Η Τουρκία έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων με τα κράτη του Κόλπου και την Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των εντάσεων με το αραβικό περιβάλλον της.
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία κρίσεων, η Τουρκία εργάστηκε πρόσφατα να αλλάξει τις πολιτικές της με τις αραβικές χώρες σε μια προσπάθεια να εξαλείψει τα προβλήματα, τα οποία επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της με το περιφερειακό της περιβάλλον.
Ανοιγμα νέας σελίδας
Η Αγκυρα έκανε συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων με τα κράτη του Κόλπου και την Αίγυπτο, καθώς υπήρξαν φιλικές δηλώσεις μαζί με υψηλού επιπέδου επαφές για το άνοιγμα διπλωματικών διαύλων και νέας σελίδας.
Σύμφωνα με αναλυτές, η Τουρκία επιδιώκει να δώσει προτεραιότητα στα συμφέροντα και να τερματίσει τις κρίσεις, κάτι που έγινε αποδεκτό από τους Αραβες σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η αναταραχή και να αναζητηθεί σταθερότητα στην περιοχή.
Σε απάντηση επίσημης πρόσκλησης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, διάδοχος του Αμπου Ντάμπι και Αναπληρωτής Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- ΗΑΕ, μετέβη χθες Τετάρτη στην Τουρκία.
Διάλογος επαναπροσέγγισης ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο (φωτογραφία EPA)
Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων των Εμιράτων, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν συζήτησε με τον Ερντογάν «διμερείς σχέσεις και τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας και της κοινής εργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς για την εξασφάλιση των αμοιβαίων συμφερόντων τους».
Συζητήθηκαν επίσης «όλα τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και εξελίξεις που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες».
Τα συμφέροντα έχουν προτεραιότητα
Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Χουσεΐν Χαριντί, δήλωσε ότι τα τουρκικά βήματα τα τελευταία δύο χρόνια συνιστούν μια προσπάθεια επιστροφής στην πολιτική των «μηδενικών κρίσεων».
Εξήγησε ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να θέσει την εξωτερική πολιτική στην υπηρεσία της τουρκικής οικονομίας, η οποία θα ενισχυθεί από τη μείωση των προβλημάτων με τις κύριες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, όπως οι διερευνητικές συνομιλίες με την Αίγυπτο και το άνοιγμα προς τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Ταρίκ Φαχμί είπε ότι η επίσκεψη στην Τουρκία του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν είναι μεγάλης σημασίας γιατί μεταφέρει τις σχέσεις Εμιράτων-Τουρκίας σε ένα νέο στάδιο και επιβεβαιώνει την επιτυχία των συμφωνηθέντων.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι σημαντική χώρα και η Τουρκία επιδιώκει να λύσει τα προβλήματα μαζί της και έτσι να οικοδομήσει μια διαφορετική πολιτική» τόνισε.
Εξήγησε ότι η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει όχι μόνο οικονομικά αλλά και στρατηγικά οφέλη από την προσέγγιση με το αραβικό περιβάλλον.
Συνάντηση Τσαβούσογλου με τον σαουδάραβα ομόλογό του στο Ριάντ (φωτογραφία Reuters)
Επισήμανε ότι η επίσκεψη του Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ σηματοδοτεί θετικά αποτελέσματα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Ενδείξεις και κίνητρα
Ο Καράμ Σαΐντ, ειδικός στις τουρκικές υποθέσεις στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών της Al-Ahram, είπε ότι υπάρχει ένα σύνολο δεικτών και κινήτρων πίσω από τη στροφή στην πορεία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο Σαΐντ ανέφερε, σε δηλώσεις του στο «Sky News Arabia», την απόπειρα προσέγγισης που ξεκίνησε με την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου μέσω διερευνητικών συνομιλιών με δύο γύρους τον περασμένο Μάιο και Σεπτέμβριο.
Και συνέχισε: «Ακολούθησε μια πολιτική ενίσχυσης του διαλόγου με τις γειτονικές χώρες και αναμόρφωσης της σχέσης με το αραβικό περιβάλλον.
»Ξεκίνησε με μια προσπάθεια άμβλυνσης των εντάσεων με τη Σαουδική Αραβία, με την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών τον περασμένο Μάιο στο Ριάντ, και στη συνέχεια έγινε ένα ποιοτικό άλμα μέσω των επαφών Τουρκίας – ΗΑΕ και μια σημαντική επίσκεψη στην Τουρκία του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν».
Πολιτική εξομάλυνσης από τον Ερντογάν και με το Μπαχρέιν (στη φωτογραφία αρχείου του Anadolu Agency, συνάντησή του με τον βασιλιά Χαμάντ Μπιν Ισά αλ Χαλίφα)
Ακολούθησε η Εθνική Επιτροπή των ΗΑΕ στην Τουρκία τον περασμένο Αύγουστο και μετά ο Στρατηγικός Διάλογος Τουρκίας – Μπαχρέιν πριν λίγες ημέρες.
Επιστροφή στον αραβικό κόσμο
Ο Αμπντουλάχ Αϊντογάν, ο τούρκος συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής, είπε ότι η Αγκυρα επιστρέφει στα αραβικά της περιβάλλοντα μέσω μεγάλων αλλαγών στην εξωτερική της πολιτική και μιας πολιτικής μείωσης των κρίσεων, ξεκινώντας από το Κάιρο και περνώντας από τα κράτη του Κόλπου.
Εκτίμησε ότι το έτος 2022 θα γίνει μάρτυρας μιας μεγάλης αλλαγής στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο και τα κράτη του Κόλπου μέσω της επιστροφής πρεσβευτών και εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που «ωφελούν όλες τις χώρες οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά».
Πηγή: skynewsarabia, echedoros-a.gr