Κορωνοϊός – «Μαύρος» Νοέμβρης για την Ελλάδα με σχεδόν 200.000 κρούσματα και 2.159 νεκρούς

Κορωνοϊός – «Μαύρος» Νοέμβρης για την Ελλάδα με σχεδόν 200.000 κρούσματα και 2.159 νεκρούς

Μάλιστα, μέσα στον φετινό Νοέμβριο σημειώθηκαν και οι τρεις μεγαλύτεροι αριθμοί κρουσμάτων από την εμφάνιση του κοροναϊού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στις 9 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 8.613 κρούσματα, στις 16 του μήνα 8.129, ενώ στις 23 του μήνα, 8.100 μολύνσεις

Ως ένας από τους δραματικότερους μήνες στον καιρό της πανδημίας κοροναϊού εξελίχθηκε ο Νοέμβριος, με την πανδημία να σαρώνει τη χώρα μας και να δείχνει σε κάθε ευκαιρία τα δόντια της. Τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται στα 938.903, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 18.157 άνθρωποι.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, μόνο τον Νοέμβριο καταγράφηκαν στην Ελλάδα 195.955 κρούσματα, τη στιγμή που 2.159 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό ιό. Μάλιστα, μέσα στον φετινό Νοέμβριο σημειώθηκαν και οι τρεις μεγαλύτεροι αριθμοί κρουσμάτων από την εμφάνιση του κοροναϊού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στις 9 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 8.613 κρούσματα, στις 16 του μήνα 8.129, ενώ στις 23 του μήνα, 8.100 μολύνσεις.

Οι αριθμοί αυτοί γίνονται ακόμα πιο τρομακτικοί αν συγκριθούν με αυτούς του προηγούμενου μήνα. Τον Οκτώβριο, η χώρα μας κατέγραψε 86.403 νέα κρούσματα και 1.110 νεκρούς. Μάλιστα, την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 421, όταν ένα μήνα μετά, δηλαδή την τελευταία μέρα του Νοεμβρίου, έχουν φτάσει στους 664.

Ακόμα πιο τρομακτική είναι η σύγκριση με τον περσινό Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2020 η Ελλάδα είχε 66.126 θανάτους, ενώ μέτρησε 1.781 θανάτους.

Οκτώ περιορισμοί σε 12 μέρες

Τα δραματικά στοιχεία του φετινού Νοέμβρη, σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη «Όμικρον», για την οποία ακόμα ξέρουμε πολύ λίγα, έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, η οποία προχωράει συνεχώς στη λήψη νέων μέτρων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε 12 μόλις μέρες έχουν τεθεί σε εφαρμογή οκτώ περιορισμοί, οι οποίοι έχουν κυρίως στόχο τους ανεμβολίαστους.

Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους επέμεινε τις προηγούμενες ημέρες ότι αποκλείεται η εφαρμογή γενικού ή τοπικού lockdown, τη στιγμή που χώρες της Ευρώπης πριν ακόμα την εμφάνιση της Όμικρον, προχώρησαν σε οριζόντιους περιορισμούς και λήψη αυστηρότερων μέτρων. Έτσι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων καθώς όπως είπε η μετάλλαξη Όμικρον μας καλεί σε επιφυλακή και ο κοροναϊός βρίσκει έδαφος, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων.

«Πρέπει, με άλλα λόγια, να κερδίσουμε χρόνο. Εμβολιασμοί, πολλά τεστ, εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μέτρα ατομικής προστασίας. Αυτή είναι η απάντηση και όχι ένα lockdown» σημείωσε ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στην ανάγκη εμβολιασμού των πιο ευάλωτων ομάδων.

Υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, με ποινή προστίμου 100 ευρώ τον μήνα για όσους αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, και τη χορήγηση δύο self test σε όλους την περίοδο των γιορτών προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά. Τα χρήματα των προστίμων θα μπαίνουν όπως είπε σε ένα ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά που εφαρμόζονται από τις 22 Νοεμβρίου και είχαν ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις 18 Νοεμβρίου. Τα οκτώ συνολικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας αφορούν κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους, που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη εάν επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο. Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν και άλλα μέτρα που θα αποκλείουν οριστικά τους ανεμβολίαστους από εστίαση και διασκέδαση ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και από την είσοδό τους σε εμπορικά καταστήματα.

Τα οκτώ μέτρα

  1. Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών
  2. Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα σε μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών μετά την 16η Ιανουαρίου (Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ)
  3. Δύο δωρεάν self test στις γιορτές για όλους (Το πρώτο θα χορηγείται από τις 6-12 Δεκεμβρίου και το δεύτερο από τις 3-7 Ιανουαρίου)
  4. Απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων σε κλειστές αίθουσες (εστίαση, σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια, μουσεία, γήπεδα). Σε χώρους εργασίας, λατρείας λιανεμπορίου, υπηρεσιών, όπως και σε κομμωτήρια οι ανεμβολίαστοι υποχρεούνται σε rapid test όπως και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης.
  5. Η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού παύει επτά μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης
  6. Κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  7. Εντατικοποίηση των ελέγχων
  8. Ενίσχυση του ΕΣΥ, με αξιοποίηση ιδιωτικών ΜΕΘ και επίταξη ιδιωτών γιατρών
  9. «Δεν αρκεί η υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 – Να κλείσουν για λίγο τα σχολεία»

    Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα δείχνουν να σταθεροποιούνται στις 7.000 και ενώ έχουν έρθει στη ζωή μας τα εμβόλια, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που δηλώνουν ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν.

    Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο συντονιστής – διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος αναφερόμενος στα νέα μέτρα αλλά και στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, είπε ότι «δεν αρκεί η υποχρεωτικότητα στους άνω των 60», ενώ πρότεινε κι άλλα μέτρα.

    «Δραστικά μέτρα χρειάζονται. Μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους και μη. Στα γήπεδα έλεγχος, και όχι συνωστισμός, τα σχολεία να κλείσουν για μικρό διάστημα. Επιπλέον θα πρότεινα την επέκταση της υποχρεωτικότητας, για παράδειγμα στο δημόσιο. Η νέα μετάλλαξη είναι υπερμεταδοτική πρέπει να μας βρει έτοιμους και προετοιμασμένους αλλιώς θα μιλάμε για μία ακόμη ανθρώπινη τραγωδία» εξήγησε.

    Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είπε πως «υπάρχει μία διαφορετική ανάγνωση στην εντατική από αυτό που βλέπουν οι επιδημιολόγοι. Είναι ανακούφιση που είδαμε την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Είναι συνδρομή στον έλεγχο της πανδημίας. Τα νούμερα είναι υψηλά, περιμένουμε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων».

    «Επιπλέον μέτρα χρειάζονται, καθώς τα κρούσματα κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Θα σας αναφέρω την μαρτυρία μίας κόρης ασθενούς. Η κοπέλα μου έλεγε: ‘Εγώ γιατρέ θα έδινα όλη μου την περιουσία να γυρνούσα πίσω τον χρόνο και να έπειθα την μητέρα μου να κάνει το εμβόλιο’» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ