Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους.
Δύο πολύ ανησυχητικές προβλέψεις έκαναν Έλληνες ειδικοί σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα που έρχεται στη χώρα μας.
Εκτός από το ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώνει καθημερινά η Αττική, η οποία χτες ξεπέρασε τα 3.400 κρούσματα, οι προβλέψεις δείχνουν πως έρχεται νέα βόμβα από κρούσματα σε όλη την Περιφέρεια.
Η πρόβλεψη είναι άκρως ανησυχητική καθώς είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως η αύξηση κρουσμάτων φέρνει αύξηση νοσηλειών και μακροπρόθεσμα αύξηση και θανάτων, την ώρα μάλιστα που στη χώρα μας χάνουν τη ζωή τους καθημερινά πάνω από 70 άνθρωποι.
9.000 κρούσματα από την Τρίτη
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μάλιστα, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε πως οι προβλέψεις του δεν δείχνουν κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων μετά τις γιορτές, αλλά ήδη από την ερχόμενη Τρίτη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως οι ειδικοί εκτιμούν ότι την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου θα έχουμε 9.000 κρούσματα. Αυτό υπό την προϋπόθεση να διενεργηθούν περίπου 600.000 τεστ.
Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση πως τις επόμενες μέρες θα μειωθούν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, και πως όπως δείχνει τελικά η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει σύντομο πέρασμα και θα είναι ένα κύμα «τζούφιο».
12.000 κρούσματα μετά τις γιορτές
Πάντως για μια ακόμα φορά επανέλαβε το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός αλλά και το να κάνει ο κόσμος την αναμνηστική δόση.
Από την άλλη πλευρά, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, ανέφερε χτες, πως μετά τα Χριστούγεννα θα φτάσουμε τα 12.000 κρούσματα την ημέρα.
«Είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10 χιλιάδες ακόμα και τα 12 χιλιάδες κρούσματα, αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει» ανέφερε στον Σκάι, ο καθηγητής και εξήγησε, για το Όμικρον, ότι πρόκειται για ένα αρκετά μεταδοτικό στέλεχος που δίνει συμπτώματα απλού κρυολογήματος, «πάντα με βάση όσα αναφέρονται».
Καμπανάκι για τους ανεμβολίαστους
Χτύπησε δε το καμπανάκι του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους: «Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς».
Ο ίδιος, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης στη χώρα μας, καθώς σε αυτή την φάση η 3η δόση είναι υπερ-αρκετή.
Για τα επιπρόσθετα μέτρα
Παράλληλα για την επιπρόσθετη λήψη μέτρων, εξήγησε πως ενδέχεται να υπάρξουν διαφορετικά μέτρα μετά την πρωτοχρονιά και η Επιτροπή θα συζητήσει για αυτά στις 27 Δεκεμβρίου:
«Τα μέτρα είναι αναλογικά με την πίεση που αισθάνεται το σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αποσυμπίεσης. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από τις 3 Ιανουαρίου μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα. Την Δευτέρα η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει. Η πίεση από την Όμικρον φαίνεται θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα στελέχη. Όμως μπορούμε να αποκλείσουμε μέτρα περιορισμού όπως να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά στην εστίαση».
Όσον αφορά στα σχολεία δήλωσε ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται ένα από τα πιο δυναμικά συστήματα παρακολούθησης και τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες με τόσο έντονο τέστινγκ. Επεσήμανε ο ίδιος ότι σε αυτή τη φάση είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας ωστόσο το θέμα των σχολείων υπογράμμισε πως θα ξανασυζητηθεί.
Νέα μέτρα στην εστίαση μετά τις γιορτές
Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, αλλά και την επέλαση της Όμικρον στη χώρα μας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο πλέγμα μέτρων που θα ισχύουν μετά τις γιορτές.
Μιλώντας μάλιστα στον ΣΚΑΪ το πρωί των Χριστουγέννων, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «ήπια μέτρα» μετά τις γιορτές ώστε να μπει φρένο στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.
Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις για παρεμβάσεις τόσο στο ωράριο λειτουργίας (δηλαδή τα καταστήματα και τα κέντρα διασκέδασης να κλείνουν νωρίτερα το βράδυ) με στόχο να μειωθεί η κινητικότητα τις νυχτερινές ώρες γιατί «πίνουμε και είμαστε στο τσακίρ κέφι» αλλά και να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό πελατών, δηλαδή μη συνωστισμός όρθιων καταναλωτών.
Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση lockdown ή SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς «δεν θα κλείσουμε τους εμβολιασμένους», ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν βρέθηκε ανεμβολίαστος «στα μαγαζιά που κάναμε ελέγχους».
Ποια μέτρα «έρχονται» στη νυχτερινή διασκέδαση
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου, όπου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε.
Ήδη όμως έχει εισηγηθεί τη λήψη κι άλλων περιορισμών που θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο. Όπως όλα δείχνουν τα νέα αυτά μέτρα θα αφορούν κυρίως τα νυχτερινά μαγαζιά.
Όπως αποκαλύπτει το MEGA, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:
- Τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα. Είτε στις 23:00, είτε τα μεσάνυχτα, έως και τις 05:00. Πρόκειται για ένα μέτρο που το είχαμε δει στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
- Επίσης στα καταστήματα θα επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες, ανά τετραγωνικό μέτρο.
- Ακόμα, δεν θα υπάρχουν όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης
Τα εν λόγω μέτρα θα έχουν ισχύ για 15 μέρες και από κει και πέρα θα υπάρξει επανεξέταση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επανεξέταση να γίνει νωρίτερα.
Αναμένεται λοιπόν να δούμε ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σε τρία 24ωρα από σήμερα και κατά πόσο τα παραπάνω μέτρα θα αφορούν ακόμα και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
Προβλέψεις ακόμα και για… 12.000 κρούσματα τη μέρα
Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες κάνουν λόγο ακόμα και για 12.000 κρούσματα τη μέρα, λίγο μετά τις γιορτές.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο ο καθηγητής-επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε πως «είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10 χιλιάδες ακόμα και τα 12 χιλιάδες κρούσματα», ωστόσο συμπλήρωσε πως «αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει».
Ο ίδιος, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους λέγοντας: «Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς».
Ο ίδιος, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης στη χώρα μας, καθώς σε αυτή την φάση η 3η δόση είναι υπερ-αρκετή.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εκτίμησε η μετάλλαξη Όμικρον θα εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα και θα επικρατήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Για τα κρούσματα είπε ότι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6.000 και να φτάσουν περί τα 10.000.
«Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα» τόνισε. Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον 2 έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, ανέφερε.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε, επίσης, ότι «όλοι θα έρθουμε κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό. Οι εμβολιασμένοι, όμως, θα προστατευθούν από νοσηλεία».