Κοινωνικό μέρισμα 2021: Από τη… σιγουριά στα… σύννεφα, σχετικά με έξτρα δικαιούχους για το μέρισμα στο τέλος του έτους. Τα νέα δεδομένα…
Σε μήνα κρίσιμων αποφάσεων για την οικονομία εξελίσσεται ο Δεκέμβριος. Τότε αναμένεται να οριστικοποιηθεί εάν υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον παροχές.
Τη δεδομένη στιγμή προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει να βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να δοθεί «τύπου κοινωνικό μέρισμα» στο υγειονομικό προσωπικό.
Κοινωνικό μέρισμα 2021: Σύννεφα πάνω από το κοινωνικό μέρισμα
Τα στοιχεία ακόμα είναι συγκεχυμένα ωστόσο, οι βελτιωμένες φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν που ανεβάζουν στο 7,1% τον πήχη για την φετινή ανάκαμψη, δημιουργούν προσδοκίες ότι θα υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για παροχές έστω και περιορισμένης κλίμακας.
Οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν τον Δεκέμβριο, καθώς θα πρέπει να έχει προηγηθεί το Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου.
Σε αυτό θα υπάρξει εκτενής συζήτηση για την Ελλάδα, αφού η ατζέντα θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της έκθεσης για την 12η αξιολόγηση.
Δεδομένο θεωρείται πως ακόμα και αν βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, το κονδύλι για το Χριστουγεννιάτικο δώρο δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Το ιδιαίτερα περιορισμένο ποσό, οφείλεται στο γεγονός ότι το πρωτογενές έλλειμμα βρίσκεται πάνω από 7,7% του ΑΕΠ και το χρέος ήδη βρίσκεται σε διακεκαυμένη ζώνη.
Κοινωνικό μέρισμα 2021: Ο κρίσιμος παράγοντας
Κρίσιμος παράγοντας θα είναι και τα στοιχεία που θα ανακοινώσει για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους στις 6 Δεκεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ.
Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι σύμφωνα με όλους τους πρόδρομους δείκτες ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αισθητά πάνω από 6,1% που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Αντίθετα όμως από τα καλά νέα στο μέτωπο της ανάπτυξης, η εκτόξευση του χρέους και η εκτίναξη του ελλείμματος αποτελούν τροχοπέδη για επιπλέον παροχές.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν παρά το γεγονός ότι ανέβασε τον πήχη για την ανάπτυξη, προβλέπει υψηλό έλλειμμα της τάξης του 9,9% του ΑΕΠ στη γενική κυβέρνηση.
Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η άνοδος των τιμών της ενέργειας καθώς όσο συνεχίζεται θα αυξάνεται και το κονδύλι για την στήριξη των καταναλωτών .
Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει την ακριβή τροχιά των τιμών καθώς και το αν και πότε θα χρειασθεί νέα κρατική χρηματοδότηση για την αναπλήρωση πρόσθετων απωλειών στα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Εμφανώς ανήσυχος και προβληματισμένος από τις εξελίξεις ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα σπάσει το φράγμα του 4% τους επόμενους δύο μήνες έναντι 3,4% που έκλεισε τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και αναλυτών η ταχύτητα των αυξήσεων δεν θα ανακοπεί τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι ότι «η άνοδος των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα κορυφωθεί τον τρέχοντα χειμώνα και θα αρχίσουν να υποχωρούν από το δεύτερο μισό του επόμενου έτους».
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – Τι ισχύει
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) που καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες).
Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:
Για νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη, καταβάλλεται συνολικά ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με τη διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου το ποσό θα φτάσει τα 600 ευρώ
Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα υπάρξει προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ
Έτσι, για παράδειγμα νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 700 ευρώ
Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και δυο ανήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 800 ευρώ.
Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Αρα με την καταβολή του Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι θα λάβουν επιπλέον 900 ευρώ.
Πέρυσι τη διπλή ενίσχυση είχαν λάβει 256.563 νοικοκυριά. Ωστόσο στην καταγραφή του Αυγούστου ο αριθμός των ευάλωτων νοικοκυριών μειώθηκε στα 215.000.
Πηγή: newsme.gr