ΕΛ.ΑΣ. – Πάνω από 110 γιατροί στο κύκλωμα με τις ψευδείς συνταγογραφήσεις – Πώς δρούσαν

ΕΛ.ΑΣ. – Πάνω από 110 γιατροί στο κύκλωμα με τις ψευδείς συνταγογραφήσεις – Πώς δρούσαν

Από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνελήφθησαν 13 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ο «εγκέφαλος» και τα στελέχη φαρμακευτικής εταιρείας αποκόμιζε τεράστιο κέρδος από τις παράνομες πωλήσεις των σκευασμάτων της

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την εγκληματική οργάνωση που εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία η οποία πραγματοποιούσε κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις ζημιώνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνελήφθησαν 13 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ο «εγκέφαλος» και τα στελέχη φαρμακευτικής εταιρείας αποκόμιζε τεράστιο κέρδος από τις παράνομες πωλήσεις των σκευασμάτων της.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.

Αναλυτικά, η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

Μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που πραγματοποιούσε κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων ζημιώνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, χθες Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος, ο Διευθυντής Πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, καθώς και ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, απάτη, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και παράβαση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών, και φαρμακοποιών πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.

Με τον τρόπο αυτό οι ιατροί λάμβαναν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο.

Για την επίτευξη της εγκληματικής τους δραστηριότητας χρησιμοποιούσαν τον ακόλουθο τρόπο δράσης (modus operandi):

  • Στοχευμένη – κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της εν λόγω εταιρείας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών,
  • Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), εν αγνοία των κατόχων τους, τους οποίους (Α.Μ.Κ.Α.) το προαναφερόμενο δίκτυο έχει αλιεύσει από διάφορες πηγές,
  • Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Α.Μ.Κ.Α. ατόμων του συγγενικού και κοινωνικού τους κύκλου, εις γνώση και με την συναίνεση αυτών και
  • Αλλαγή των συνταγών από τους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς, κατά την εκτέλεση αυτών στα φαρμακεία τους, διαδικασία κατά την οποία χορηγούν στον ασθενή έτερο φάρμακο από το τυχόν αναγραφόμενο στη συνταγή («κλειδωμένες συνταγές»), προκαλώντας, στη συνέχεια, την συνταγογράφηση από συνεργαζόμενο ιατρό, του φαρμάκου το οποίο ήδη χορήγησαν, χωρίς να εκτελούν ποτέ την αρχική συνταγή που προσκόμισε ο ασθενής πελάτης τους, αλλά την μετέπειτα εκδοθείσα.

Βασική επιδίωξη της οργάνωσης ήταν η αλίευση των αποκαλούμενων «μηδενικών» Α.Μ.Κ.Α., δηλαδή Α.Μ.Κ.Α. οι κάτοχοι των οποίων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής κατά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να επιβαρύνεται εξ’ ολοκλήρου με το συνολικό ποσό του φαρμάκου και την οργάνωση να μεγιστοποιεί τα κέρδη της.

Επιπλέον, τα παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα «μεταπωλούνταν» σε τιμές λιανικής, διαδικασία από την οποία το κύκλωμα πολλαπλασίαζε τα κέρδη του, καθώς για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισέπραττε έσοδα τόσο από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όσο και από την παράνομη μεταπώληση.

Για τις ανάγκες λειτουργίας και επίτευξης των στόχων της, η εγκληματική οργάνωση είχε πυραμιδική δομή, με διακριτούς ρόλους και είχε χωρίσει την ελληνική επικράτεια σε βόρειο και νότιο τομέα, όπου στον κάθε τομέα προΐστατο ως τομεάρχης υπάλληλος της εταιρείας και είχε υπό την εποπτεία του έναν αριθμό ιατρικών επισκεπτών.

Εκείνοι είχαν ως αρμοδιότητα την στρατολόγηση ιατρών, προκειμένου να προβαίνουν σε κατευθυνόμενη – παράνομη συνταγογράφηση σκευασμάτων συμφερόντων της εταιρείας, διαδικασία από την οποία αποκόμιζαν οικονομικό όφελος και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και οι συνεργαζόμενοι ιατροί.

Περαιτέρω, τα επιφορτισμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνέλεγαν σε μηνιαία βάση, τα στατιστικά συνταγογραφήσεων των συνεργαζόμενων ιατρών («εκτυπώσεις»), τα οποία εξάγονταν μέσω εξειδικευμένων ιατρικών λογισμικών συνταγογράφησης – προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ιατροί.

Ακολούθως, οι συνταγές παραδίδονταν από τους ιατρικούς επισκέπτες στους τομεάρχες, οι οποίοι τις ήλεγχαν και υπολόγιζαν τα χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα που πρέπει να καταβληθούν στους συνεργαζόμενους ιατρούς.

Στη συνέχεια οι τομεάρχες λάμβαναν από την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, τα οποία κατά κύριο λόγο αποστέλλονταν ως ασυνόδευτα δέματα με λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ. ή παραλαμβάνονταν σε δια ζώσης συναντήσεις στην έδρα της εταιρείας και με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στους ιατρικούς επισκέπτες, οι οποίοι τα κατέβαλαν στους τελικούς αποδέκτες, τους συνεργαζόμενους ιατρούς.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 123.300 ευρώ,
  • 12 βιβλιάρια καταθέσεων,
  • 54 Φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, tablets, κινητά, usb),
  • 5 μαχαίρια,
  • χιλιάδες εκτελεσμένες συνταγές φαρμακευτικών σκευασμάτων,
  • 2.340 φαρμακευτικά τεμάχια σκευασμάτων,
  • λίστες με συνεργάτες ιατρούς,
  • 393 Έντυπα Μηνιαίων Συνταγογραφήσεων Ιατρών και
  • ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ