Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και, κυρίως, η κατάσταση του συστήματος υγείας, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πολύ πιο υψηλούς ρυθμούς στα εμβολιαστικά τους προγράμματος συγκριτικά με εμάς, οδηγούν την κυβέρνηση στον σχεδιασμό νέων μέτρων
Στα ύψη βρίσκονται για ένα ακόμη 24ωρο οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 8.000.
Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, μάλιστα, Αττική και Θεσσαλονίκη κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων: 2.114 και 1.472 αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, άνιση μάχη δίνουν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, με τις μολύνσεις του κορωνοϊού να έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πίεση του συστήματος υγείας δεν αφορά πλέον μόνο στα νοσοκομεία της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, αλλά και της Αττικής, ενώ οι επιστήμονες κάνουν εφιαλτικές προβλέψεις για την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.
Με τις πόλεις του κόσμου να φορούν τα γιορτινά τους ενόψει Χριστουγέννων, η σκιά του lockdown άρχισε ήδη να πέφτει βαριά πάνω από την Ευρώπη.
Και ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση εξακολουθεί να «ξορκίζει» αυτό το ενδεχόμενο, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και, κυρίως, η κατάσταση του συστήματος υγείας, που είναι στα όριά του για μία ακόμη φορά, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πολύ πιο υψηλούς ρυθμούς στα εμβολιαστικά τους προγράμματος συγκριτικά με εμάς, οδηγούν την Πολιτεία στον σχεδιασμό νέων μέτρων, με ένα lockdown να μοιάζει πλέον – αν όχι αναπόφευκτο – διόλου απίθανο…
Και όλα αυτά, την ώρα που τα πιο… πρόσφατα «νέα μέτρα» εφαρμόστηκαν μόλις χθες (22/11).
Διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, καταγγέλλει ξανά η ΠΟΕΔΗΝ
Για διασωληνωμένους ασθενείς με κοροναϊό εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία όλης της χώρας, κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ, την ώρα που το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά λόγω της πανδημίας του κοροναϊπού.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, «δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις τη τραγικότητα της κατάστασης».
Στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης το 1/3 των ασθενών είναι με μηχανήματα High Flow. Ενα βήμα πριν τη διασωλήνωση. Δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους. Το 80% των ασθενών καταλήγει εκτός ΜΕΘ.
Στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, από τους 180 νοσηλευόμενους ασθενείς, οι 50 με 60 είναι με μηχανήματα High Flow.
«Δώδεκα διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν πριν λίγο διασκορπισμένοι στις κλινικές. Παρατημένοι χωρίς εξοπλισμό και προσωπικό. Ούτε καν τους συγκεντρώνουν σε ένα χώρο όπως τα χειρουργεία, ΜΑΦ» καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει:
«Ούτως ή άλλως τα τακτικά χειρουργεία τα έκλεισαν. Αν και έλεγαν μέχρι χθες δεν θα κάνουμε μονοθεματικά τα νοσοκομεία. Το σύστημα κοιμάται ήσυχο. Τουλάχιστον θα πεθάνουν διασωληνωμένοι. Τελικά διασωληνώθηκαν τώρα τρεις ακόμη στις κλινικές και έγιναν 15».
Νοσοκομείο Βόλου
Από την Παρασκευή, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, σε ένα τετραήμερο πέθαναν 17. «Όλοι στις κλινικές. Κανένας από τους 17 δεν ήταν τυχερός να βρεθεί σε ΜΕΘ. Μεταξύ αυτών διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, πέθανε ένας 51χρονος και μία 56χρονη.
Νίκαια
Στη Νίκαια, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι 8.
«Χθες εφημέρευε και δεν είχε χώρο για εισαγωγή περιστατικών. Τους έδιωχναν σπίτι τους».
Εκτίμηση-σοκ από τον Σαρηγιάννη για τους νεκρούς μέχρι το τέλος του 2021
«Είμαστε ακόμα σε αναπτυξιακή πορεία της πανδημίας, αρχίζουμε να πλησιάζουμε την κορύφωση που περιμένουμε να δούμε στις αρχές του Δεκέμβριου στα κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πιο αργά την κορύφωση στους θανάτους και στις διασωληνώσεις» είπε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ωστόσο, η πρόβλεψη που κάνει για τους συνολικούς θανάτους από κοροναϊό μέχρι το τέλος του χρόνου είναι δραματική: «20.700 νεκροί μέχρι το τέλος του χρόνου», σημειώνει, αφού στα μέσα του Δεκέμβρη θα έχουμε εβδομαδιαίο μέσο όρο θανάτων περίπου 108 άτομα, που σημαίνει ότι κάποιες μέρες οι άνθρωποι που «καταλήγουν» από Covid θα είναι πάνω από 100.
Όσο για το αν τελικά μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown, απάντησε πως θεωρεί «ότι μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown, αλλά μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα όπως αύξηση της τηλεργασίας και μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
Παρασκευής – Ύστατο μέτρο το lockdown, αλλά δεν αποκλείεται
Πάντως, κάποιοι επιστήμονες διατηρούν ακόμα «ζωντανό» το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στο MEGA, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.
«Προς το παρόν έχουμε μια σταθεροποιητική τάση αλλά αυτό δε μας ικανοποιεί γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλειών είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα», τόνισε μιλώντας στο Live News ο κ. Παρασκευής.
Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε έξαρση του κύματος μετά τα Χριστούγεννα.
«Δεν μπορεί να αποκλείσουμε το γεγονός να δούμε έξαρση και μετά τα Χριστούγεννα. Αναμένουμε το αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν, ωστόσο χρειαζόμαστε και στοχευμένα μέτρα όπως η αναμνηστική δόση. Αυτό θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό νοσηλείας και τον αριθμό των θανάτων».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, ο καθηγητής τόνισε: «Θα είναι το ύστατο μετρό».
«Θα έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα λόγω της μεγάλης κόπωσης του πληθυσμού. Αν όμως η κατάσταση χειροτερέψει πάρα πολύ, ενδεχομένως να συζητηθεί και ένα μέτρο αυτού του είδους».
Επιστρέφουν τα lockdown στην Ευρώπη και «κυκλώνουν» την Ελλάδα
Μπορεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να είχαν κηρύξει το τέλος των lockdown το καλοκαίρι, με τη βεβαιότητα ότι τα εμβόλια θα βάλουν φρένο στην πανδημία, ωστόσο οι μεταλλάξεις αλλά και οι αδυναμίες των συστημάτων υγείας, που δεν ενισχύθηκαν ουσιαστικά σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, επαναφέρουν σκληρά μέτρα.
Η Άνγκελα Μέρκελ, στη συνέχεια, προανήγγειλε ουσιαστικά γενικό lockdown, περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα ως δραματική και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως ανεπαρκή.
Και εάν για τη Γερμανία και την Αυστρία τα μέτρα αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα των χαμηλών σχετικά ποσοστών εμβολιασμού, δεν ισχύει το ίδιο και για την Ιταλία που έχει εμβολιάσει πάνω από το 80% του πληθυσμού.
Μίνι lockdown και στην Ιταλία
Σε περιοχές στην Ιταλία, η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε μίνι lockdown λόγω της μεγάλης διασποράς των κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, από μεθαύριο θα είναι υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους και η μάσκα Ffp2 για την χρήση των μέσων μεταφοράς.
Παράλληλα, σε είκοσι δήμους που βρίσκονται στην Άνω Αδίγη (σε μεγάλο μέρος πρόκειται για γερμανόφωνη περιοχή), στους οποίους καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων, αποφασίσθηκε η επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων που θυμίζουν… μίνι lockdown, με κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων στις 6 το απόγευμα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
Τι θα γίνει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα χρειαστούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα, η εικόνα της πανδημίας ωστόσο δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.
Η κατάσταση του ΕΣΥ είναι δραματική με τους διασωληνωμένους να ξεπερνούν τους 600 σήμερα, ενώ και ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τους 100 μετά από μήνες. Την ίδια στιγμή κόβονται κατά 80% τα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία, ενδεικτικό της οριακής κατάστασης του συστήματος υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι το «ταμπού» των lockdown έχει καταρριφθεί για ακόμα μία φορά, καθώς παρά τους εμβολιασμούς και την ανάγκη να λειτουργήσει η τραυματισμένη οικονομία, τα συστήματα υγείας αποτελούν το βαρόμετρο για τις «σκληρές» αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Και δυστυχώς, μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και παρά τις διαρκείς εκκλήσεις του ΠΟΥ για γενναία ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρέθηκαν για ακόμα μία φορά στο ίδιο σημείο:
Να κλείνουν την κοινωνία, γιατί δεν μπορούν – παρά τους εμβολιασμούς – να αντεπεξέλθουν στο νέο κύμα, με τα συστήματα υγείας, ακόμα και αυτά που θεωρούνται πιο ισχυρά, να μην είναι προετοιμασμένα να δεχτούν μία προαναγγελθείσα πίεση.
Έρχονται νέα μέτρα για ανεμβολίαστους
Η έξαρση του τέταρτου κύματος του κοροναίου και η ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση στην προετοιμασία νέας δέσμης μέτρων, τα οποία – όπως και όλα τα προηγούμενα – θα στοχεύουν στους ανεμβολίαστους. Άλλωστε. από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο πως δεν θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για όσους έχουν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, μάλιστα, τα νέα μέτρα που «έχουν πέσει στο τραπέζι» του Μεγάρου Μαξίμου δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.
Όπως μετέφερε ο κυβερνητικός συντάκτης του MEGA, Γιάννης Χρηστάκος, τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:
-
- Rapid test στα σουπερμάρκετ
- Click away για ανεμβολίαστους
- Διπλή μάσκα ΜΜΜ, ffp2 (σ.σ οι ενισχυμένες)
- Μένουν ως έχουν τα φαρμακεία