Αναθερμαίνεται η προθυμία για εμβολιασμό, επειδή ο φόβος του θανάτου υπερνικά τον φόβο του εμβολίου
Καθώς η χώρα εισέρχεται όλο και βαθύτερα στον χειμώνα, την αγαπημένη εποχή του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του, τόσο αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον του κόσμου για εμβολιασμό. Οι σχεδόν 100 άνθρωποι που κατά μέσο όρο πεθαίνουν τη μέρα, θα φτάσουν σε δύο, το πολύ τρία 24ωρα τις 19.000 από την αρχή της πανδημίας.
Ο αριθμός μέχρι το τέλος της χρονιάς μπορεί να ξεπεράσει τις 21.000, πολλά προγνωστικά μοντέλα αυτό δείχνουν, χωρίς να συνυπολογίζουν την εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον, για την οποία, μέσες άκρες γνωρίζουν ακόμη οι επιστήμονες. Θα ξέρουμε καλύτερα σε δύο εβδομάδες, είπε ο Α. Φάουτσι.
Λίγη υπομονή
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα. Ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να διαπιστωθεί εάν η παραλλαγή αυτή αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα.
Ωστόσο, αναθερμαίνεται η προθυμία για εμβολιασμό, επειδή ο φόβος του θανάτου υπερνικά τον φόβο του εμβολίου. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο άκουσμα της ημερήσιας λίστας νεκρών αλλά και στα οικογενειακά δράματα που εκτυλίσσονται μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, με πρωταγωνιστές ανθρώπους που γλύτωσαν τη ζωή τη δική τους και του παιδιού τους από τον ιό, και περιγράφουν με φωνή νεκρού την εμπειρία τους, ή με συγγενείς ασθενών που έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ και γυρνούν γη και ουρανό να τους εξασφαλίσουν κρεβάτι στην Εντατική.
Σε απόγνωση
«Συγγενείς συζύγων, 58 και 59 ετών, διασωληνωμένων, ψάχνουν ΜΕΘ. Δεν είναι οι μόνοι, αλλά αξίζει να αναφερθεί. Άνδρας 59 ετών και η σύζυγός του 58 ετών είναι διασωληνωμένοι με κοροναϊό σε απλό θάλαμο κλινικής τού Νοσοκομείου Νίκαιας. Είναι από χθες σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Με πήραν οι συγγενείς σε απελπιστική κατάσταση. Είναι ανεμβολίαστοι», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν πληρότητα 100% στις ΜΕΘ και «επιστρατεύονται» κρεβάτια της Αθήνας όπου το ποσοστό είναι στο 90%. Την Τρίτη τα κρούσματα της πανδημίας εκτοξεύτηκαν στις 7.009 και αθροιστικά, από τις απαρχές εμφάνισης του κοροναϊού στην Ελλάδα, νόσησαν 978.402 άνθρωποι.
Οχι, όμως
Μέσα κι έξω από τις ΜΕΘ υπήρχαν την ίδια μέρα διασωληνωμένοι 697 άνθρωποι με τους 560 από αυτούς να είναι ανεμβολίαστοι και κάτι ιδιαιτέρως ανησυχητικό, τους 137 πλήρως εμβολιασμένους. Διάμεση ηλικία κρουσμάτων τα 38 χρόνια, διάμεση ηλικία νεκρών τα 78 έτη.
Οχι, όμως. Η μετάλλαξη Δέλτα δεν σκοτώνει μόνο τους ηλικιωμένους, ούτε αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους. Σε αυτούς ξεσπά κόβοντας την δυνατότητα αναπνοής. Τα δράματα στα νοσοκομεία στήθηκαν και γύρω από 27 έγκυες που νοσηλεύτηκαν τον τελευταίο μήνα. Εννέα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες τώρα. Κάποιες υποβάλλονται σε καισαρική για να σωθεί το παιδί τους.
Νεκρός στα 36 του
Ενας 36χρονος πατέρας από την Πιερία, που δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και τον Ιούνιο είχε εμβολιαστεί με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson, πέθανε ύστερα από 40 μέρες στην Εντατική.
Είχε χάσει τον πατέρα του από κοροναϊό, ενώ διασωληνωμένη στο νοσοκομείο νοσηλεύεται η μητέρα του.
Ο Δεκέμβριος είναι ήδη ένας ακόμη «μαύρος» μήνας και ο γιατρός Γιώργος Παυλάκης πιστεύει ότι η έξαρση του αριθμού των νεκρών θα κρατήσει μέχρι το τέλος του έτους. Όπως εξήγησε, μπορεί να βλέπουμε καθημερινά 100 νεκρούς. Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα.
Γεννήσεις
Κάποιοι επιστήμονες ανησυχούν μήπως κρούσματα της Ομικρον γεννιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας, υπό συνθήκες ασύνδετες με κάποιο ταξίδι στη Νότια Αφρική. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος, είπε ότι τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.
«Άτομα που έχουν νοσήσει επαναμολύνονται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η εν λόγω παραλλαγή δεν φαίνεται να συνδυάζεται με βαρύτερη κλινική εικόνα και ότι έχει ήπια συμπτωματολογία.
Θα αποδειχτεί
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ υπογράμμισε την αναγκαιότητα επιτάχυνσης του εμβολιασμού, ενώ σε ερώτηση για το κατά πόσο ο ιός διαφεύγει την φυσική ή τεχνητή ανοσία, εκτίμησε πως «θα αποδειχθεί ότι τα εμβόλια προσφέρουν επαρκή κάλυψη από τη σοβαρή νόσηση ή την ανάγκη νοσηλείας σε νοσοκομείο».
Υπό αυτές τις συνθήκες, σε πολλές χώρες ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται επιτακτικός, συμπλέοντας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που διατρανώνει ότι η νόσηση σε ηλικιακές ομάδες που μένουν ακάλυπτες από το εμβόλιο γίνεται όλο και μεγαλύτερη.
Τα παιδιά
Στη χώρα μας, οι εμβολιασμοί παιδιών 5 έως 11 ετών θα αρχίσουν στις 15 Δεκεμβρίου και θα πραγματοποιούνται σε εμβολιαστικά κέντρα αλλά και από ιδιώτες παιδίατρους δωρεάν.
Με την εξάπλωση του κορονοϊού στα παιδιά, την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και την μετάλλαξη Όμικρόν να είναι προ των πυλών, το εμβόλιο κρίνεται είναι μονόδρομος από την Πολιτεία. . Μόνο την τελευταία εβδομάδα νόσησαν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 10.000 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών.
Χωρίς παρενέργειες
Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Γεώργιος Συρογιαννόπουλος, είπε ότι το εμβόλιο κατά του κοροναϊού είναι ασφαλές για τα παιδιά. Για το βαθμό προστασίας των παιδιών από τη λοίμωξη μέσω των εμβολίων, ανέφερε ότι οι μελέτες έδειξαν αποτελεσματικότητα κατά 90,7%, προσθέτοντας ότι τα παιδιά που συμμετείχαν στη βασική μελέτη δεν εμφάνισαν ανεπιθύμητες παρενέργειες.