Έρευνα – Τα 39 επαγγέλματα στα οποία δεν μένεις ποτέ άνεργος

Έρευνα – Τα 39 επαγγέλματα στα οποία δεν μένεις ποτέ άνεργος

Συνολικά 39 επαγγέλματα τα οποία έχουν πολύ υψηλή ζήτηση, παρουσιάζονται σε έρευνα που δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Συνολικά 39 επαγγέλματα τα οποία έχουν πολύ υψηλή ζήτηση, παρουσιάζονται σε έρευνα που δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. «Είναι δηλαδή επαγγέλματα που δεν σε αφήνουν ποτέ άνεργο» σημειώνει η εφημερίδα. Η έρευνα βασίζεται σε εξειδικευμένη επεξεργασία των δεδομένων της τελευταίας έκθεσης του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας που έγινε από αρμόδια στελέχη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Οι καθαροί «διάμεσοι» μισθοί στα εν λόγω επαγγέλματα κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 650 ευρώ και 2.700 ευρώ τον μήνα μετά τις κρατήσεις και τον φόρο. «Διάμεσος μισθός» σημαίνει ότι οι μισοί εργαζόμενοι του αντίστοιχου επαγγελματικού κλάδου έχουν υψηλότερες αμοιβές από τους άλλους μισούς που κινούνται χαμηλότερα από τον διάμεσο μισθό. Τα 1.200 ευρώ δηλαδή ενός διάμεσου μισθού, σημαίνουν ότι υπάρχουν και αμοιβές των 3.000 ευρώ, αλλά και των 1.000 ή 800 ευρώ.

Στη λίστα των 39 επαγγελμάτων περιλαμβάνονται 20 που απαιτούν δεξιότητες και προσόντα μεσαίου επιπέδου και 19 που απαιτούν δεξιότητες και προσόντα συν γνώσεις υψηλού επιπέδου.

Στα 19 επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων περιλαμβάνονται τα διευθυντικά στελέχη, ελεγκτές πλοίων και αεροσκαφών, διοικητικά στελέχη, ηλεκτροτεχνολόγοι μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, μαθηματικοί, αναλογιστές, προγραμματιστές λογισμικού κ.ά.

Τα εν λόγω επαγγέλματα θεωρούνται τα καλύτερα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας μια που συνδυάζουν υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων με καλούς μισθούς και εξασφαλισμένη απασχόληση.

Ο διάμεσος μισθός στα 19 υψηλών δεξιοτήτων επαγγέλματα είναι μεταξύ 1.200 ευρώ και 2.700 ευρώ καθαρά μετά τις κρατήσεις και τον φόρο.

Το κριτήριο των αμοιβών λειτουργεί συνδυαστικά με το δυναμισμό του κάθε επαγγέλματος.

https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2021/12/KET_25_NEW.jpeg

Η ασφάλεια της θέσης και οι αμοιβές έχουν να κάνουν με τη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά αλλά και τις δεξιότητες των εργαζομένων, δηλαδή τα τυπικά τους προσόντα, την επαγγελματική επάρκεια, την εργασιακή εμπειρία, τις γνώσεις του αντικειμένου κ.λπ.

Αν για παράδειγμα η έρευνα αφορούσε μόνον τα επαγγέλματα που δίνουν τους καλύτερους μισθούς, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο του δυναμισμού της απασχόλησης, τότε τα συμπεράσματα θα ήταν διαφορετικά, καθώς μπορεί μεν ένα επάγγελμα να έχει υψηλό μισθό, αλλά η ζήτηση να είναι πτωτική που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος εκτίθεται σε κίνδυνο ανεργίας. Το κριτήριο των αμοιβών όμως σε συνδυασμό με τη ζήτηση δείχνει με ασφάλεια τις πραγματικές προοπτικές των συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων.

Πηγή: itspossible.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ