Η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να διαδίδεται περισσότερο από τη Δέλτα, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, λέει ο ΠΟΥ
Διχασμένη είναι η διεθνής επιστημονική κοινότητα, μετά τη… δυναμική εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, τόσο για το αν θα επικρατήσει τελικά ή όχι, όσο και για το αν τα υπάρχοντα εμβόλια είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού που ευθύνεται για την ασθένεια Covid-19 φαίνεται να διαδίδεται περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που υπογραμμίζει ωστόσο ότι τα δεδομένα παραμένουν πολύ «τμηματικά».
Η Όμικρον είναι πλέον παρούσα σε 63 χώρες, εξήγησε ο Οργανισμός σε μια τεχνική έκθεση έργου, που επιβεβαιώνει τις δηλώσεις των αξιωματούχων του, τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία εξακολουθεί προσώρας να ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο. Η πιο γρήγορη αυτή μετάδοση διαπιστώθηκε, όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η Δέλτα ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η παραλλαγή αυτή είναι κυρίαρχη.
Ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει προς το παρόν – ελλείψει επαρκών δεδομένων – αν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει γιατί πράγματι η Όμικρον «διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο».
Ο Οργανισμός προβλέπει ωστόσο πως «είναι πιθανόν η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε τόπους όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα».
Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της ασθένειας που προκαλείται από την Όμικρον, ακόμα κι αν προς το παρόν τα συμπτώματα μοιάζουν «ελαφρά έως μέτρια» τόσο στη νότια περιοχή της Αφρικής, όπου εντοπίστηκε, όσο και στην Ευρώπη.
Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της Covid, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων δεδομένων, καθώς και το γενετικό προφίλ της Όμκρον, επιτρέπουν να διατυπωθεί η υπόθεση για «μια μείωση της αποτελεσματικότητας» σε ό,τι αφορά την προστασία κατά «της μόλυνσης και της μετάδοσης».
Από την πλευρά τους, τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech – που παρήγαγαν το εμβόλιο Cominarty, ένα από τα πιο αποτελεσματικά κατά της Covid μέχρι τώρα – διαβεβαίωσαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας πως «εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό» έπειτα από τρεις δόσεις απέναντι στην Όμικρον.
Οι χώρες που διαθέτουν τα μέσα προτρέπουν ήδη, στην πλειονότητά τους, τον πληθυσμό να λάβει αναμνηστική δόση. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – που είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεω, που προκάλεσε η Δέλτα, λόγω της πρόωρης εγκατάλειψης υγειονομικών περιορισμών, αλλά και ανεπαρκών μερικές φορές ποσοστών εμβολιασμού.
Φάουτσι: «Οι τρεις δόσεις εμβολίου είναι το βέλτιστο»
Τρεις δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 είναι «το βέλτιστο», όμως, οι δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή της Moderna ή η μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson παραμένουν ο επίσημος ορισμός τού πλήρως εμβολιασμένου για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, Άντονι Φάουτσι.
«Η επίσημη απαίτηση εξακολουθεί να είναι δύο δόσεις των εμβολίων mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna) και μία δόση του J&J, σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό για το τι απαιτείται ή όχι. Όμως πιστεύω πως, αν δεις τα δεδομένα, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι αν θέλεις να είσαι βέλτιστα προστατευμένος, θα πρέπει πραγματικά να κάνεις ενισχυτική δόση», δήλωσε ο Φάουτσι, μιλώντας στην εκπομή του ABC «This Week With George Stephanopoulos».
Τι πρέπει να κάνουμε τα Χριστούγεννα
Τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει Χριστουγέννων έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, που μίλησε για τα τέσσερα σενάρια, τα οποία μελετούν οι ειδικοί σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, εξηγώντας ποιο από αυτά είναι το επικρατέστερο.
Ο καθηγητής ξεκίνησε λέγοντας πως ενόψει των εορτών και του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, καλό είναι να κάνουμε όλοι ένα rapid test.
«Οι γιορτές είναι ένα πρόβλημα», είπε ο κ. Τζανάκης και προσέθεσε πως «αν θέλουμε να πάμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε ένα ρεβεγιόν με ανθρώπους ευάλωτους, καλό είναι να κάνουμε ένα rapid test, για λόγους αυτοελέγχου. Αυτό πρέπει να γίνεται αυτοβούλως», επεσήμανε.
Τα τέσσερα σενάρια
Στη συνέχεια, ο κ. Τζανάκης μίλησε για την παραλλαγή Όμικρον, λέγοντας ότι «υπάρχουν τέσσερα δυνητικά ενδεχόμενα»:
- Να μην επικρατήσει: «Πρόκειται για ένα αδιάφορο ενδεχόμενο, γιατί θα συνεχίσουμε να έχουμε να κάνουμε με την Δέλτα».
- Να επικρατήσει, «αλλά να έχει ήπια διαδρομή σε όσους μολύνει. Πρόκειται για ένα ευμενές σενάριο».
- Να ξεπεράσει και τα εμβόλια και τα αντισώματα και να έχουμε να κάνουμε με μία καινούργια πανδημία. «Αυτό είναι το πιο ακραίο, γιατί θα έχουμε τεράστια επιδημικά κύματα. Δεν το θεωρούμε πιθανό».
- Να επικρατήσει, να προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους ανεμβολίαστους, ενώ δεν θα υπερφαλαγγίζει τα εμβόλια. Πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη. «Και σε αυτή την περίπτωση, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας, θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ και θανάτους, εφόσον η ομάδα των άνω των 60 δεν εμβολιάζεται», προσέθεσε.
Καταλήγοντας, ο καθηγητής ανέφερε ότι όσο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού εμβολιάζεται και μολύνεται, κάποια στιγμή, η πανδημία θα σβήσει από μόνη της. «Αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα», όπως είπε.
«Πρέπει να σκεφτούμε ‘πλανητικά’ σε σχέση με τους εμβολιασμούς για να φύγει αυτή η πανδημία», υπογράμμισε ο Νίκος Τζανάκης, φέρνοντας στο νου τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, χωρίς ανισότητες, αν θέλουμε να ξεμπερδέψουμε με τον κοροναϊό.