Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, μετράμε 14 γυναικοκτονίες - Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δολοφονηθεί 128 γυναίκες.
Το 2021 στην Ελλάδα κάθε μήνα σημειώνεται και μια γυναικοκτονία. Συνολικά, τους έντεκα πρώτους μήνες του έτους, έχουν δολοφονηθεί 14 γυναίκες.
Ήταν σαν χτες, τρία χρόνια πριν, που βρέθηκε η σορός της Ελένης Τοπαλούδη.
Οι βιαστές και δολοφόνοι της, την πέταξαν στα βράχια, ενώ ήταν ακόμα ζωντανή, αφού αρνήθηκε να βρεθεί ερωτικά μαζί τους.
Λίγο πριν την εκπνοή του 2021, ακόμα μια γυναίκα δολοφονείται.
Τρία χρόνια μετά μετράμε 14 γυναίκες δολοφονημένες, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η χρονιά.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικοκτονιών την τελευταία 10ετία, με πολλές από τα θύματα να μην έχουν δικαιωθεί ακόμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της 2ης Ετήσιας Έκθεσης για τη Βία κατά των Γυναικών, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το 2020, όπως και το 2019 δολοφονήθηκαν 8 γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε φέτος στις 14, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δολοφονηθεί 128 γυναίκες.
Με 23 μαχαιριές
To νέο θύμα έμφυλης βίας πρόκειται για μια 48χρονη, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της.
Το μένος του ήταν τέτοιο που μαχαίρωσε την γυναίκα 23 φορές, πριν η αστυνομία την βρει στο λουτρό αίματος στην κρεβατοκάμαρά της…
«Σκότωσα τη γυναίκα μου» φέρεται να είπε όταν παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα.
Η υπόθεση θυμίζει την δολοφονία της Ανίσας, στη Δάφνη, στην περίπτωση της οποίας η αδιαφορία των αρχών απέβη μοιραία.
Τον Ιούλιο του 2021, λίγο καιρό με τη δολοφονία της Γαρυφαλιάς, 40χρονος στη Δάφνη δολοφόνησε τη γυναίκα του στην κρεβατοκάμαρά τους και ειδοποίησε τις Αρχές ομολογώντας για την πράξη του, λέγοντας χαρακτηριστικά «ελάτε σπίτι μου, έχω δολοφονήσει τη γυναίκα μου». Όπως είπε στους αστυνομικούς, σκότωσε τη γυναίκα του «επειδή τη ζήλευε».
Oι αστυνομικοί μετέβησαν στο διαμέρισμα της πολυκατοικίας, επί της οδού Λάμπρου Κατσώνη, όπου έμενε το ζευγάρι και εκεί βρήκαν νεκρή την άτυχη γυναίκα, μέσα σε μία λίμνη αίματος.
137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2017 οι περιπτώσεις των γυναικοκτονιών έφτασαν το ύψος των 87.000, το 58% των οποίων ο δράστης ήταν πρώην ή νυν σύζυγος/σύντροφος ή μέλος της οικογένειας,
Αυτό σημαίνει ότι 137 γυναίκες σε όλο τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από ένα μέλος της οικογένειάς τους.
Γιατί γυναικοκτονία;
Ο όρος ωστόσο της γυναικοκτονίας φαίνεται να ενοχλεί ορισμένους περισσότερο από ότι τους ενοχλεί το ίδιο το έγκλημα.
Όπως είχε αναφέρει στο in.gr η συντονίστρια των νομικών υπηρεσιών του Κέντρου Διοτίμα, Μαρία Αποστολάκη, «η γυναικοκτονία προκύπτει ως ακραία εκδήλωση άσκησης κοινωνικού ελέγχου και έμφυλης βίας. Δεν είναι κάτι που έρχεται ξαφνικά, μια στιγμή. Είναι η κατάληξη μιας σταδιακής κλιμάκωσης βίας».
Δεν πρόκειται για «εγκλήματα πάθους», ούτε εγκλήματα τιμής ούτε γιατί ο δολοφόνος «τυφλώθηκε από ζήλια».
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων50 (EIGE), η γυναικοκτονία ορίζεται ως η δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους.
Ο όρος, κατά το EIGE, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικόσύντροφο,
- τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού
- τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής»
- τη στοχευμένη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων, τη δολοφονία γυναικών λόγω προίκας,
- τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξ’ αιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους και της ταυτότητας φύλου,
- τη δολοφονία αυτόχθονων γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους,
- βρεφοκτονία και εμβρυοκτονία βασισμένη στην επιλογή φύλου,
- περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων,
- κατηγορίες μαγείας
- περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) , η γυναικοκτονία ορίζεται ως «φόνος εκ προμελέτης μιας γυναίκας επειδή είναι γυναίκα, αναγνωρίζοντάς τη ως την ακραία κατάληξη του συνεχούς της βίας κατά των γυναικών».
Παράγοντες κινδύνου και προστατευτικοί παράγοντες για τη γυναικοκτονία
Πίνακας παραγόντων κινδύνου και προστατευτικών παραγόντων σχετιζόμενων με τη γυναικοκτονία:
Αύξηση ενδοοικογενειακής βίας σε σχέση με το 2019
Το 2020, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία στην αστυνομία, αύξηση 2,2% σε σχέση με το 2019, όπου ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχονταν σε 4.171.
Η πλειονότητα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ήταν γυναίκες, ενώ οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες είναι σχεδόν στο σύνολό τους άνδρες.
Για το 2020, παρατηρείται ότι στο σύνολο των 4.758 θυμάτων ανδρών δραστών βίας, το 64,1% των θυμάτων (3.046) ήταν γυναίκες που βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν.
Ειδικότερα, το 39,1% (1.859) των θυμάτων ήταν γυναίκες σύζυγοι των δραστών, το 10% (481) γυναίκες τέως σύζυγοι, το 9,7% (459) γυναίκες μόνιμοι σύντροφοι, το 5% (238) γυναίκες τέως σύντροφοι και το 0,2% (9) γυναίκες που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον δράστη.
Σε ποσοστό 8,2% (391) ανέρχονται οι γυναίκες θύματα που είχαν συγγενική ή άλλη σχέση με τον δράστη, ενώ σε ποσοστό 5,8% (277) ανέρχονται οι γυναίκες που έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τον πατέρα τους και σε ποσοστό 5,2% (249) οι γυναίκες που έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τον γιό τους.
Στο σύνολο των 1.047 θυμάτων γυναικών δραστών βίας, το 45,5% των θυμάτων (476) ήταν άνδρες που βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τις δράστριες είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν.