Κορωνοϊός – Στο «κόκκινο» η ανησυχία μετά τους 105 θανάτους σε μια μέρα – Φουντώνουν τα σενάρια για lockdown

Οι επιστήμονες κόντρα στη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε οριζόντιο lockdown δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο

Πραγματικότητα κινδυνεύουν να γίνουν τα χειρότερα σενάρια για την πορεία του κοροναϊού και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού από τις αρχές του Νοεμβρίου, συνοδεύεται από τη ραγδαία αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το καταπονημένο ΕΣΥ.

O αριθμός των νεκρών που ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα 22 Νοεμβρίου σοκάρει: Μετά από καιρό οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100, φτάνοντας τους 105. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που αναμένονταν να «σπάσουν» το φράγμα των 600 στο τέλος του μήνα, ανήλθαν χθες στους 608, από 590 την Κυριακή. Η πορεία του σκληρού επιδημιολογικού δείκτη προβλέπεται μάλλον δυσοίωνη, εφόσον ληφθεί υπ’ όψιν η αύξηση κατά 10% μέσα σε μία μόλις εβδομάδα.

Οι αμείλικτοι αυτοί αριθμοί, έρχονται την πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους με την συνέχεια να μην προμηνύεται καλύτερη, τουλάχιστον για τις επόμενες δυο εβδομάδες οπότε θα φανεί και αν τα μέτρα έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Μέσα στο Νοέμβριο έχασαν τη ζωή τους συνολικά 1487 άνθρωποι, την ώρα που αφόρητη είναι η πίεση που εξακολουθούν να δέχονται τα νοσοκομεία, όπου η εξάντληση του προσωπικού είναι τεράστια.

Στο κόκκινο η ανησυχία – «Θα αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία»

Τα στοιχεία αυτά προκαλούν τρόμο και οι επιστήμονες κόντρα στη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε οριζόντιο lockdown δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, σημειώνοντας πως πρόκειται για επιλογή, «που παραμένει στη φαρέτρα μας».

Σύμφωνα με τους ειδικούς το τέταρτο κύμα της επιδημίας δεν έχει κορυφωθεί και αυτό σημαίνει ότι θα φτάσουμε να μετράμε πάνω από 7000 νέα κρούσματα τη μέρα το επόμενο διάστημα. Συνεπώς και οι θάνατοι θα αυξηθούν. Με βάση το παράδειγμα των προηγούμενων κυμάτων οι περισσότερες απώλειες ανθρώπινης ζωής καταγράφονταν όταν η επιδημία ήταν σε αποδρομή.

Την τραγική κατάσταση στη χώρα σχολίασε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για τη συνέχεια, εκφράζοντας την ανησυχία του και για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

«Ζούμε σε μία χρονική στιγμή που ο ιός βρίσκεται παντού. Πρέπει να προσέχουμε άπαντες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 95% των διασωληνωμένων και το μεγαλύτερου ποσοστού των θανάτων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

«Σύμφωνα με τα μοντέλα που είχαμε υπόψιν μας, περιμέναμε 600 διασωληνωμενους στα τέλη Νοεμβρίου και ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα αυξηθεί», προειδοποίησε και τόνισε  πως οι δυνατότητες της χώρας ως προς τη διαθεσιμότητα κρεβατιών δεν είναι απεριόριστες, καθώς δεν είναι υπάρχουν και άλλες νόσοι εκτός του covid. «Θα πρέπει να βρούμε τρόπο για να περιοριστεί η διασπορά».

Επαναξιολόγηση μέτρων – Τα δύο σενάρια

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα μελετήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων και θα κρίνει αν χρειάζονται νέοι περιορισμοί για την αναχαίτηση του πανδημικού κύματος.

Αρκετοί επιστήμονες πάντως προεξοφλούν ότι και στα φετινά Χριστούγεννα θα πρωταγωνιστήσουν μέτρα και περιορισμοί.

Η κυβέρνηση έχει υπόψη της δύο πιθανά σενάρια: Το πρώτο είναι να κορυφωθεί η πανδημία στις αρχές Δεκεμβρίου και το δεύτερο και πιο «κακό» σενάριο είναι να κορυφωθεί μετά τα Χριστούγεννα.

Επίσης, έχει και δύο γραμμές άμυνας, στην προσπάθεια να αποφύγει ένα γενικό lockdown, επιβάλλοντας νέους περιορισμούς σε ανεμβολίαστους, αν ως την επόμενη εβδομάδα διαφανεί ο κίνδυνος να συνεχιστεί η κλιμάκωση της πανδημίας, με βάση στην περίπτωση αυτή το κακό σενάριο.

Τι εξετάζεται

Σύμφωνα με το Star, σε πρώτη φάση θα συζητηθεί ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους μεικτούς χώρους εστίασης, δηλαδή θα τους επιτρέπεται μόνο το take away.

Παράλληλα θα υπάρξει αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τις αγορές εντός των εμπορικών καταστημάτων, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν ψώνια μόνο με click away.

Στο τραπέζι αν χρειαστεί θα μπει και το rapid test για ανεμβολίαστους στα σουπερμάρκετ, αλλά αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα επιλεγεί.

Η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται πάντως κομβική και υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι τα μέτρα σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς θα αποδώσουν.

Εκτιμάται ότι οι πρώτες δόσεις από τα 6,9 εκατ. εμβολιασμούς θα φτάσουν αρχές Δεκεμβρίου τα 7,4 εκατ.ευρώ, ενώ έχει συζητηθεί και ένα κίνητρο για τον εμβολιασμό σε όσους άνω των 60 ετών κάνουν την τρίτη δόση, με τη μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Εφιαλτική πρόβλεψη για 3.000 νεκρούς μέχρι τα Χριστούγεννα

Την ίδια στιγμή, εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή πνευμονολογίας και διευθυντή πνευμολογικής κλινικής πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, για την πορεία του κοροναϊού.

Όπως εκτίμησε μιλώντας στο Star, μέχρι τα Χριστούγεννα 3.000 συνάνθρωποί μας θα χάσουν τη ζωή τους από τον φονικό ιό.

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε επιλέξει λόγω του ότι δεν έχουμε εμβολιαστεί να ανοσοποιηθούμε από τη φυσική νόσο. Επειδή η λοίμωξη υπάρχει μες τις οικογένειές μας, μες τις οικογένειες όλων αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα μολυνθούνε σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί, με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί άνθρωποι»  εξήγησε ο διευθυντής πνευμολογικής κλινικής πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Με απλά μαθηματικά πεθαίνουν, χάνονται κάθε μέρα 50- 60 άνθρωποι επί 50- 60 μέρες που κρατάει αυτό το κύμα- φτάνουμε πολύ εύκολα σε έναν αριθμό δυστυχώς 3.000 ανθρώπων που θα χάσουν τη ζωή τους μέχρι τα Χριστούγεννα» κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από