Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως αναδίπλωση μετά τη μεγάλη έκταση που πήρε το θέμα
Να κατεβάσει τους τόνους ενόψει του επερχόμενου δεύτερου γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ επιχειρεί η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι αναφορές σε καταγγελίες για παρατυπίες κατά τον πρώτο γύρο.
Σε νέα ανακοίνωση του εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, σημειώνει πως δεν μίλησε ποτέ για νοθεία ούτε προχώρησε σε καταγγελία.
Αντ’ αυτού υποστηρίζει πως «ζήτησε από την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ) να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».
Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως αναδίπλωση μετά τη μεγάλη έκταση που πήρε το θέμα.
Αναλυτικά η νέα ανακοίνωση:
«Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο.
Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».
Ζήτημα για το αδιάβλητο της διαδικασίας
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για τουλάχιστον 2.700 παραπάνω ψηφοδέλτια στο 20% των εκλογικών κέντρων που δεν αντιστοιχούσαν σε εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος.
«Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο» υποστήριζε προηγουμένως ο πρώην πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούσε την «εις βάθος διερεύνηση» των καταγγελιών ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της προσεχούς Κυριακής, ενώ μέσω του ΑΝΤ1 εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξουν και άλλοι συνυποψήφιοί του που θα ζητήσουν το ίδιο.
Αναλυτικά η επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ:
«Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.
Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων.
Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.
Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζητώ από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής».
Η απάντηση Ανδρουλάκη στις καταγγελίες
Απαντώντας στους ισχυρισμούς της πλευράς Παπανδρέου, από το «στρατόπεδο» του Νίκου Ανδρουλάκη τονιζόταν νωρίτερα πως αυτοί γίνονται τρείς μέρες μετά την επικύρωση των αποτελεσμάτων από την ΕΔΕΚΑΠ στην οποία έχει την πλειοψηφία η πλευρά Παπανδρέου.
«Προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ανακοινώνεται σήμερα, Πέμπτη, ότι υπάρχει θέμα με 165 εκλογικά τμήματα, τη στιγμή που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποίας η πλειοψηφία πρόσκειται στον Γιώργο Παπανδρέου, ενέκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα, όπως αυτό κοινοποιήθηκε επίσημα από το Κίνημα Αλλαγής την Τρίτη» σημείωναν πηγές προσκείμενες στον Νίκο Ανδρουλάκη.
«Στην ουσία, καταρρίπτει κάτι που αποφασίστηκε ομόφωνα από ένα όργανο στο οποίο έχει την πλειοψηφία» έλεγαν και κατέληγαν: «Σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου 270.000 πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες πάνω μας, απαιτείται ευθύνη απ’ όλους».