Όμικρον – Το πέμπτο κύμα δεν θα τελειώσει «μέχρι να προσβληθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού»

Όμικρον – Το πέμπτο κύμα δεν θα τελειώσει «μέχρι να προσβληθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού»

Ισραηλινοί ειδικοί εκτιμούν ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός μόνο όταν υπάρξει επαρκής συλλογική ανοσία.

Το πρώτο και το δεύτερο πανδημικό κύμα τέλειωσαν όταν επιβλήθηκαν lockdown. To τρίτο κύμα αναχαιτίστηκε από τα εμβόλια, το τέταρτο από τις αναμνηστικές δόσεις.

Τώρα, όμως, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το πέμπτο κύμα, αυτή τη φορά λόγω της παραλλαγής Όμικρον, δεν θα τελειώσει μέχρι να προσβληθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

«Το πέμπτο κύμα μπορεί να τελειώσει όταν προσβληθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων» δήλωσε στην Jerusalem Post ο Κίριλ Κόεν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπαρ Ιλάν.

«Ο μόνος τρόπος που βλέπω για να γίνει ο ιός ενδημικός είναι η φυσική έκθεση των ανθρώπων που προστατεύονται από τον εμβολιασμό» είπε.

Στην ενδημική φάση, τα κρούσματα του κοροναϊού θα παραμένουν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα χωρίς να ασκούνται πιέσεις στα συστήματα υγείας. Για να συμβεί αυτό, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πρέπει να διαθέτει ανοσία, είτε λόγω εμβολιασμού είτε λόγω φυσικής λοίμωξης.

Με τις εκτιμήσεις του Κόεν έδειξε να συμφωνεί ο Χαγκάι Λεβίν, πρόεδρος του ισραηλινού Συλλόγου Ιατρών Δημόσιας Υγείας. «Δεδομένου ότι η Όμικρον είναι τόσο μεταδοτική, οι προσπάθειές μας να ανακόψουμε την εξάπλωσή της πιθανότητα είναι μάταιες» είπε στην εφημερίδα.

«Δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτό το κύμα» προειδοποίησε. «Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους όσο καλύτερα μπορούμε».

Ο καθηγητής Κόεν διευκρίνισε πως δεν προτείνει «κορονοπάρτι» για σκόπιμη μόλυνση. Παρόλα αυτά, είπε, «προσπαθούμε να αποφύγουμε την καταστροφή εδώ και δύο χρόνια, και στο Ισραήλ το έχουμε πετύχει ως έναν βαθμό. Όμως το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας παραμένει ζωντανό μετά την λοίμωξη Covid».

Διασταυρούμενη ανοσία

Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν  ότι η Όμικρον προκαλεί πιο ήπια νόσο. Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, μόνο δύο από τους 80 και πλέον ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο Ισραήλ είναι θετικοί στη νέα παραλλαγή.

Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη στη Νότια Αφρική που παρουσιάστηκε ως προδημοσίευση διαπίστωσε ότι όσοι προσβάλλονται από Όμικρον τείνουν να αποκτούν μερική ανοσία στην Δέλτα.

«Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που αναμένεται να προσβληθούν από την Όμικρον στο Ισραήλ και στον υπόλοιπο κόσμο μπορεί να ανεβάσει σημαντικά το επίπεδο ανοσίας ολόκληρου του πληθυσμού και να βοηθήσει έτσι στην εκρίζωση της Δέλτα και άλλων παραλλαγών» έγραψε στο Twitter ο Έρεαν Σέγκαλ του Ινστιτούτου «Βάισμαν» στο Ρέχοβο, σχολιάζοντας τη νοτιοαφρικανική μελέτη.

Η μελέτη εξέτασε μικρό αριθμό εθελοντών και δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο. Αν όμως τα ευρήματα ευσταθούν «τότε η Όμικρον μπορεί να σημάνει την επιδημιολογική μετάβαση στην ενδημική κατάσταση» εκτίμησε από την πλευρά του ο Λεβίν.

Κάλεσε δε τις αρχές της χώρας να πάψουν να σκέφτονται με όρους πανδημικών κυμάτων και να αποφύγουν τα δραστικά μέτρα.

«Δεν πρέπει να κλείσουμε τα σχολεία. Δεν πρέπει να επιβάλουμε lockdown. Δεν πρέπει να κλείσουμε τα αεροδρόμια» είπε.

«Τα μέτρα θα πρέπει να είναι αναλογικά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ