Η παραλλαγή Όμικρον «καλπάζει» σε μια σειρά χώρες του πλανήτη με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος και για την Ελλάδα, αν και στη χώρα τα εντοπισμένα κρούσματα είναι λίγα.
Η παραλλαγή Όμικρον «απειλεί» τα Χριστούγεννα σε όλη την Ευρώπη, με μια σειρά χώρες να παίρνουν μέτρα για να αποφύγουν την περαιτέρω διασπορά του κοροναϊού. Η κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ανησυχεί τους ειδικούς και την κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει η «Όμικρον» έναντι της μετάλλαξης Δέλτα αφού είναι πολύ πιο μεταδοτική, με βάση ό, τι έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες.
Θέμα χρόνου να επικρατήσει η «Όμικρον» στην Ελλάδα
Το «αφύσικο θα ήταν να μην έχουμε νέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον τις επόμενες ημέρες», τονίζοντας πως έχουν εντοπιστεί επιπλέον ύποπτες μολύνσεις στη χώρα μας, οι οποίες εξετάζονται, ιχνηλατούνται και όταν επιβεβαιωθούν θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.
Επομένως, εκτός από τα 17 κρούσματα που έχουν ήδη εντοπιστεί και καταγραφεί στην Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν νέες μολύνσεις εξαιτίας της νέας παραλλαγής του ιού.
Πάντως, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η παραλλαγή Όμικρον δεν αναμένεται να επικρατήσει άμεσα, δηλαδή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά προς τους δύο τελευταίους μήνες του χειμώνα.
Τι ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες
Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι ειδικοί είναι πως η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική, ενώ μάλιστα είναι θέμα χρόνου να χαρακτηριστεί και εκθετική η αύξησή της στην Ελλάδα.
Για την εκθετική αύξηση της παραλλαγής Όμικρον μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, ο οποίος εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως μόλις τα κρούσματα φτάσουν τα 50 με 100, τότε η αύξηση των μολύνσεων θα είναι εκθετική.
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως ακόμη είμαστε στην αρχή και πως η νέα παραλλαγή θα φέρει δραματική αύξηση κρουσμάτων και κατ΄επέκταση ένα νέο κύμα κοροναϊού.
Ο καθηγητής ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της «Όμικρον» έναντι της «Δέλτα», εξέλιξη την οποία προσδιόρισε μετά τις γιορτές. «Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε» ανέφερε.
Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.
Η πρόταση της Ματίνας Παγώνη
Την άποψη ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας αλλά εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν και προσοχή κατά τις ημέρες των γιορτών, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Η κ. Παγώνη είπε ότι ένα γενικό lockdown «θα είναι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης» ιδίως με τον αριθμό των πολιτών που έχει εμβολιαστεί και έχει κάνει την τρίτη ενισχυτική δόση.
Για τα ρεβεγιόν
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ συνέστησε στα γιορτινά τραπέζια να βρίσκονται 8 το πολύ 10 άτομα, τα οποία θα έχουν υποβληθεί πρώτα σε τεστ κοροναϊού, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.
«Αν πραγματικά θέλουμε όλοι να είμαστε ασφαλείς και συγχρόνως και να διασκεδάσουμε, νομίζω ότι ένα τεστάκι δεν είναι τόσο δύσκολο», είπε χαρακτηριστικά.
70 φορές πιο μεταδοτική η «Όμικρον»
Σχετικά με την «Όμικρον» του κορoναϊού, η κ. Παγώνη είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 70 φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα αλλά με πολύ πιο απλά συμπτώματα.
Όπως είπε αναμένεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων και των δεικτών μετά τις 25 Δεκεμβρίου ωστόσο έως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρχει έξαρση της πανδημίας.
Η γιατρός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι του κοροναϊού, λέγοντας ότι σώζει ζωές και κάλεσε όλους τους πολίτες να σπεύσουν να την κάνουν.
«Πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι η τρίτη δόση σώζει ζωές. Αυτό δείχνουν οι μέχρι τώρα μελέτες», «να μην την αμελούν αυτοί που πρέπει να την κάνουν, «είναι πολύ σημαντικό για να περάσουμε καλές ημέρες», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Ποια μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι
Η πληθώρα των εορταστικών εκδηλώσεων είτε σε σπίτια είτε σε χώρους διασκέδασης, αυτό που εξετάζεται, κατά βάση, είναι το αυξημένο testing. Αυτό επιβεβαίωσε και το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χωρίς όμως να δίνει περισσότερα στοιχεία. «Ένα τεστ κάποια στιγμή θα μπορούσε να βοηθήσει. Όταν ληφθούν οι αποφάσεις, θα ανακοινωθούν», είπε χαρακτηριστικά.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα την Τρίτη να ανακοινωθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος με rapid test (εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού) για την είσοδο σε μαγαζιά διασκέδασης και εστίαση για τους εμβολιασμένους, την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το MEGA, το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται πως συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και τον υπουργό Υγείας.
Η καθιερωμένη σύσκεψη πραγματοποιείται Δευτέρα, αλλά έγινε την Κυριακή, καθώς ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει στη Σόφια για επίσημη επίσκεψη.
Πάντως, το μέτρο εξετάζεται να εφαρμοστεί μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με δεδομένο ότι για τα Χριστούγεννα έχει διατεθεί το δωρεάν self test και άρα είναι εξασφαλισμένος ο επιδημιολογικός έλεγχος.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής και οποιαδήποτε απόφαση πρόκειται να ληφθεί μέσα στις επόμενες ώρες.