Οι σοφοί, το βαθύ κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι σοφοί, το βαθύ κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα ακροβασία Τσίπρα να ισορροπήσει μεταξύ βαθέος κόμματος και νέων «αφίξεων» θα διεξάγεται παράλληλα με τη νέα προσπάθεια για δομική αντιπολίτευση αλλά και την κατοχύρωση του πρότζεκτ «Προοδευτική Διακυβέρνηση», με τον κίνδυνο αυτό να διαχυθεί ή να επαναδιεκδικηθεί από την όποια νέα αρχηγία στο Κίνημα Αλλαγής.

«Βήμα βήμα αλλάζει το κόμμα τη βιτρίνα και την επιτελική του ομάδα», παρατηρεί πολύπειρος παράγοντας της Αριστεράς αποκωδικοποιώντας τις τελευταίες ανακοινώσεις ονομάτων του νέου θινκ τανκ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι επίσης λίγοι αυτοί που θεωρούν σήμερα πως με ορίζοντα το 3ο συνέδριο, στα τέλη Φεβρουαρίου, θα έχει προχωρήσει σε ακόμη βαθύτερες τομές και θα έχει επιχειρήσει να αφήσει πίσω του μια σειρά ενδοκομματικών διεργασιών. Αλλοι πάλι θεωρούν πως η όλη προωθητική πολιτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα πυροδοτήσει αντίρροπες δυνάμεις εντός κόμματος, οι οποίες δεν θα δεχθούν χωρίς τουφεκιά κάθε νέα μεταβολή στα όργανα, τη λειτουργία, τη σύσταση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα λαμβάνει υπόψη τη «δημοκρατική ζωή του κόμματος», όπως σημειώνει παράγοντας που υπήρξε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σήμερα έχει πάρει αποστάσεις. Πριν ακόμη από τις ανακοινώσεις των «σοφών» που θα πλαισιώνουν τις νέες πολιτικές του κόμματος και θα συμβουλεύουν στα διάφορα πεδία (από Υγεία μέχρι Κλίμα και Τεχνητή Νοημοσύνη), είχε στείλει, όχι τυχαία, μια σειρά μηνυμάτων ο πολύπειρος Γιάννης Δραγασάκης σε κομματική εκδήλωση στο Περιστέρι.

«Αφήνω στο τέλος το τρίτο, κάτι το οποίο, μιλώντας σε μια κομματική εκδήλωση, θέλω να πω ότι το έχουμε, νομίζω, υποτιμήσει. Είναι η εσωτερική μας ζωή, δηλαδή η ποσοτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ και η ποιοτική του αναβάθμιση. Τι νομίζω ότι έχει υποτιμηθεί κάπως από ορισμένους; Οτι η εσωτερική ζωή των κομμάτων αποτελεί παράγοντα ισχύος ή αδυναμίας. Ενα κόμμα με δημοκρατική λειτουργία, με συλλογική λειτουργία, που μπορεί και προσελκύει νέα μέλη, που μπορεί και αξιοποιεί παλιά και νέα μέλη, που μπορεί να σχεδιάζει και να βάζει στόχους και να τους υλοποιεί, ένα κόμμα που χαίρεσαι να συμμετέχεις σε αυτό, αυτό είναι ασύγκριτα πιο ισχυρό και πολιτικά και το νιώθει και ο ψηφοφόρος, σε τελευταία ανάλυση και ο πολίτης, σε σύγκριση με ένα κόμμα το οποίο σπαράζεται από αντιθέσεις, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά του και μπερδεύονται διάφορα θέματα κ.λπ.», κατέληξε ο Δραγασάκης που για τους γνωρίζοντες της συριζαϊκής Ιερουσαλήμ εγγράφεται στις δυνάμεις που θέλουν κόμμα με όργανα και λειτουργία και όχι «κόμμα αρχηγικό». Δεν άργησαν να έλθουν τα πρώτα ονόματα των «σοφών».

Τα ονόματα των σοφών

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η καθηγήτρια Εγκληματολογίας Σοφία Βιδάλη, η Διάνα Βουτυράκου, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών με διακρίσεις στον τομέα της ρομποτικής, ο αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI) Γρηγόρης Γεροτζιάφας, η πολιτική επιστήμων Ντόρα Γιαννάκη, ο Οθωνας Ηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στη Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αρις Καζάκος, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος, η νομικός Ζωρζέττα Λάλη, ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Πλουμπίδης, ο εκπαιδευτικός Κωστής Παπαϊωάννου, η Νατάσσα Ρωμανού που είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της NASA στη Νέα Υόρκη, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Νικόλας Φαραντούρης που είναι διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και καθηγητής της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet, και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, σημερινός κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και καθηγητής Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Ορισμένοι ήταν γνωστοί για τη θετική τους στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αφού είχαν κατέβει ως υποψήφιοι στις ευρωεκλογές του 2019. Πλουμπίδης και Ρωμανού. Αλλοι είχαν αναπτύξει προσφάτως μια προσωπική «χημεία» με τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα και είχαν επαφή μαζί του, όπως ο Γεροτζιάφας ή η Τσιριγώτη. Η τελευταία είχε συμμετάσχει και σε συσκέψεις στο σκιώδες ΚΥΣΕΑ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντος επίσης του Ευάγγελου Αποστολάκη αλλά και τέως αρχηγών, όπως του Γεώργιου Καμπά, του Χρήστου Χριστοδούλου κ.λπ. Αν τώρα στα παραπάνω ονόματα της νέας δεξαμενής προσθέσει κάποιος και αυτούς που ήδη έχουν ανανεώσει το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα, βλέπει μια νέα μεταβλητή για τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διαμορφώνει μια νέα σελίδα και για τον σχεδιασμό της. Εδώ υπάρχουν ορισμένα άλλα πρόσωπα που καιρό τώρα συμμετέχουν με έναν τρόπο στον σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ήταν και στις κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως οι Δημήτρης Λιάκος, Γιώργος Χουλιαράκης, Ακρίτας Καϊταντζής, και άλλοι που πλέον είναι σε στενή συνεργασία μαζί του, όπως οι Τάκης Κορκολής (στα οικονομικά) και Βαγγέλης Καλπαδάκης (στενός διπλωματικός εξ απορρήτων του Τσίπρα).

Τουφεκιά πρώτη για όλα τα παραπάνω

«Πολιτική και κόμμα δεν σημαίνει πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό, ούτε ακαδημαϊκό ταλέντο, καθώς η κοινωνία και η πολιτική ΔΕΝ είναι επιστήμη, αλλά η αξιοποίηση και σύνθεση τεχνών και ικανοτήτων για την υπεράσπιση προτάγματος και στρατηγικής. Οπου δημιουργήθηκε θινκ τανκ από ειδικευμένο επιστημονικό και ακαδημαϊκό προσωπικό με απουσία και υποτίμηση πολιτικού υποκειμένου, τότε υποχώρησε το πολιτικό κριτήριο και οδηγήθηκαν σε αφομοίωση και ήττα, πετυχαίνοντας την αλλοτρίωση και όχι την κοινωνική ευημερία», έγραψε ο τέως σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Καρανίκας στα κοινωνικά δίκτυα, απηχώντας την προαναφερόμενη ανησυχία που εκφράζεται και από στελέχη της Ομπρέλας και από πιο παραδοσιακούς πασοκογενείς αλλά και από κομμάτι προεδρικών. Το επόμενο διάστημα και παρά την «εκεχειρία» που παρατηρείται εντός ΣΥΡΙΖΑ λόγω πανδημικής έξαρσης, οι τάσεις και τα ρεύματα θα κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους. Προλαβαίνοντας να λάβουν θέση για το επικείμενο συνέδριο, μετρώντας συσχετισμούς;

Και προφανώς συζητώντας για τα νέα δεδομένα των «σοφών» αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν και μερικά ακόμη ονόματα. Βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν όλοι να λάβουν χώρα οι διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής που παρακολουθούν με προσοχή, αλλά και εδώ υπάρχει κάτι παράλληλα ακόμη λεπτότερο: ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και οι πρόσφατες συλλογικές αποφάσεις του κόμματος από το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης έχουν σημάνει και έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εξωστρέφειας και περιοδειών σε όλη την Ελλάδα (ήδη έχει γίνει αυτό σε Εύβοια και Θράκη) με αιχμή την ακρίβεια και την κρίση του κορωνοϊού.

Κανείς δεν θέλει να χρεωθεί, λοιπόν, μια νέα δίνη εσωστρέφειας με αφορμή τους αρίστους ή το «κόμμα μέσα στο κόμμα», όπως χαρακτηριστικά λέει βετεράνος του πάλαι ΣΥΝ. Επίσης, το επιτελικό σχέδιο θέλει την ομάδα «σοφών» να είναι σε αγαστή συνεργασία με τους τομεάρχες του κόμματος ανά πεδίο και να συγκροτείται έτσι μια νέα συνεκτικότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δύσκολο εγχείρημα, παρότι στον τομέα της Υγείας, για παράδειγμα, ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο Γ. Γεροτζιάφας ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρει τον κοινό βηματισμό τους. Η νέα ακροβασία Τσίπρα να ισορροπήσει μεταξύ βαθέος κόμματος και νέων «αφίξεων» θα διεξάγεται παράλληλα με τη νέα προσπάθεια για δομική αντιπολίτευση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και την κατοχύρωση του πρότζεκτ «Προοδευτική Διακυβέρνηση», με τον κίνδυνο αυτό να διαχυθεί ή να επαναδιεκδικηθεί από την όποια νέα αρχηγία στο Κίνημα Αλλαγής.

Σίγουρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει και άλλους αιφνιδιασμούς στο μυαλό του. Και αυτοί δεν αφορούν μόνο τους αντιπάλους του στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ