Κορωνοϊός – Βίαιη η εκτόνωση του τέταρτου κύματος – Πρόβλεψη για άλλους 3.000 θανάτους ως τα Χριστούγεννα

Κορωνοϊός – Βίαιη η εκτόνωση του τέταρτου κύματος – Πρόβλεψη για άλλους 3.000 θανάτους ως τα Χριστούγεννα

Το αναγκαίο ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού που δεν έχει εξασφαλιστεί μέσω των εμβολιασμών, θα αποκτηθεί με τον βίαιο τρόπο της φυσικής νόσησης των ανεμβολίαστων και με βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Δυσοίωνες προβλέψεις του καθηγητή Πνευμονολογίας Κ. Γουργουλιάνη για την εξέλιξη της πανδημίας ως τις γιορτές

Στην εκτίμηση ότι θα είναι βίαιη και ουσιαστικά φονική η εκτόνωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας προέβη ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ανοσία αλά Δανία
Στη συνέντευξή του στο iatronet ο κ. Γουργουλιάνης κάνει την πρόβλεψη πως λόγω της δυναμικής έξαρσης του 4ου κύματος, αυτό θα εξαντληθεί σχετικά γρήγορα, μέχρι τα Χριστούγεννα, ωστόσο ως τότε θα νοσήσει ένα μεγάλο μέρος των ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών, περίπου 300.000 με 400.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από 30.000 εξ’ αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία και πάνω από 3.000 θα πεθάνουν.

«Προκειμένου να φτάσουμε στα επιθυμητά ποσοστά ανοσίας και να είμαστε προστατευμένοι πρέπει να ανοσοποιηθεί άλλο ένα 20% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι πάνω από 50-60 ετών που είναι οι ευάλωτοι και δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι περίπου 600.000. Αυτοί έρχονται στα νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης και πρόσθεσε:

«Εκτιμώ ότι θα κολλήσουν πάρα πολλοί από αυτούς, σίγουρα οι 300.000 – 400.000. Ένας στους 10 να μπει στο νοσοκομείο, αυτό κάνει 30.000 εισαγωγές και ένας από αυτούς που θα νοσηλευτούν δυστυχώς θα πεθάνει. Θα χάσουμε 3.000 ανθρώπους μέχρι τα Χριστούγεννα».

Ο κ. Γουργουλιάνης προβλέπει προβλέπει επίσης πως με αυτόν τον βίαιο τρόπο θα εξασφαλιστεί ένα υψηλό συνολικό ποσοστό ανοσίας, «τύπου Δανίας», δηλαδή 90% και πάνω και έτσι θα εξαντληθεί μετά τις γιορτές το τέταρτο κύμα. Ο ίδιος εκτιμά, ωστόσο, πως θα ξεσπάσει και ένα πέμπτο κύμα, μικρότερο σε ένταση, την ερχόμενη άνοιξη «και κάπου εκεί θα τελειώσει».

Μέρες του 2020
Η πίεση στα νοσοκομεία της Λάρισας και ολόκληρης της Θεσσαλίας παραπέμπει ευθέως στις δραματικές εικόνες του Νοεμβρίου του 2020, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη.

«Η μετάδοση του ιού είναι ταχύτατη λόγω του στελέχους Δέλτα και δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης, ο κόσμος ζει μια κανονικότητα», παρατηρεί ο κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βλέπει την προσέλευση ασθενών, τις εισαγωγές και τις διασωληνώσεις να αυξάνονται σε κάθε εφημερία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Στην τελευταία νοσηλεύονταν περισσότεροι από 120 ασθενείς σε κοινές κλίνες COVID, ενώ ήταν πλήρεις οι 16 κλίνες ΜΕΘ.

«Η τακτική που ακολουθούμε είναι όπως και στα προηγούμενα κύματα: όταν έχουμε κάποιον που βαραίνει, τον διασωληνώνουμε και τον κρατάμε μερικές ώρες –ως τώρα ώρες χρειάστηκε- μέχρι να βρούμε κρεβάτι εντατικής, κατά προτίμηση δικό μας. Κατά κανόνα δεν τους μεταφέρουμε στην Αθήνα. Θα χαρακτήριζα την κατάσταση ακραία, αλλά ως ένα βαθμό ελεγχόμενη προς το παρόν», σημειώνει.

Στο νοσοκομείο τα δύο άκρα
Ο ίδιος παρομοιάζει το εν εξελίξει κύμα με αυτό του δεύτερου κύματος, σε ό,τι αφορά τα αριθμητικά δεδομένα, αλλά διακρίνει σημαντικές διαφορές και ιδιαιτερότητες ως προς το είδος των ασθενών.

«Θα έλεγα ότι έρχονται στο νοσοκομείο τα δύο άκρα: Από τη μια άνθρωποι εμβολιασμένοι με ήπια νόσο, τρομοκρατημένοι που έρχονται δυο τρεις φορές στο νοσοκομείο (επειδή δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα), τους δίνουν οδηγίες, φεύγουν και ξανάρχονται. Μέσα στο μεγάλο αριθμό κάποιοι μπορεί να κάνουν εισαγωγή, να μείνουν μερικές μέρες και να φύγουν. Αυτοί είναι περίπου 1 στους 4», αναφέρει και συνεχίζει:

«Από την άλλη, έρχονται αρκετοί σε πολύ βαριά κατάσταση. Είναι ανεμβολίαστοι, αρνητές, που έρχονται καθυστερημένα, σε κακά χάλια. Η παρατεταμένη δύσπνοια προκαλεί κάποιες βλάβες στα πνευμόνια που συχνά είναι πρακτικά μόνιμες. Δεν ανοίγουν τα πνευμόνια, δεν εκπτύσσονται, και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μην επιβιώσουν».

Πιο δύσκολο να βρει κρεβάτι ΜΕΘ ο τραυματίας από τροχαίο
Με την πίεση να γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική στη Λάρισα, και τον ιδιωτικό τομέα να δίνει «ανάσες» με τη διάθεση εκατοντάδων κλινών, έχει μπει στο τραπέζι των σχεδιασμών η πιθανότητα μετατροπής του ενός από τα δύο νοσοκομεία της πόλης (του Νομαρχιακού) σε νοσοκομείο COVID, ώστε το Πανεπιστημιακό να εξυπηρετεί τα υπόλοιπα περιστατικά. Η προοπτική μιας τέτοιας αλλαγής έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, με γιατρούς να απειλούν ακόμη και με παραίτηση.

«Παρακολουθώ κι εγώ αυτή τη συζήτηση. Σε αυτή τη φάση πρέπει να συμφωνήσουμε το εξής: ένας ανεμβολίαστος με βαριά COVID βρίσκει πιο εύκολα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από έναν νεαρό τραυματία σε ένα τροχαίο», τονίζει ο καθηγητής για να προσθέσει: «Πρέπει να κρατήσουμε για τα υπόλοιπα περιστατικά. Αλλιώς η πανδημία θα φύγει και θα μείνουν τα τραύματα από την κακή διαχείριση όλων των άλλων περιστατικών. Το ξαναζήσαμε αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ζωή έχει ανοίξει. Έχουμε τροχαία, έχουμε λοιμώξεις άλλες. Για παράδειγμα η Πνευμονολογική Κλινική είχε 5-6 το πολύ 10 ασθενείς, τώρα έχει 25 πάλι. Έχουμε να διαχειριστούμε δηλαδή και τα 60 COVID και τα 25 της Κλινικής».

Περιοδεία με φοιτητές ιατρικής σε θύλακες ανεμβολίαστων
Μια σκέψη που έχει ωριμάσει και βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού πριν την υλοποίηση, θέλει τον καθηγητή Γουργουλιάνη μαζί με φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να περιοδεύουν με βανάκι σε θεσσαλικά χωριά με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σε μια προσπάθεια πειθούς των ευάλωτων ομάδων να κάνουν το εμβόλιο.

«Έχουμε εντοπίσει τα χωριά της περιοχής όπου για διάφορους λόγους υπάρχουν θύλακες ανεμβολίαστων και σκέφτομαι αν θα βοηθούσε κάτι τέτοιο. Να πηγαίναμε μαζί με φοιτητές ιατρικής, να κουβεντιάζαμε με τους ανθρώπους στα καφενεία, μήπως καταφέρουμε κάτι. Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικό θα είναι. Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα και θέλουν να το κάνουμε», σημείωσε ο καθηγητής.

Ο ίδιος τάσσεται κατά της λήψης περαιτέρω μέτρων περιορισμού για τους ανεμβολίαστους. «Στο θέμα των καπνιστών και των μη καπνιστών μάθαμε μετά από πολύ μεγάλη εμπειρία ότι δεν πρέπει να είμαστε εχθρικοί εναντίον των καπνιστών. Πρέπει να τους πείσουμε ότι είναι άρρωστοι και ευάλωτοι. Καταλαβαίνω ότι τώρα είναι αργά για να πείσεις κάποιον, αλλά θα έλεγα ότι αν μπορούσα να κάνω κάτι, θα επέβαλα υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στους άνω των 60 χρονών. Δεν ξέρω τον τρόπο, αλλά πρέπει να αναζητηθεί. Όχι με την αντίληψη της τιμωρίας, αλλά της προστασίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ