ.
- Υπάρχουν και διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Το ποσοστό των εμβολιασθέντων στις ηλικίες άνω των 60 είναι πιο υψηλό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ στο Λονδίνο που είναι το επίκεντρο το κοροναϊού έχει νοσήσει το 19.4% του πληθυσμού από κάποιο στέλεχος του κοροναϊού.
- Υπάρχουν και νοσοκομειακές εισαγωγές στα παιδιά αλλά πολύ μικρής έντασης.
- Να τονίσω και πάλι, πως δεν έχουμε ακόμη στοιχεία που να δείχνουν μικρότερη διάρκεια νοσηλείας με την Omicron αλλά θα έχουμε σε λίγες ημέρες.
Επομένως τα νέα είναι καλά, αλλά κρατάμε 3 επιφυλάξεις: το επίκεντρο είναι στους νεότερους, άρα δεν έχει γίνει μάλλον ακόμη η κορύφωση του κύματος όσον αφορά τις εισαγωγές, στο Λονδίνο έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασθέντων και υψηλά ποσοστά 3ης δόσης, και έχουν επίσης νοσήσει πολλοί.
Γι’ αυτό και αυτά τα αρχικά συμπεράσματα δεν μεταφέρονται άμεσα στην ελληνική πραγματικότητα.
Θέλω να υπενθυμίσω και να τονίσω όμως, ένα σημείο. Στις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασθέντων και 3ης δόσης, ίσως η επίπτωση στο σύστημα υγείας να είναι μικρότερη, ειδικά αν η Omicron προκαλεί πιο ήπια νόσο. Αλλά, δυστυχώς εάν στην Ελλάδα έχουμε πολλούς που θα νοσήσουν, ίσως έχουμε και πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε μικρό διάστημα. Και αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε.
Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το κύμα προέχουν 3 πράγματα:
- αύξηση των εμβολιασμών,
- τρίτη δόση για όσους δεν την έχουν κάνει ακόμη και
- αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Τέλος να διευκρινίσω για μια ακόμη φορά ότι ενώ οι 2 δόσεις του εμβολίου δεν μας προστατεύουν όσον αφορά την ήπια λοίμωξη, η τρίτη δόση έρχεται να χτίσει στην προστασία που έχουμε αποκτήσει με τις προηγούμενες 2 δόσεις. Και ενώ ίσως πολλοί που έχουν κάνει ή θα κάνουν σύντομα την τρίτη δόση θα κολλήσουν με ήπια συμπτώματα, θα έχουν πολύ ισχυρή προστασία όσον αφορά την σοβαρή λοίμωξη».