Το χθεσινό ναυάγιο ανοιχτά της Πάρου ήταν το τρίτο κατά σειρά περιστατικό έρευνας και διάσωσης που σημειώνεται στο Αιγαίο στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, στο οποίο εμπλέκονται διακινητές από την Τουρκία που μεταφέρουν παράνομα ανθρώπους.
Συναγερμό έχουν προκαλέσει στις ελληνικές αρχές τα ναυάγια που συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα, στα οποία 30 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, με τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται πιθανότητα καθώς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα ιστιοφόρα τα οποία είχαν εμπλακεί στα τελευταία περιστατικά είχαν αποπλεύσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.
Το χθεσινό ναυάγιο ανοιχτά της Πάρου ήταν το τρίτο κατά σειρά περιστατικό έρευνας και διάσωσης που σημειώνεται στο Αιγαίο στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, στο οποίο εμπλέκονται διακινητές από την Τουρκία που μεταφέρουν παράνομα ανθρώπους.
Ερωτήματα
Το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες -σε όλα τα παραπάνω περιστατικά- ήταν καλές δεν δικαιολογεί την τραγική κατάληξη που είχαν. Εξ’ ου και γεννώνται ερωτήματα για τη στάση του τουρκικού κράτους και κατά πόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να πιέσει με το προσφυγικό τη Δύση, την ώρα που η χώρα του βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Προς το παρόν, η Ελλάδα ακολουθεί στάση επιφυλακής στο σκέλος του μεταναστευτικού προσφυγικού, το οποίο κρύβει και τις περισσότερες παγίδες.
Όπως εκτιμούν κάποιοι αναλυτές, θα σημειωθούν και άλλες εισροές προσφύγων και μεταναστών αφού ενδέχεται η Αγκυρα να δοκιμάζει την ετοιμότητα των ελληνικών αρχών, χωρίς να αποκλείουν, δε, την εξαγωγή της κρίσης που βιώνει στο εσωτερικό ο Ερντογάν με άνοιγμα της «κάνουλας» των προσφυγικών ροών.
Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα, αρκετές είναι οι αναφορές τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων στο ζήτημα αυτό, με τον Ερντογάν μάλιστα να εξαπολύει προ ημερών επίθεση κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Αντί να απαντήσει στις εκκλήσεις της ελληνικής πλευράς για να μπει ένα τέλος στο δίκτυο των διακινητών που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες με την ανοχή της Τουρκίας, έστρεψε τα βέλη του προς όλους τους άλλους εκτός από την αυλή του.
Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα βυθίζει φουσκωτά των προσφύγων στο Αιγαίο. «Η Μεσόγειος έχει γίνει νεκροταφείο λόγω της στάσης της Δύσης» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε μια πολύ σκληρή κριτική εναντίον των Δυτικών χωρών.
Αιχμές Πλακιωτάκη
Από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, άφησε αιχμές για τη στάση της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για ανεξέλεγκτη δράση των διακινητών το τελευταίο διάστημα.
«Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας.
» Το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιωτών, έχει διασώσει τις τρεις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους μας.
» Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.
Η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του μετά το τελευταίο ναυάγιο ανοιχτά της Πάρου.
560 εκατ. ευρώ στην Τουρκία
Στο σημείο αυτό, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα δύο αποφάσεις χρηματοδότησης, ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων.
Το ποσό των 560 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μέρος των επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Ιούνιο του 2021 για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ στους πρόσφυγες στην Τουρκία για την περίοδο 2021-2023.
Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι δήλωσε: «Αυτή η νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Θα διασφαλίσει ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο και να λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση, η οποία είναι το κλειδί για τη διασφάλιση των μελλοντικών προοπτικών εργασίας. Θα παράσχουμε επίσης χρηματοδότηση στις Αρχές για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και την αύξηση της προστασίας των συνόρων, ιδίως ενόψει της εξελισσόμενης κατάστασης στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας».
Το πρώτο μέτρο, ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ, θα στηρίξει την ποιοτική συνεκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδίως μέσω υποτροφιών. Η δεύτερη απόφαση χρηματοδότησης προβλέπει 30 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης και των συνόρων: ανάπτυξη ικανοτήτων και βελτίωση των προτύπων και των συνθηκών για τους μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας της Τουρκίας, καθώς και βελτιώσεις στην αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση στα τουρκικά αεροδρόμια.