Μητσοτάκης – Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο

Μητσοτάκης – Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου, στα Ιωάννινα

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο. Αντιμετωπίζουμε εκκρεμότητες οι οποίες μας έρχονται από το παρελθόν αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζουμε και τα νέα μεγάλα έργα του μέλλοντος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου, στα Ιωάννινα.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν σχεδιαζόμενα έργα και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των περιφερειακών υποδομών και της τοπικής οικονομίας, με έμφαση στους οδικούς άξονες, στην αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», σε αγροτικά και αρδευτικά ζητήματα.

Ειδική αναφορά έγινε στον προχωρημένο σχεδιασμό για την κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά, μήκους περίπου 70 χιλιομέτρων, ο οποίος θα αναβαθμίσει τη σύνδεση της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα και με τα Δυτικά Βαλκάνια. Το έργο προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί εντός του 2022.

«Είχα δώσει εξαρχής σαφή κατεύθυνση στον Υπουργό και στον Υφυπουργό να βρουν μία πρακτική και εφαρμόσιμη λύση. Βρέθηκε η λύση σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, με τη σωστή διαστασιολόγηση του δρόμου έτσι ώστε να μπορεί να είναι επιλέξιμος για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Θα είναι ένας σύγχρονος, γρήγορος, ασφαλής, κλειστός δρόμος, ο οποίος θα ενώσει επιτέλους τα Γιάννενα με την Κακαβιά με τα Δυτικά Βαλκάνια. Ένας δρόμος ο οποίος -όπως καταλαβαίνετε- έχει πολύ μεγάλη Εθνική και γεωπολιτική σημασία», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι το νέο έργο συμπληρώνει ένα πλέγμα ενεργειών για την ουσιαστική επέκταση των υποδομών στη χώρα μας, που έχουν οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα. «Είναι ένας δρόμος ο οποίος θα έρθει και θα αποτελέσει με τον τρόπο του τη φυσική συνέχεια αφενός της Ιονίας Οδού και αφετέρου του Ε65, ενός ακόμα πολύ σημαντικού αυτοκινητόδρομου, ο οποίος ουσιαστικά θα επιτρέψει στους κατοίκους, στους επαγγελματίες της νότιας Ελλάδος, της Αθήνας να επικοινωνούν με τη Δυτική Μακεδονία και με την Ήπειρο από δύο διαφορετικές οδούς».

«Σήμερα είναι μέρα της αλλαγής της Ηπείρου, που θα ενωθούμε με τα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Η καινοτομία σας σε όλα τα θέματα είναι μεγάλη, η Ήπειρος βρίσκει τη θέση της στο ευρωπαϊκό στερέωμα».

Απαντάμε στα fake news με πραγματικά έργα

«Ο χώρος της Περιφέρειας, αγαπητέ Αλέκο (Καχριμάνη), αρχίζει να μου γίνεται εξαιρετικά οικείος» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της σύσκεψης.

«Μάλιστα κάποιοι θεωρούν ότι η οικειότητα μου με την Ήπειρο είναι τέτοια που φαντάζονται και επισκέψεις μου στην Ήπειρο χωρίς καν να έχω έρθει εδώ και να πίνω τσίπουρα η ουίσκι με τον κ. Αμυρά, ενδεχομένως στο δικό τους φαντασιακό κόσμο των fake news. Σήμερα όμως δεν μιλάμε για fake news, μιλάμε για πραγματικά έργα τα οποία υλοποιούνται και τα οποία αλλάζουν ουσιαστικά την όψη της Ηπείρου» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των έργων υποδομής, υπογράμμισε πως τα Ιωάννινα έχουν όλα τα εχέγγυα ώστε να γίνουν ένας κόμβος τεχνολογικών υποδομών, προσελκύοντας κεφάλαια και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Η πόλη διαθέτει ήδη το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της TeamViewer, ενώ σχεδιάζεται επίσης τεχνολογικό και ερευνητικό campus.

«Η δημιουργία ενός πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας που θα συγκεντρώσει όλη αυτή τη δραστηριότητα είναι ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο. Όπως ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο είναι και το σχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης να φέρουμε data center στα Γιάννενα. Γνωρίζετε ότι γίνονται πολλές επενδύσεις σε αυτούς τους χώρους αποθήκευσης δεδομένων που αποτελούν τις υποδομές του μέλλοντος. Τα Γιάννενα μπαίνουν, δεν θα πω αργά αλλά σταθερά, αλλά γρήγορα και δυναμικά, στον χάρτη της υψηλής τεχνολογίας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην αγροτική οικονομία και στον κλάδο της κτηνοτροφίας, που έχει μακρά παράδοση στην Ήπειρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η προστασία του πρωτογενούς τομέα από ελληνοποιήσεις που έβλαπταν το εισόδημα των ελλήνων παραγωγών αποτέλεσε εξ αρχής προτεραιότητα της κυβέρνησης.

«Είχα δεσμευτεί ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε τα κυκλώματα παράνομων εισαγωγών και νομιμοποιήσεων προϊόντων», είπε ο Πρωθυπουργός, «και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε όλα τα προϊόντα εκείνα τα οποία έχουν ξεχωριστή ταυτότητα και καθεστώς προστασίας, ώστε να μπορούν να παίρνουν τις τιμές που πραγματικά τους αξίζουν για την ποιότητα των προϊόντων. Και ναι, νομίζω ότι οι τιμές του πρόβειου γάλακτος και όχι μόνο είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η πολιτική αυτή την οποία ακολουθούμε έχει επιτυχία».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες στην Ήπειρο υπηρετούν τον ευρύτερο στόχο για μία δίκαιη και μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η οποία δεν θα αφήσει κανέναν πίσω και θα επισφραγίσει ότι η Ελλάδα του σήμερα είναι πολύ διαφορετική από την Ελλάδα των προηγούμενων ετών.

«Πριν από 100 και τόσα χρόνια οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για την ελευθερία, η δική μας γενιά αγωνίζεται για την προκοπή, την προκοπή όλων, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και κυρίως την δυνατότητα σας, τη δική σας, των παιδιών σας, των εγγονιών σας, να παραμείνουν στον τόπο τους και να προκόψουν εδώ, όντας υπερήφανοι που είναι Ηπειρώτες», είπε.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η αναβάθμιση της περιοχής στον αθλητικό χάρτη. Στα μέσα Νοεμβρίου υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για τη μεταφορά του πρώην κλειστού κέντρου ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Ιωάννινα όπου θα φιλοξενεί πολλές δραστηριότητες, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα έργα για τη ριζική αναβάθμιση του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων, ενώ η πόλη θα αποτελέσει το σημείο τερματισμού του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας, ο οποίος αναβιώνει την άνοιξη του 2022 μετά από μία δεκαετία.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Υφυπουργός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική Γιώργος Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι, ο χώρος της Περιφέρειας, αγαπητέ Αλέκο, αρχίζει να μου γίνεται εξαιρετικά οικείος. Μάλιστα κάποιοι θεωρούν ότι η οικειότητα μου με την Ήπειρο είναι τέτοια που φαντάζονται και επισκέψεις μου στην Ήπειρο χωρίς καν να έχω έρθει εδώ και να πίνω τσίπουρα η ουίσκι με τον κ. Αμυρά, ενδεχομένως στο δικό τους φαντασιακό κόσμο των fake news.

Σήμερα όμως δεν μιλάμε για fake news, μιλάμε για πραγματικά έργα τα οποία υλοποιούνται και τα οποία αλλάζουν ουσιαστικά την όψη της Ηπείρου. Θέλω για ακόμα μία φορά να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη για το επίπεδο της συνεργασίας μας. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους Δημάρχους, γνωρίζω ότι έχουν μία εξαιρετική επικοινωνία και με το αρμόδιο Υπουργείο. Και πράγματι είναι αυτή η ενότητα της κεντρικής κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης του δεύτερου και του πρώτου βαθμού που τελικά φέρνει αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών.

Είχα πει χαριτολογώντας στην προηγούμενη επίσκεψή μου ότι κάνεις Περιφερειάρχης δεν μου στέλνει περισσότερα μηνύματα από τον Αλέκο. Το είχα πει ελπίζοντας ότι ίσως να τον αποθαρρύνω. Είχε το ανάποδο αποτέλεσμα διότι από τότε μου στέλνει διπλάσια μηνύματα, αλλά βασικά είναι για καλό γιατί με αυτόν τον τρόπο κρατάω και εγώ τη ζωντανή την επικοινωνία μου με αυτήν την πλευρά της Ελλάδος, με αυτήν την Περιφέρεια την οποία τόσο πολύ αγαπώ και τόση οικειότητα αισθάνομαι.

Μίλησε εξάλλου και ο πρόεδρος της Βουλής για τους οικογενειακούς ιστορικούς μου δεσμούς με την Ήπειρο αλλά και με τη Δυτική Μακεδονία, με τη Σιάτιστα, στην οποία εκεί βρέθηκε ο παππούς μου το 1912 ως επικεφαλής σώματος Κρητών εθελοντών.

Πράγματι έρχομαι σήμερα στα Γιάννενα μετά από μία πολύ παραγωγική τετράωρη συζήτηση την οποία κάναμε στη Δυτική Μακεδονία με όλους τους φορείς της Περιφέρειας, την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού καθώς και τους εκπροσώπους των επαγγελματικών οργανώσεων το πολύ μεγάλο, εμβληματικό σχέδιό μας για τη δίκαιη μετάβαση της Περιφέρειας αυτής. Μιας περιφέρειας η οποία -όπως ξέρετε- ήταν πάρα πολύ εξαρτημένη από την εξόρυξη και την καύση λιγνίτη.

Καλείται τώρα να προσαρμοστεί με ταχύτητα στη μεταλιγνιτική εποχή, έχοντας όμως στη διάθεσή της πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία κι ένα συγκροτημένο σχέδιο με σαφή ορίζοντα υλοποίησης.

Ακριβώς αυτή η δυνατότητά μας να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε νομίζω είναι αυτό το οποίο μας κάνει να ξεχωρίζουμε ως κυβέρνηση και να μπορούμε να διεκδικούμε τη διαρκή εμπιστοσύνη των πολιτών. Θυμάμαι ότι σε μία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πριν γίνω Πρωθυπουργός, σε μία εποχή μεγάλης πόλωσης τότε, με την τότε κυβέρνηση, είχα πει ότι ο σκοπός μας δεν θα πρέπει να είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα δικαστήριο για το χθες αλλά σε ένα εργοτάξιο για το αύριο.

Και πράγματι νομίζω ότι η Ελλάδα μετατρέπεται, και με την πολύ συστηματική δουλειά η οποία γίνεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε ένα μεγάλο εργοτάξιο. Αντιμετωπίζουμε εκκρεμότητες οι οποίες μας έρχονται από το παρελθόν αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζουμε και τα νέα μεγάλα έργα του μέλλοντος.

Ο δρόμος για τον οποίον μιλάμε σήμερα είναι πράγματι, αγαπητέ μου Υπουργέ, μία εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν. Όπως σωστά είπατε, μελετάται, συζητιέται για πάνω από μία δεκαετία. Είχα δώσει εξαρχής σαφή κατεύθυνση στον Υπουργό και στον Υφυπουργό να βρουν μία πρακτική και εφαρμόσιμη λύση. Βρέθηκε η λύση σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, με τη σωστή διαστασιολόγηση του δρόμου έτσι ώστε να μπορεί να είναι επιλέξιμος για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Θα είναι ένας σύγχρονος, γρήγορος, ασφαλής, κλειστός δρόμος, ο οποίος θα ενώσει επιτέλους τα Γιάννενα με την Κακαβιά με τα Δυτικά Βαλκάνια. Ένας δρόμος ο οποίος -όπως καταλαβαίνετε- έχει πολύ μεγάλη Εθνική και γεωπολιτική σημασία πέραν της εξυπηρέτησης, αγαπητέ μου Αλέκο, των κατοίκων της Ηπείρου.

Ένας δρόμος ο οποίος θα έρθει και θα αποτελέσει με τον τρόπο του τη φυσική συνέχεια αφενός της Ιονίας Οδού και αφετέρου του Ε65, ενός ακόμα πολύ σημαντικού αυτοκινητόδρομου, ο οποίος ουσιαστικά θα επιτρέψει στους κατοίκους, στους επαγγελματίες της νότιας Ελλάδος, της Αθήνας να επικοινωνούν με τη Δυτική Μακεδονία και με την Ήπειρο από δύο διαφορετικές οδούς.

Θέλω να θυμίσω ότι το βόρειο τμήμα του Ε65 ήταν «κολλημένο» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες ως προς την απεμπλοκή του και την υλοποίηση του. Καταφέραμε, διαπραγματευτήκαμε σκληρά με την Επιτροπή, τα πρώτα εργοτάξια έχουν ήδη στηθεί. Και είμαι σίγουρος ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού του σημαντικού δρόμου θα τηρηθούν απόλυτα.

Ο δρόμος για τον οποίον μιλάμε σήμερα, σας περιγράψαμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά, δύο βασικά κομμάτια: Γιάννενα-Καλπάκι 45 χιλιόμετρα και Καλπάκι-Κακαβιά 24 χιλιόμετρα. Το πρώτο τμήμα έχει μελετητική ωριμότητα, το δεύτερο δεν έχει αλλά θα ωριμάσουν γρήγορα οι μελέτες. Σκοπός μας είναι όλος ο δρόμος να δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του 2022 και πιστεύω ότι ένας δρόμος ο οποίος δεν είναι ο πιο δύσκολος δρόμος να κατασκευαστεί τεχνικά, θα υλοποιηθεί και σχετικά σύντομα.

Δυο κουβέντες μόνο για τα υπόλοιπα στα οποία αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης και οι κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί. Δεν έχω κρύψει το ενδιαφέρον μου για τον πρωτογενή τομέα ειδικά για την κτηνοτροφία και δη την ορεινή κτηνοτροφία.

Ναι, έχει δίκιο ο Αλέκος να θυμάται μία συνάντησή μας η οποία είχε γίνει στη Σαμαρίνα το 2018, όταν συζητώντας με τους ορεινούς κτηνοτρόφους της περιοχής είχα δεσμευτεί ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε τα κυκλώματα παράνομων εισαγωγών και νομιμοποιήσεων προϊόντων τα οποία βαφτίζονται ελληνικά και τα οποία εκ των πραγμάτων κρατούσαν χαμηλά τις τιμές των πραγματικών ελληνικών προϊόντων.

Και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε όλα τα προϊόντα εκείνα τα οποία έχουν ξεχωριστή ταυτότητα και καθεστώς προστασίας, ώστε να μπορούν να παίρνουν τις τιμές που πραγματικά τους αξίζουν για την ποιότητα των προϊόντων. Και ναι, νομίζω ότι οι τιμές του πρόβειου γάλακτος και όχι μόνο είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η πολιτική αυτή την οποία ακολουθούμε έχει επιτυχία και τελικά είναι αυτές οι τιμές οι οποίες κρατούν τους κτηνοτρόφους στα βουνά μας και δίνουν μία προοπτική και στη νέα γενιά, ότι αυτή η δραστηριότητα -τόσο ταυτισμένη με την Ιστορία της περιοχής- θα μπορεί να συνεχίζεται και να αποφέρει καλά εισοδήματα σε όσους επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτό το δύσκολο αλλά πολύ όμορφο ταυτόχρονα επάγγελμα.

Από το 2004 που μπήκα στη Βουλή θυμάμαι να γίνεται η συζήτηση για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, 17 χρόνια. Όλες οι κυβερνήσεις ήθελαν, όλες οι κυβερνήσεις προφανώς δεν μπορούσαν. Αυτή η κυβέρνηση και θέλει και μπορεί και το απέδειξε χθες με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο λύνει χρόνιες εκκρεμότητες για τους κτηνοτρόφους μας, επιτρέποντας -με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος- την τακτοποίηση των πρόχειρων σταυλικών εγκαταστάσεων.

Με αυτόν τον τρόπο λύνει και μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την συνολική χρηματοδότηση της κτηνοτροφίας, μία σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μία ακόμα εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν την οποία αυτή η κυβέρνηση με αποτελεσματικότητα μπορεί και επιλύει.

Σε μία από τις προηγούμενες επισκέψεις μου στα Γιάννενα είχαμε μιλήσει για το πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας σε μία Περιφερειακή πόλη, η οποία στη συνείδηση πολλών μπορεί να μην ταυτίζεται με την υψηλή τεχνολογία. Κι όμως εδώ έχουν γίνει πολύ σημαντικά πράγματα, εταιρείες που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ ότι θα βρισκόταν στα Γιάννενα έχουν έρθει στα Γιάννενα. Η δε δημιουργία ενός πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας που θα συγκεντρώσει όλη αυτή τη δραστηριότητα είναι ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο. Όπως ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο είναι και το σχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης να φέρουμε data center στα Γιάννενα.

Γνωρίζετε ότι γίνονται πολλές επενδύσεις σε αυτούς τους χώρους αποθήκευσης δεδομένων που αποτελούν τις υποδομές του μέλλοντος. Τα Γιάννενα μπαίνουν, δεν θα πω αργά αλλά σταθερά, αλλά γρήγορα και δυναμικά, στον χάρτη της υψηλής τεχνολογίας. Και βέβαια οι συνέργειες με το πανεπιστήμιο αλλά και η πάρα πολύ σημαντική κοινότητα Ηπειρωτών της διασποράς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας αλλά θα ήθελαν να επιστρέψουν στον τόπο τους, στην πόλη τους, στην Περιφέρεια τους, είναι αυτή που τελικά ενθαρρύνει περισσότερες εταιρείες να επενδύουν εδώ στα Γιάννενα -όχι μόνο στην Αθήνα, όχι στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις δυναμικές πόλεις της περιφέρειας.

Τέλος, δυο κουβέντες για την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία νομίζω ότι μας ενδιαφέρει όλους ιδιαίτερα. Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης, η πρόταση από το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη κατατεθεί στην UNESCO, άλλη μία πτυχή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή και αξίζει αυτή την παγκόσμια αναγνώριση. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την υποβολή της πρότασής μας που αφορά τα Ζαγόρια, η οποία πιστεύω ότι -με κάποιες μικρές καθυστερήσεις που είχαμε λόγω Covid- θα είναι σε θέση και αυτή να δρομολογηθεί, να κατατεθεί, εντός των επόμενων μηνών.

Είχα πει προεκλογικά μιλώντας στα Γιάννενα, και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτή την παρατήρηση, ότι εδώ στην Ήπειρο συγκεντρώνεται στον υπερθετικό βαθμό όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Είτε μιλάμε για δυναμική πρωτογενή παραγωγή σε όλες της τις εκφάνσεις, είτε μιλάμε για ένα νέο μοντέλο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, έρευνα, καινοτομία, τουρισμός 12 μήνες το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. Χάρηκα πάρα πολύ όταν είδα σε μία από τις πιο σημαντικές εφημερίδες του κόσμου, στους «Financial Times», ένα πανέμορφο αφιέρωμα για τον ορεινό περιπατητικό τουρισμό της Ηπείρου το μήνα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ακριβώς αυτές είναι οι προβολές, οι δράσεις, τα δημοσιεύματα που χρειαζόμαστε για να γνωρίσουν οι επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου τις ομορφιές της Ηπείρου κι όχι μόνο το καλοκαίρι.

Αυτή τη στρατηγική θα εξακολουθούμε να υπηρετούμε, αγαπητέ μου Περιφερειάρχη, με απόλυτη προσήλωση, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία είναι αναγκαίες αλλά όχι ικανές συνθήκες για να δρομολογηθεί η ανάπτυξη έτσι όπως την οραματιζόμαστε. Πάντα σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεση μας και είναι πολλά, είναι σημαντικά.

Για να πετύχουμε τελικά αυτό το οποίο είπε ο Πρόεδρος, πριν από 100 και τόσα χρόνια οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για την ελευθερία, η δική μας γενιά αγωνίζεται για την προκοπή, την προκοπή όλων, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και κυρίως την δυνατότητα σας, τη δική σας, των παιδιών σας, των εγγονιών σας, να παραμείνουν στον τόπο τους και να προκόψουν εδώ, όντας υπερήφανοι που είναι Ηπειρώτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ