Μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε σήμερα Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, οι εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν για πενταψήφιο αριθμό μολύνσεων με την Αττική να προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων μετά τις γιορτές
Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκε σήμερα Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει πάνω από 9.000 νέες μολύνσεις. Η παραλλαγή Όμικρον έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στη χώρα μας με τους ειδικούς να μιλούν για εκτόξευση του αριθμού κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Η Αττική είναι αυτή που παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα διασποράς με τις ημερήσιες μολύνσεις σήμερα να ξεπερνούν τις 4.000.
Στη σκιά της Όμικρον η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσω του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη νέα περιοριστικά που όμως θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου, με την αντιπολίτευση αλλά και ειδικούς να μιλούν για μέτρα κατόπιν εορτής. Τα επιδημιολογικά δεδομένα μόνο εφησυχασμό δεν προκαλούν, και ο φόβος όλων είναι πόσο θα αντέξει το ΕΣΥ ένα νέο κύμα πανδημίας τη στιγμή που ήδη βρίσκεται σε πίεση λόγω της παραλλαγής Δέλτα.
Σχεδόν στο 10% ο δείκτης της θετικότητας
Το απόλυτο ρεκόρ κρουσμάτων της πανδημίας, οι 9.284 δηλαδή μολύνσεις, κατά το τελευταίο 24ωρο (27/12), καταγράφηκε σε μία ημέρα που διενεργήθηκαν μόλις 95.147 τεστ (PCR: 10.214, RAPID: 84.933). Ετσι η θετικότητα σκαρφάλωσε στο 9,76%, ενώ ο μέσος όρος της εβδομάδας ήταν στο 2,03%, ένα ακόμα δείγμα ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει ξεκινήσει την επέλασή της.
Αυτό σημαίνει ότι την Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αναμένουμε νέο ρεκόρ πανδημίας, καθώς θα γίνουν πολύ περισσότερα τεστ, οπότε αναλογικά θα ανέβουν και τα κρούσματα. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξάλλου σε συνέντευξή του μας «προετοίμασε» για αυτό το ενδεχόμενο αναφέροντας ότι θα δούμε αύριο 12.000 μολύνσεις.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν στις 9 Νοεμβρίου με 8.613 κρούσματα κοροναϊού. Παράλληλα ανακοινώθηκαν 629 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 66 θάνατοι. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 533 (84.74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15.26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ο «πονοκέφαλος» της Αττικής
Πάνω από 200% είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα, ενώ δραματική είναι η εικόνα στις νέες ηλικίες. Φαίνεται πως η Όμικρον κρύβεται πίσω από αυτή τη ραγδαία αύξηση, καθώς την τελευταία εβδομάδα 16.708 Αθηναίοι εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα των Χριστουγέννων σοκάρουν. Τα μισά και πλέον εντοπίστηκαν σε νέους 18 έως 39 ετών, ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 39-59, ενώ το 20% των κρουσμάτων εντοπίστηκε σε παιδιά. Μόλις το 6% των μολύνσεων αφορά σε ηλικιωμένους.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι κυρίως οι νέοι δεν πρέπει να αγνοούν το παραμικρό σύμπτωμα, καθώς πίσω από τα κοινά συμπτώματα κρυολογήματος πιθανόν να κρύβεται η Όμικρον. Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή Αθανάσιο Τσάκρη, η εγχώρια εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον εκτιμάται στο 70%.
Αφόρητη παραμένει η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τόνισε στο MEGA ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, με τα όρια να έχουν ξεπεραστεί και την πλειοψηφία των νέων εισαγωγών να αφορά πολίτες ανεμβολίαστους.
Πώς αλλάζει η καθημερινότητά μας από τις 3 Ιανουαρίου
Μέχρι τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, υπήρχε έντονη φημολογία ότι θα υπάρξει και πακέτο μέτρων πριν από την Πρωτοχρονιά, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε. Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ισχύ από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, από 3 έως τις 16 Ιανουαρίου θα ισχύουν τα εξής:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σουπερμάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
- Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση.
- Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
- Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.
- Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
Γιατί δεν ελήφθησαν νωρίτερα τα μέτρα
Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης δεν χρειάστηκε να ληφθούν νωρίτερα μέτρα καθώς μπορεί να παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και να αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη, ωστόσο μέχρι στιγμής αυτή η αύξηση κρουσμάτων δεν μεταφράζεται με μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.
«Η πανδημία και η μετάλλαξη της Ομικρον είναι σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική. Αυτό μας προβλημάτισε για τον χρόνο ισχύος των μέτρων. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ και έτσι τα μέτρα θα ισχύσουν από 03/01/2022» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Όπως γίνεται κατανοητό ένας ακόμα λόγος που δεν ελήφθησαν μέτρα πριν από την Πρωτοχρονιά είναι για να μην πληγεί περαιτέρω ο κλάδος της εστίασης που ακόμα δεν έχει ορθοποδήσει από τα προηγούμενα lockdown.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επικαλείται την ατομική ευθύνη, απευθύνοντας έκκληση ιδιαίτερα στους νέους να αποφύγουν τις επόμενες ημέρες να έχουν επαφή με τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.
«Να είμαστε προσεκτικοί όλο αυτό το διάστημα να τηρούμε τα μέτρα και να διασκεδάσουμε αλλά την επόμενη ημέρα να έχουμε κάνει έναν έλεγχο ειδικά αν έρθουμε σε επαφή με άνω των 60 ετών» είπε ο κ. Πλεύρης.